Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: United – Aston Villa

United åkte på ännu en käftsmäll i derbyt mot city hemma på Old Trafford i tisdags. I och med den minst sagt undermåliga insatsen senast så blir morgondagens match extra viktig. Detta eftersom det är den sista chansen att återfå en gnutta självförtroende inför det första kvartsfinalmötet mot Bayern München på tisdag.

Manchester United

Manchester United

Skador Van Persie (knä, slutet april), Vidic (ljumske, inget datum)
Tveksamma Cleverley (skadad), Evans (vad), Smalling (hamstring)
Avstängda
Form
F V F V V F
Position 7 | 31 | 15-6-10 | 48-37 | 51
Bästa målskytt Rooney (13)
Disciplin 56 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

De Gea
Rafael, Ferdinand, Jones, Evra
Fletcher, Carrick
Young, Mata, Januzaj
Rooney

När våren nalkas så är vi vana att följa ett United som spelar den ena viktiga matchen efter den andra. Nervositeten är konstant och man sitter som på nålar under hela veckorna. Fjolårssäsongen var ett angenämt undantag i och med den så tidigt säkrade ligatiteln. I år så får vi känna på motsatsen. Även den mest obotliga av optimister inser efter derbyt att en plats bland de fyra främsta nu är helt körd. En plats i Europa League är då betydligt mer realistiskt men, även om det förstås genererar pengar till klubben, så hör undertecknad till skaran som lika gärna ser att vi slutar sjua.

I tider som dessa så gäller det att finna värdet i varje match. Missförstå mig rätt, givetvis så sitter en Unitedvinst alltid fint, men i närmast betydelselösa matcher så kittlar det möjligen inte lika mycket som när varje tagen poäng är av yttersta vikt. Undantag är förstås matcher mot exempelvis city eller Liverpool, men morgondagens drabbning med Aston Villa är kanske inte riktigt av samma karaktär. En trepoängare imorgon är emellertid inte helt betydelselös, framför allt inte statistiskt. United skulle i så fall ha fler vunna matcher än förluster på Old Trafford i år samtidigt som målskillnaden på samma arena blir plus istället för noll. 21 inspelade poäng på hemmagräs skulle bli 24 och sannolikt kliver mästarna då upp på en topp 10-placering i hemmatabellen.

Det finns även ett värde som är betydligt större än ovan nämnda petitesser. Som jag var inne på i inledningen så är det här en bra möjlighet för United ”to bounce back”. Många upplever nog att den här säsongens många bakslag inte kan glömmas genom en vinst hemma mot Villa. Det är förstås sant, men jag vill tro att en vinst – i alla fall om spelet dessutom ser bra ut – kan bidra till något färre/mindre djupa gamnackar när Bayern kommer på besök på tisdag. Om så är fallet så skall det inte underskattas då allting som kan bidra till att vi slipper tennissiffror mottages tacksamt.

Efter den lilla utsvävningen så tar vi förutsättningarna inför matchen. Vidic och van Persie saknas fortfarande. Cleverley tvingades kliva av i paus senast och hans medverkan är osäker. Detsamma gäller för Evans och Smalling, vilket gör att mittbacksplatsen bredvid Jones är oviss. Om någon av Smalling och Evans är fit så är det inget snack. I annat fall så står det mellan Ferdinand och Carrick. Utfallet beror lite på Ferdinands förmåga att spela matcher med kort mellanrum och om Smalling/Evans eventuellt kan vara redo till på tisdag. Jag gissar att det kommer att ske några förändringar i övriga lagdelar. Young och/eller Valencia är nog aktuella och det känns också som att det är läge för Januzaj. Mata och Rooney bör vara gjutna. Den förra på grund av att han presterar och den förstnämnde på grund av att han behöver alla lägen att börja göra poäng som han kan få. Giggs tror jag involveras på något sätt mot Bayern och i så fall lär han vilas här. Känslan är densamma när det gäller Welbeck, även om han trivdes väldigt bra i det förra mötet med Villa.

Aston Villa

Aston Villa

Skador El Ahmadi, Weimann
Tveksamma Kozak, N’Zogbia, Okore
Avstängda
Form
F O F V V F
Position 12 | 30 | 9-7-14 | 33-42 | 34
Bästa målskytt Benteke (10)
Disciplin 64 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

Guzan
Baker, Bacuna, Vlaar, Bertrand
Delph, Westwood, Sylla, Albrighton
Benteke, Agbonlahor

Aston Villa kommer liksom United närmast från en tremålsförlust på hemmaplan. Detta trots en tidig ledning i matchen mot Stoke, vilka alltså vände till 1-3 lagom till paus och sedermera 1-4 efter 90 minuter. Under den olyckliga första halvleken tvingades dessutom både Weimann och El Ahmadi utgå på grund av skada. Innan förlusten så hade Villa en positiv trend i och med två övertygande segrar mot Norwich (4-1) och Chelsea (1-0), båda på Villa Park.

Birminghamgänget parkerar för närvarande på hyfsat stabil mark i tabellen. Man innehar 12:e-platsen och är sex poäng före Sunderland nedanför strecket, som förvisso har en match mindre spelad. Flera av lagen dem emellan har dock ytterligare en match mer spelad. Två tunga pjäser för Villa är anfallarna Benteke och Agbonlahor. Den senare har emellertid bara mäktat med tre mål i år jämfört med Benetekes, som är bästa målskytt, tio.

Historik

United mot Aston Villa

Totalt 181 94-38-49 332-238
Ligan 161 81-37-43 292-211
Hemma 88 59-17-12 188-76
Sista sex
V V V V V V
Sista sex hemma
V V F V V V
2013-12-15 (PL) Aston Villa-United 0-3
2013-04-22 (PL) United-Aston Villa 3-0
2012-11-10 (PL) Aston Villa-United 2-3

United har en övertygande plusstatistik mot Villa genom åren. Under de sex senaste mötena lagen emellan så hittar vi en nolla i Uniteds förlustkolumn, men däremot så har United en torsk (0-1, 2009) under de sex senaste på Old Trafford. De två senare mötena slutade med seger 3-0 för United. Den senaste av dessa spelades på Villa Park i december och målskyttarna hette Welbeck (2) och Cleverley.

Manchester United – Aston Villa

Turnering: Premier League
Plats: Old Trafford, Manchester
Tid: Lördagen den 29 mars 2014, 13.45
Domare: Martin Atkinson
Odds: United 1,44 | Aston Villa 7 | oavgjort 4,33
TV: Viasat Fotboll (HD), Viaplay