Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Det skulle vara svårt för Sir Alex också

På presskonferensen inför lördagens hemmamatch mot Aston Villa hävdade David Moyes att United skulle haft problem den här säsongen oavsett vem som var manager. Han säger vidare att han har stöd från majoriteten av klubbens supportrar. Moyes diskuterade också Adnan Januzaj och Marouane Fellaini.

”Jag tror faktiskt att om Sir Alex var här det här året skulle det vara svårt för Sir Alex också,” sa David Moyes. ”Och jag är säker på att han är medveten om det. Jag tror att folk är medvetna om att det är en trupp som är lite mer ålderstigen, så jag tror att det hade varit en svår säsong oavsett vem som var ansvarig för Manchester United det här året.”

Trots att United har gjort dåliga resultat den här säsongen menar Moyes att han fortfarande har supportrarnas stöd:

”De supportrar jag träffar är de jag pratar med och jag måste säga att supportrarna utanför Old Trafford har varit fantastiska. Om något skulle jag säga att Uniteds supportrar antagligen har varit så bra som folk har sett dem på många år, eftersom de förstår att det är en förändring. Det har varit en förändring från en fantastisk manager, och inte bara från fantastisk manager, men en manager som var här i 25 år. Och att göra den förändringen kommer alltid att vara svårt.”

En anonym grupp Unitedsupportrar kommer under lördagen att genomföra en protest mot Moyes då man har hyrt ett flygplanen som ska flyga över Old Trafford med en banner med texten: ”Wrong One – Moyes Out”. Moyes är medveten om att protesten, som har kritiserats av många Unitedsupportrar, kommer att genomföras. Bannern anspelar förstås på David Moyes-bannern på Old Trafford med texten ”The Chosen One”. Just den bannern tycker inte Moyes att han har förtjänat:

”Anledningen till att Sir Alex Ferguson har en läktare namngiven efter sig är på grund av framgångarna. Jag sa redan från dag ett här att tills jag är framgångsrik har jag inget behov av någon banner. Jag förväntar mig inte det, du förtjänar det och jag kommer att förtjäna det.

”Skulle jag föredra [om den inte var där]? Det gör ingen som helst skillnad för mig. Jag kommer att vara glad när jag har vunnit titlar och då kan jag med rätta ha en banner däruppe.

”Jag har hört om [planet] och givetvis är det något som folk kan göra. Men för mig har jag känt ett större stöd på Old Trafford.”

Moyes fortsätter att prata om stöd från supportrarna:

”Vart jag än går så får jag fantastiskt stöd från Manchester Uniteds supportrar. Jag var på en middag igår kväll för Darren Fletcher och det var Manchester United-supportrar som kom upp till mig och sa: ’Kom igen, fortsätt jobba, vi förstår exakt vilken situation klubben är i och laget är i.’

”De var väldigt stöttande och varje gång jag har varit på Old Trafford har de varit fantastiska. Jag ser mycket annorlunda mot vad många människor säger men jag förstår att resultat har betydelse.”

”Det här är en resultatdriven verksamhet och jag är angelägen att få de resultaten och klättra i tabellen. Jag repeterar mig själv men jag har faktiskt inte sett [någon negativitet]. Jag ser ett fantastisk stöd, folket jag springer in i utanför arenan, Manchester Uniteds supportrar.

”Det finns en plan för nybygge som pågår och alla som har en förståelse för spelet förstår att det kommer att hända. Och folket som gav mig jobbet här är fotbollsmänniskor av högsta klass och folk som förstår spelet och vet exakt vad som behövs i Manchester United. De vet exakt vilken sorts karaktärer du behöver för att leda klubben.”

Moyes tycker att man ska lita på de som gav honom jobbet och han bedyrar att hans stil är rätt för United:

”Jag tycker att de människor som bäst kan döma är de människor som anställde mig. Folket som anställde mig är otroligt kunniga fotbollsmänniskor. Faktum är att det antagligen var den mest kunniga personen som gav mig jobbet, så du måste titta på dem och de var folket som satte mig på den här platsen.

”De såg någon som kunde göra jobbet i Manchester United och vet vad klubben handlar om och stilen på jobbet. Så du måste lita på de människorna, de litar på mig och av den anledningen fortsätter vi att jobba tillsammans.

