Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United 2 – Fulham 2

United åkte på ännu en motgång i jakten på spel i Champions League nästa säsong efter 2-2 mot seriens jumbo. En snabb vändning i andra halvlek såg ut att vara avgörande efter Sidwells 1-0 mål men okoncentration och dåligt försvarsspel ledde till att Darren Bent kunde kvittera i matchens sista minut. 

David Moyes valde att ställa upp med följande lag:
De Gea
Rafael Vidic Smalling Evra
Mata Carrick Fletcher Young
Rooney Van Persie

Innan matchstart visades respekt gentemot årsdagen av flygkatastrofen i München som var i veckan och spelarna hade för dagen svarta armband på sig. Under hela matchen hördes hemmafansen skandera ”We’ll never die” och extra vokala för att vara hemmamatch tycktes de vara då en speciell sångsektion prövades återigen efter att ha använts tidigare under säsongen i Champions League. Huruvida det kommer att organiseras och accepteras i framtiden är ännu oklart men alla alternativ för att få igång stämningen på Old Trafford är värda att prövas tycker jag. En hel del hyllningar av Nemanja Vidic förekom också då serben i veckan beslutat att detta är hans sista säsong för klubben. Tyvärr skulle kaptenen inte ha en av sina bättre matcher i den röda tröjan just för dagen.

I matchens inledning var det lite svårt att ursköljda om det var en 4-4-2, 4-3-3 eller 4-2-3-1 uppställning som David Moyes tänkt använda sig av men ju längre matchen gick så var det i alla fall tydligt vilken spelidé laget hade. INLÄGG. Från alla håll och kanter. När matchen var slut konstaterade statistikföretag att United slängt iväg 81 stycken inlägg varav 18 nådde en medspelare.

Första halvlek

Första tio minuter av matchen hade United press på Fulham men bollinnehav och spel på Fulhams planhalva resulterade inte i mycket mer än två stycken resultatlösa hörnor. Under en period av första halvleken regnade det ordentligt, osäkert om detta påverkade kvaliteten lika tydligt som på Britannia senast dock. Första gången som anfallsspelet hade lite fart i och mellan passningarna lyckades också Van Persie komma fri in bakom Fulhams backlinje men i skottögonblicket avväpnades holländaren till slut. Bra förarbete av Young som spelade in till Fletcher som i sin tur hittade RVP med en bra och kvickt slagen passning. Ofta tog sig laget fram till anfallslägen men där stannade tempot ofta upp och då togs mer eller mindre alltid beslutet att skicka ut bollen till kanterna för att sedan testa inlägg gång på gång på gång vilket upprepades under hela matchens 90+ minuter.

Fulham tog sig över planhalvan för första gången i matchen runtomkring matchminut 20. Lewis Holtby, på lån från Spurs, får röra sig fritt utan press från någon och kan med en fin boll in i straffområdet pricka Steve Sidwells fot och 0-1 var ett faktum. Hur Holtby kunde få den tiden att fundera och måtta ett inlägg och att dessutom Sidwell är helt ohotad inne i straffområdet får kapten Vidic och hans lagkamrater ta på sig. Hjälpen från mittfältet fanns icke och det såg väldigt enkelt ut på reprisen även om Holtbys precision inte är att förglömma. Gary Neville sade följande i Sky: ”The’re 1-0 down, against a team that isn’t even set up to score” vilket stämmer då bortalaget inte hade en renodlad anfallare i sin uppställning.

Efter målet följer en reaktion från United men fortfarande i samma form, nämligen inlägg från framförallt högerkanten. Mata och Rafael matade in inlägg efter inlägg vilket ofta inte ledde till några farligheter. Två längre inlägg nådde medspelare vid bortre stolpen men efter att bollen nickats ner in i boxen fanns ej någon att möta. Att Fulham ställde upp med en mur bestående av samtliga tio utespelare hjälpte inte.

Efter en av Uniteds många hörnor denna söndagseftermiddag fick Kieran Richardson fatt på bollen och förde den vidare till Tankovic som i en mycket kvick kontring spelade tillbaka till Richardson som inte kunde förvalta det gyllene läget. En mycket farlig kontring som faktiskt borde ha straffat United. Innan pausvila skapas en dubbelchans efter en hög press, RVP tvingar Stekelenburg till en bra räddning ut till hörna som Vidic möter med pannan men tyvärr för lös och laget fick gå in till omklädningsrummet med 0-1.

Innan andra halvleken börjar gör Fulham matchens första byte. Tankovic fick bara 45 minuter och byttes av mot gamle måltjyven Darren Bent. Ett par minuter in skapar Young och RVP ett farligt läge för Rooney som näppeligen når bollen in bakom backlinjen, mera av denna varan behövs tydligt då alla bollar in i luften tycks nickas bort. En straffsituation bedöms av Kevin Friend som ej straff efter att mittback Burn tydligt touchar bollen med sin hand. Väldigt tydligt på reprisen men svårt för domaren att se just i situationen.

Efter en timme spelad kommer Januzaj in för Fletcher. Varför bytet av just Januzaj sker först nu och inte redan i paus (eller från start) är svårt att förstå men redan vid första bolltouch känns det som att laget har något mer kreativt och oberäkneligt än tidigare. Tyvärr blir första insatsen av den unge belgaren att slå ett inlägg direkt till Stekelenburg. Efter en stunds press vilket inte resulterat i någon vidare farlighet väljer Moyes att även byta in Chicharito och Valencia. Ut med Young och Rafael vilket innebar att Valencia tog hand om högerbacksplatsen.

Kvitteringen kom till slut efter 78 minuters spel efter en rejäl forcering och fortsatta inläggsförsök. Evra slog ett hårt inlägg ut efter marken som efter ett par touchar hit och dit når Mata som ser RVP vid bortre stolpen och 1-1. 80 sekunder senare står det 2-1! Michael Carrick placerar in bollen i vänstra hörnet efter det att Richardson misslyckats med att rensa bollen. Firandet vid det så viktiga målet var oerhört härligt att se från både spelare som fans. Chans till 3-1 fick Chicharito efter en hörna men den lilla ärtan nickar bollen tätt över ribban och Mata med ett skott till höger om stolpen.

Istället för att hålla i och ta tre så välbehövliga poäng får Fulham en sista chans. Darren Bent nickar in De Geas retur och bedrövelsen är total. Försvarsspelet vid målet är klart tveksamt och tyvärr gör inte Nemanja Vidic en bra insats vid just detta tillfället.
Kevin Friend blåser i pipan och René Meulensteen åker ner till London med en välbehövlig poäng medan pressen blir värre för David Moyes.

Avslutande tankar 

När det finns så pass skickliga och kreativa spelare tillgängliga som Van Persie, Rooney, Januzaj, Kagawa och Mata så envisas David Moyes för andra matchen i rad med att de skall fortsätta slå inlägg efter inlägg. Just denna matchen blev det så oerhört tydligt att det inte fungerade. De två målen som äntligen kom, kom efter spel utefter marken. Det känns så kontraproduktivt och otroligt onödig användning av så pass skickliga spelare.

Hur det kommer att se ut och resultera på onsdag vill jag inte riktigt tänka på just nu men ändå ser man fram mot matchen som alltid. Hoppas bara att man kan få glädjas lite av spelet och kanske kanske resultatet för det känns som att det var länge sedan den känslan infann sig!

Undertecknad är i alla fall glad att det inte blev förlust igår då jag var på plats senast Fulham kom till Old Trafford och vann. Målskyttar då? Forlan för United och Clarke, Malbranque och Inamoto för Fulham. Inte en av livets lyckligaste dagar.