United – Cardiff City 2-0

I går kväll slutade Juan Matas debut i United med en seger över Cardiff med 2-0. Mata var involverad i båda målen och visade prov på den fina kapacitet han besitter. Van Persie och Young blev målskyttar i en match där även Rooney gjorde comeback. För Ole Gunnar Solskjaer blev det en tung återkomst till Old Trafford som tränare för ett relativt uddlöst bortalag.

I United startade något oväntat både Jones och Giggs centralt på mittfältet med Mata släpande i en fri roll bakom van Persie. På kanterna fick Valencia och Young förtroendet. Därmed fick Januzaj en välbehövlig vila och han fick sällskap av bland andra Rooney, Fletcher och Cleverley på bänken. För bortalaget startade ingen av norrmännen Daehli, Eikrem och Berget.

I den sjätte minuten fann Mata, med en fin crossboll till vänster, Evra. Fransmannen spelade bollen till van Persie, vilken fann Young. Engelsmannen slog ett fint inlägg från vänsterposition som Valencia nickade i ribban. På returen nickade van Persie bollen i mål efter att ha följt upp sin egen retur. Holländaren såg uppenbart lättad ut. Målet visade lite av vad United saknat, det vill säga att ha en spelare som kan distribuera vinnande pass. Både Mata och Young skall ha beröm för fina insatser som ledde fram till målet.

Något senare var Mata när att få en assist då han slog en magnifik boll mot en anstormande Young till vänster i straffområdet. Engelsmannen fick emellertid aldrig någon kontakt vid den bortre stolpen. Cardiff presterade inga större chanser, men hade en nick vid hörna som emellertid rensades bort strax framför de Gea. I den 33 minuten kunde van Persie (efter hörna) ha gjort 2-0, men holländarens vänsterskott gick strax utanför Marshall´s vänstra stolpe. Framspelningen stod Evra för med ett elegant pass, vilket gick emellan fyra spelare från bortalaget. För bortalaget slog McNaughton något senare ett fint inlägg från högerposition, men varken anstormande Bellamy eller någon annan kunde förvalta det fina inlägget. I halvtid var ställningen 1-0.

I den andra halvleken kunde Cardiff ha kvitterat då John tog sig fram på vänsterkanten, men det låga inspelet gick förbi Campbell och Evra kunde rensa bort bollen strax före en spelare från Cardiff. Fransmannen skall ha beröm för att han läste spelet fint och räddade ett kvitteringsmål. Inte särskilt mycket hände förrän Young i den 59 minuten, efter pass från Mata, tog sig förbi två spelare på vänsterkanten och sköt ett fint och hårt skott i Marshalls vänstra hörn. Då Young gör mål brukar det i regel vara vackra sådana och detta var inget undantag. Matchen kändes vid denna tidpunkt, för en gångs skull, avgjord.

Mata bröt något senare in från vänsterkanten, men hans högerskott räddades komfortabelt av Marshall. Moyes bytte i minut 63 in Rooney istället för en lättad och glad van Persie. I den 71 minuten byttes jubilaren Giggs (800 matcher från start) ut mot Cleverley. Rooney kunde ha blivit målskytt, men hans högerskott, vilket tog på en bortaspelare, gick strax utanför den vänstra stolpen. United hade i detta skede mer boll och skapade några chanser. Young och Evra kombinerade fint, men Matas avslut var lamt. Duon Young och Evra kombinerade åter i slutet av matchen och inbytte Januzaj (in istället för Mata i den 85 minuten) sköt bollen strax utanför den högra stolpen. Även Valencia kunde blivit målskytt efter ett fint djupledspass av Jones. Ecuadorianens skott tippades emellertid i vänsterstolpen av Marshall.

Sammantaget gör United en solid insats. Några spelare var precis tillbaka från skada och några har bara ett par matcher i benen. Egentligen är det ingen som faller ur ramen, men nog går det att argumentera för att Giggs inte längre är en startspelare. Nyförvärvet Mata (lätt och rörlig) kan komma att bli nyttig för United med sin vilja att spela både centralt och mot kanterna. Noterbart är att Uniteds inlägg i denna match bar frukt genom att de genererade chanser och visades en större vilja att skjuta än tidigare. Detta gör att matchen bör ses som ett steg i rätt riktning. Som en bonus kan det svårligen bli sämre då både Carrick och Fellaini kan spela centralt på mittfältet då de är åter från skador.  Robin van Persie såg glad och lättad ut när han blev utbytt mot Rooney. Får de vara friska utgör de en fruktad offensiv tillsammans med Mata och ynglingen Januzaj.

//Bukowski


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS