Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: West Brom – United 0-3

Manchester United såg ut som Manchester United igen då West Brom bortabesegrades med 3-0. Phil Jones gav United ledningen innan Wayne Rooney och Danny Welbeck med varsitt mål såg till att det till slut blev en bekväm seger för United.

United hade en och en halv vecka på sig att bearbeta den usla insatsen i Grekland. Uppehållet verkar ha gjort laget gott och säsongens sämsta insats följdes upp av en av säsongens bästa insatser. Det är ingen som helst tvekan om att det var Uniteds, hittills, bästa insats under kalenderåret 2014.

För tio månader sedan var The Hawthorns scen för slutet på den största tränarkarriären i idrottshistorien. Om tio år kanske vi kan se tillbaka på lördagens insats som vändpunkten på David Moyes karriär som Unitedmanager.

Vi ska förstås vara väldigt försiktiga med att andas optimism i det här läget på säsongen. Vi har fått falska förhoppningar åtskilliga gånger under säsongen – efter premiärsegern i Swansea, efter 5-0 i Tyskland och efter Juan Matas ankomst för att nämna några tillfällen.

Men det här var mycket bättre från Manchester United. Inte perfekt, inte på långa vägar. Men väl ett spel som om det skulle upprepas 38 gånger under en ligasäsong alldeles säkert skulle räcka till en mästartitel.

Det var positiva känslor redan när startelvan presenterades. David Moyes matchade i stort sett det bästa han kan matcha. Egentligen är det väl Jonny Evans, skadad, av de som inte ingick i startelvan som känns som en potentiell startspelare. Möjligen, möjligen, skulle man kunna hitta någon annan på Marouane Fellainis plats. Och givetvis vill man hitta en plats för Danny Welbeck. Men i stora drag är lördagens startelva Manchester Uniteds bästa.

Phil Jones och Rafael da Silva var tillbaka i laget efter skadefrånvaro. Rio Ferdinand fick inte plats i truppen och Nemanja Vidic fick, till mångas glädje, nöja sig med en plats på bänken. Moyes har hintat om att han vill matcha sina yngre mittbackar under slutet på säsongen och det är faktiskt inte svårt att argumentera för att Vidic och Ferdinand nu är fjärde- och femteval i mittförsvaret.

Den initiala optimismen då startelvan presenterades kom dock på skam under matchinledningen. Det var hönsgård i Uniteds försvar och för en stund väntade man bara på en käftsmäll som skulle leverera 1-0 till hemmalaget. West Brom var dock duktiga på att få halvchanser att se ut som just halvchanser och David de Gea sattes inte på några ordentliga prov.

Istället växte United in i matchen. Juan Mata må ha haft högerkanten som sin utgångspunkt men han flöt runt över hela planen, Wayne Rooney gick ut till höger några gånger men mestadels lämnades högerkanten åt Rafael. Vi såg Mata i en mer central roll redan mot Crystal Palace och tendenserna är att det är så Moyes vill att han ska agera.

Rafael har mestadels varit dålig under 2014. Idag ägde han dock högerkanten och såg på nytt ut som en spelare som har potential att bli världens bästa högerback. Han vinner frisparken som ger oss 1-0 och hans delikata inlägg är huvudanledningen till 2-0-målet. Dessförinnan hade han en nick, via Fosters händer, i ribban. Defensivt stod Rafael för en klockren insats och för mig var han matchens bästa spelare.

David Moyes är ofta pigg på att påpeka att mål förändrar matcher. United har haft det förtvivlat svårt i underläge och vem vet hur det hade gått om West Brom hade slumpat in matchens första mål. Nu blev det inte så. Rafael vann frisparken, Robin van Persie slog den perfekt och West Brom glömde bort att markera Phil Jones som kunde nicka in 1-0 till de goda.

Efter 1-0-målet ägde United matchen. Egentligen hade West Brom en möjlighet att kvittera men då visade Mata att han också behärskar försvarsspel.

Marouane Fellaini och Michael Carrick dominerade mittfältet. Fellaini har nu gjort två matcher efter skadan och det är hans två bästa matcher som Unitedspelare. Emellanåt är han för långsam i rörelserna men överlag står han för en utmärkt insats. Han vinner bollar, är noggrann i passningsspelet och villig att fylla på offensivt.

Yacobs lår kände på Fellainis dobbar och började blöda. Den svenska kommentatorn associerade omedelbart till Paul Scholes och Håkan Mild. Gör man den associationen borde man nog spärras in.

Båda lagen var arga på domaren. David Moyes blev överdrivet arg när West Brom, förmodligen korrekt, fick ett inkast på mittplan. Ben Foster borde ha blivit utvisad men räddades då domaren tillämpade Roy Carrolls mållinjeslogik på straffområdeslinjen. Jonas Olsson tyckte att West Brom skulle ha straff när alla spelare ramlade i Uniteds straffområde. Hemmalaget tyckte att Van Persie skulle få sitt andra gula kort när holländaren satsade alldeles för hårt i en betydelselös duell. Van Persie å sin sida tyckte att domaren var dum som blåste frispark då han faktiskt träffade bollen först.

Moyes var rädd för att Van Persie skulle bli utvisad och bytte ut honom till förmån för Danny Welbeck.

Wayne Rooney samarbetade med Juan Mata som rullade ut bollen till Rafael som i sin tur satte bollen på Rooneys panna. Därmed stod det 2-0 till United och matchen var död.

Rooney samarbetade med Mata och Fellaini innan han friställde Danny Welbeck som, i en bisarr kroppsställning, behärskat sköt 3-0.

Det var ett gott dagsverke av Manchester United. I slutändan var segern odiskutabel. United klättrar därmed, åtminstone tillfälligt, till sjätte plats i tabellen. Det är förmodligen omöjligt långt till fjärdeplatsen.

Man skulle kunna argumentera att det var ett bottenlag som besegrades. Så är det ju, men West Brom har varit svårslagna på The Hawthorns den här säsongen. Framför allt mot topplagen – Arsenal, Chelsea, Everton, Liverpool och Newcastle har alla lämnat The Hawthorns utan seger.

Det var inte en perfekt insats men det var ett stort steg i rätt riktning. Utmaningen för David Moyes lag är att leverera den här typen av insatser vecka ut och vecka in.