Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: West Ham – United

Efter den sköna segern mot Olympiacos ska United försöka ta poäng även i Premier League. Den här helgen är det West Ham som står för motståndet, i vad som får beskrivas som en match mellan två mittenlag i ligan.

United går in i matchen i en varierad form där de stabila segrarna mot West Brom och Olympiacos har kommit direkt efter plattmatcher. West Ham går in i matchen med två raka förluster men dessförinnan hade laget fyra raka segrar och man är faktiskt fyra i formtabellen.

Lördag 18.30 är det som gäller, för matchen som spelas på Boleyn Ground (ofta, och halvt riktigt, kallad Upton Park) i London.

Manchester United

Manchester United

Skador Van Persie (knä, slutet april), Vidic (ljumske, inget datum)
Tveksamma Evans (vad), Nani (hamstring), Smalling (hamstring), Valencia (öga)
Avstängda Vidic (första matchen av två)
Form
O V F V F V
Position 7 | 29 | 14-6-9 | 46-34 | 48
Bästa målskytt Rooney, Van Persie (11)
Disciplin 53 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

De Gea
Rafael, Ferdinand, Jones, Evra
Carrick, Cleverley
Mata, Rooney, Kagawa
Welbeck

Manchester United saknar stabilitet den här säsongen. Laget har svarat för en del fina insatser men när det har börjat se bättre ut har en sämre period ofta följt.

Onsdagens seger mot Olympiacos var skön men det gäller att lägga den bakom sig nu. Kvartsfinalerna mot Bayern München må vara den sista chansen för United att rädda en annars miserabel säsong men man kan inte släppa fokus på ligan, även om fjärdeplatsen i all rimlighet är körd.

Formen är mestadels dålig, även om segrarna mot West Brom och Olympiacos indikerar att laget är bättre än vad tabellpositionen visar. Tyvärr hade vi ju Liverpoolmatchen mellan dessa, då laget stod för en bedrövlig insats. Kan man ta med sig spelet och inställningen, symboliserad av Ryan Giggs genialiska passningar och Rafaels omdömeslösa men älskvärda satsningar, man hade i onsdags mot Olympiacos är dock mycket vunnet.

När det gäller skadeläget är United tillbaka på normala nivåer igen, efter en period där det såg ut som att man snart skulle kunna presentera en skadefri trupp. Vi vet att Robin van Persie missar lördagens match, och ett antal till efter den. Nemanja Vidic kommer också att saknas imorgon, serben är både avstängd (första matchen av två) och skadad.

I övrigt är det en del frågetecken. Stalltipset är att Jonny Evans och Chris Smalling missar matchen. Vi hoppas dock att Nani ska vara redo igen, åtminstone tillräckligt redo för att ta en plats på bänken. Antonio Valencia fick en ordentlig smäll på ögat mot Olympiacos och uppges vara osäker. Jag räknar med att han vilas imorgon.

Tittar vi på laget inser vi snabbt att David Moyes har få alternativ defensivt. I mål är David de Gea, Uniteds bäste i onsdags, självskriven. Backlinjen torde bestå av Rafael da Silva, Rio Ferdinand, Phil Jones och Patrice Evra. Moyes hade förmodligen gärna vilat Ferdinand men där verkar han inte ha något alternativ. Om Moyes, mot all förmodan, ser Alexander Buttner som ett alternativ som vänsterback i den första matchen mot Bayern München (Evra är ju avstängd då) så borde Buttner få starta imorgon. Men jag räknar med att Moyes väljer Rafael eller Evans som vänsterback mot Bayern.

Offensivt är det mer öppet hur Moyes tänker. Giggs kommer förstås att vara utanför truppen. Jag tror inte att Moyes vill vila Michael Carrick men det är rätt öppet mellan Tom Cleverley, Marouane Fellaini och Darren Fletcher om platsen bredvid Carrick. Min magkänsla säger att Moyes vill ge Cleverley speltid.

Jag gissar att Shinji Kagawa får en chans i startelvan. Moyes lovade att japanen skulle vara involverad mot Olympiacos men då matchen utvecklade sig som den gjorde var det egentligen aldrig aktuellt med ett inhopp. En liten tröst blir då en start mot West Ham. Juan Mata går förstås rakt in i elvan igen och Moyes vilar inte Wayne Rooney. Det finns flera alternativ för den sista platsen, i form av Javier Hernandez, Adnan Januzaj, Danny Welbeck och Ashley Young. Möjligen skulle även Nani kunna vara aktuell men även om han är spelklar tror jag att han som bäst kan hoppas på en bänkplats. Normalt sett skulle United göra fler förändringar inför en sådan här match men Moyes har inte den lyxen, varför jag tror på Welbeck.

West Ham United

West Ham United

Skador Borriello, O’Brien
Tveksamma
Avstängda
Form
V V V V F F
Position 12 | 29 | 8-7-14 | 32-38 | 31
Bästa målskytt Nolan (7)
Disciplin 46 GK, 5 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

Adrian
Demel, Reid, Tomkins, McCartney
Noble, Nocerino
Diame, Nolan, Downing
Carroll

West Ham vann fyra matcher (Swansea, Villa, Norwich och Southampton) av fyra i februari och har därmed tagit ett stort steg mot ett nytt kontrakt. Det följdes upp med bortaförluster mot Everton och Stoke, men West Hams form får ändå beskrivas som förhållandevis god. Laget parkerar för närvarande på tolfte plats i tabellen, sex poäng före Sunderland (som har två matcher mindre spelade) på nedflyttningsplats. De har dock ett svårt spelschema kvar, med matcher mot fem av de sju bästa lagen, och kontraktet är inte säkrat än.

Allardyce, som under suspekta former skickade Unitedprodukten Ravel Morrison till QPR på lån, får klara sig utan Marco Borriello och Joey O’Brien på skadelistan. Annars gör han generellt få ändringar i startelvan, där uppställningen brukar vara 4-2-3-1. De frågetecken som finns är om det blir Collins eller Reid som tar plats bredvid Tomkins i mittförsvaret, om Nocerino eller Taylor startar bredvid Noble på mittfältet, om Diame eller Jarvis spelar till höger och om det blir Carroll eller Cole på topp.

Historik

United mot West Ham

Totalt 127 59-26-42 236-167
Ligan 115 54-24-37 217-150
Borta 61 14-20-27 86-102
Sista sex
V V O V O V
Sista sex borta
V V F V O O
2013-12-21 (PL) United-West Ham 3-1
2013-04-17 (PL) West Ham-United 2-2
2013-01-16 (FA) United-West Ham 1-0

I mötet på Old Trafford tog United en enkel seger, i vad som då var lagets fjärde raka seger. Nu kan vi se tillbaka på den decemberperioden som säsongens bästa period för United. Den gången gick United enkelt upp till 3-0 efter mål av Welbeck, Januzaj och Young, innan Buttner bjöd West Ham på en sen reducering.

Rimligtvis ser dock Sam Allardyce hemmamatchen mot United som en bra möjlighet att ta poäng. Och West Ham brukar kunna ställa till det för United, åtminstone i London. Förra säsongen var United på besök två gånger, först i FA-cupen då ett magiskt samarbete mellan Giggs och Van Persie räddade 2-2 och omspel för United, sedan i ligan då 2-2-resultatet upprepade sig.

Överlag har United förstås ett stort övertag på West Ham men i London har United överraskande svag statistik, då man inte ens har vunnit en fjärdedel av matcherna.

Morgondagens match döms av Lee Mason, som är mest känd för att han ser ut som Sveriges statsminister. Den här säsongen har Mason dömt 18 matcher i Premier League. På dessa matcher har han 60 gula kort, fem utvisningar (två för två varningar) och endast två straffar. Han har dömt United 14 gånger och har dömt fler (fyra) straffar mot United än för (tre). Sist vi såg honom var i semifinalreturen i ligacupen mot Sunderland och efter uppvisningen från elva meter i den matchen torde Mason akta sig för blåsa straff imorgon. Den här säsongen har han också dömt United i segermatcherna mot Stoke (3-2, b) och Villa (3-0, h). West Ham har han dömt tolv gånger och trots att West Ham har fått fyra straffar mot endast en för motståndarna har de sex förluster med Mason som domare. Den här säsongen har han dömt West Ham i förlusterna mot Everton (2-3, h) och Crystal Palace (0-1, b) samt i segermatchen mot Cardiff (2-0, b).

West Ham United – Manchester United

Turnering: Premier League
Plats: Boleyn Ground, London
Tid: Lördagen den 22 mars 2014, 18.30
Domare: Lee Mason
Odds: United 1,83 | West Ham 3,5 | oavgjort 4,2
TV: Viasat Fotboll (HD), Viaplay