”Min stil är faktiskt allting som jag tycker att Manchester United har gjort tidigare och mina planer finns där för att säkerställa att vi har den nivån av unga spelare. Vi måste fortfarande gå och ta in en eller två för att hjälpa, men det är en längre period och jag har alltid velat introducera yngre spelare och få in de i laget om vi kan.”

Moyes är också säker på att klubben kan ta in de rätta spelarna:

”Du jobbar hårt för att komma hit från början och jag måste säga att jag är mer driven att bli framgångsrik än någonsin eftersom jag vill att laget ska vända på läget och jag vill förändra positionen vi är i just nu.

”Jag tror verkligen att vi kan göra det. Vi har en fantastisk klubb, som ger dig chansen att göra det på grund av folket vi kan attrahera och spelarna vi kan attrahera till klubben. Men det kommer bara att ta lite tid att få rätt på det.”

Moyes vill se en reaktion mot Aston Villa

Efter ett par bra insatser, mot Olympiacos och West Ham, föll United stort mot Manchester city i veckan. Moyes vill nu att United ska hitta tillbaka till spelet man hade i de tidigare matcherna:

”Vi spelade inte bra i veckan och det var en besvikelse, men då vi gick in i matchen hade vi spelat bra mot Olympiacos och mot West Ham. Så när vi går in i matchen mot Aston Villa skulle jag vilja se mer av prestationen mot West Ham snarare än den mitt i veckan.

”Spelarna vet exakt vad det är att spela för Manchester United, de vet vilka standarder de behöver sätta. Men de lider precis som jag och är desperata att ställa det tillrätta. Och förhoppningsvis när vi kommer till matchen mot Villa kan de visa det.”

Villamatchen är Uniteds sista förberedelse inför Champions League-kvartsfinalen mot Bayern München:

”Vi går in i Villamatchen med vetskapen att vi vill gå in i Münchenmatchen i bra form. Vi ser fram emot det eftersom vi spelade väldigt bra mot West Ham och om vi kan följa upp det med en liknande insats kommer jag att vara mer än glad. Sedan spelar vi mot kanske det bästa laget i Europa i veckan, vilket vi ser fram emot.”

United behöver vara försiktiga med Januzaj

Uniteds stjärnskott Adnan Januzaj har fått begränsat med speltid på sistone. Moyes menar att man måste ta det försiktigt med talangen:

”Jag tycker att Adnan har spelat en otrolig mängd matcher för en 19-åring. Vi måste vara uppmärksamma på det. Vi har sett tecken på träning att vi måste vara försiktiga med vad vi gör med honom.

”Han är en fantastisk talang och han är någon som vi vet kommer att gå en lång väg i Manchester United. Men vi är bara försiktiga med honom. Vi måste göra de rätta sakerna och han har spelat mycket fotboll.”

Fellaini har haft problem på Old Trafford

Marouane Fellaini har hamnat i blåsväder efter förlusten mot Manchester city. Det påstås att Uniteds mittfältare ska ha spottat mot citys Pablo Zabaleta och situationen ska undersökas av FA. Om FA bedömer att Fellaini, som hade tur som inte blev utvisad för sin armbåge mot Zabaleta, spottade mot Zabaleta kommer Fellaini sannolikt att bli avstängd i tre matcher. Enligt David Moyes bedyrar dock Fellaini att han inte spottade:

”Jag har pratat med Marouane och han säger att det inte är så. Vi kommer att jobba med FA om det är vad som behövs för att klargöra det. Marouane obeveklig på att han inte vid något tillfälle gjorde det. Jag tror inte att [videobeviset] är helt tillförlitligt från vad jag har hört och sett.”

Fellaini har haft en svår debutsäsong i United och Moyes medger att han är lite orolig för hur Fellaini har presterat på Old Trafford:

”Jag har varit lite orolig för hans prestationer på Old Trafford men jag har inte varit orolig för hans prestationer på bortaplan. Alla som har sett oss, jag tror att vi har den bästa bortastatistiken i Premier League, i de tre senaste bortamatcherna så har Marouane Fellaini spelat väldigt bra. Mot West Ham, mot West Brom, i de matcherna han har spelat i på slutet har han spelat väldigt bra.

”Jag tycker att han har haft problem att visa det på Old Trafford. Det är en anpassningsperiod. Alla som kommer till den här klubben vet att det är en anpassningsperiod och jag tycker att han är i den perioden nu.”


Källor: Manutd.com, Theguardian.com, Telegraph.co.uk