Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika: Därför får Moyes lämna

Idag, tisdagen den 22 april 2014, har David Moyes fått sparken ifrån Manchester United. Ett datum som alltid kommer att finnas med i mina tankar.

Jag är en av de få som redan från början, innan Moyes ens kopplades ihop med United, tyckte att detta var en spännande tränare och hade velat se honom i United efter att Sir Alex Ferguson drog sig tillbaka. Dels för managerns sätt att hantera resurser, något som var en stor likhet med Ferguson. Dels för att han såg ut som en stor taktiker, något som i efterhand inte verkar stämma överens alls.

På grund av att jag tyckte att Moyes var rätt man för jobbet har jag även varit en av få som har försvarat Moyes under en längre tid av klagomål. ”Det löser sig till nästa säsong,” har jag sagt. Ju längre vi kom in på säsongen, ju mer märkte jag att jag ändrade mig. När vi nu spelade mot Everton, utan att vinna igen, var min enda tanke att detta inte kan fortgå och att skotten måste iväg från klubben. Min naiva tanke har tyvärr överrumplats av sunt förnuft.

Jag kommer att lista vissa faktorer som visar på varför Moyes inte var rätt person för jobbet, blandat med statistik hur det sett ut och mina egna tankar och åsikter.

Spelarhantering

Att Moyes inte kunnat hantera spelare på samma sätt som Ferguson har lyst rätt igenom. Moyes kom in med en massiv press på sig i en trupp som har vunnit serien. Vad kan man som manager göra i sådan situation?

I Fergusons värld hade man fortsatt som vanligt, med en hård och relativt kompromisslös metod och försökt vinna spelarnas respekt. Hade inte en spelare respekt för managern så var det bara att sätta honom på första bästa plan ­och lotsa iväg till en ny klubb.

Moyes har inte lyckats vinna spelarnas respekt. Spelarna har förvisso varit väldigt professionella och inte klagat i media, vilket kan kännas frestande i situationer som denna, men man har märkt flertalet gånger att sprickor har bildats i laget. Giggs, Welbeck, Smalling, Rooney och ytterligare många fler spelare i klubben har på olika sätt rapporterats ha varit missnöjda över situationen. De flesta är nyhetsskvaller, men som på något stadie ändå har en grund. Att Giggs för första gången omnämns i media som missnöjd över en situation inom klubben är ett lysande tecken på detta.

Samtidigt som dessa, enligt mig oftast sanna, inre stridigheter har han inte lyckats ha pli på spelarna. Smalling, Welbeck, Cleverley och Young har varit ute och festat efter matcher under den gångna säsongen. Något som inte skulle ha varit tillåtet under Ferguson ledning. Att det har skett vid två olika tillfällen bevisar att Moyes inte har haft den respekten från spelarna som krävs för att hålla ett vinnande lag i schakt.

När en manager saknar detta förtroende från spelarna blir det hela som en lekstuga, och en lekstuga är vad de flesta lagen har haft med United denna säsong.

Osämja

Som ovan nämnt så har det funnits en osämja i laget, direkt mot Moyes. Jag kan själv bara spekulera i att spelarna själva ställt sig väldigt tveksamma till Moyes sätt att spela fotboll, och det sätt han har ändrat på ett vinnande koncept. Förutom detta har han även ändrat klubbens traditionella spelfilosofi.

Tar vi inte Giggs stora beryktade spricka med Moyes, som självklart har nekats av båda parter, så kan vi ta ryktena runt omkring Wilfred Zaha. En Zaha som imponerade väldigt stort på försäsongen tillsammans med Januzaj var när säsongen började helt borta från laget. Nu har Zaha inte imponerat riktigt i Cardiff heller efter att lånats ut efter vintern, men då har han heller inte fått spela på ett halvår på högsta nivån. Men att Zaha bara har försvunnit efter att Moyes i början hissat den unge engelsmannen till skyarna efter diverse insatser visar att det är något som legat där bakom. Om det handlar om att ynglingen haft ihop det men Moyes dotter eller någonting annat låter jag vara osagt, men det har ändå varit någonting (eller några) som legat och pyrt där bakom kulisserna.

Mediahantering

I ett par matcher har jag hört Moyes rakt ut sagt att spelarna inte har spelat bra, och det är väl konstigt med tanke på hur spelet har sett ut hela säsongen? Jag skriver själv flertalet efter match-rapporter och blir alltid lika förbluffad över vad skotten säger i intervjun. ”Jag tycker att vi spelade bra trots resultatet”, ”Misstag gjorde att vi tappade matchen”, ”Många utav matcherna denna säsong har vi spelat bra, men har inte fått utdelning”. Lika många gånger som jag blir förbluffad har jag funderat på vilken match Moyes egentligen har kollat på. Det kan inte varit samma matcher som jag har sett i alla fall.

Som supportrar till en klubb tycker vi om när en manager uppskattar oss, men när vi match efter match får höra kommentaren: ”Vi borde ha gjort bättre för våra fans, som är fantastiska,” går trovärdigheten ner. Moyes har använt media för att bildligt talat, ursäkta uttalet, slickat fansens stjärtar för att få mer tid på sig. Vi är supportrar till Manchester United, vi vet att vi är fantastiska! Minst lika fantastiska som supportrar till alla andra klubbar i världen och hänger oss till klubben vi älskar. Vi behöver inte få de orden från en tränare som inte lyckas match efter match. Vi behöver se någon typ utav resultat, vare sig om det är genom direkta resultat eller spelmässiga resultat. I ingendera av fallen har Moyes lyckats.

Till slut så har vi transferdelen, som jag även kommer in på ytterligare alldeles strax. Det är nog ingen tränare som under detta året har kommenterat så pass många spelare som Moyes har. ”Vi vill ha Fabregas,” är inget som ens Ferguson skulle våga gå ut med i media. Inte heller att vi har lagt bud på spelaren. Det hela är för öppet, och inte ”the United way”.

Vi är nog många som ifrågasatt Moyes hantering utav media, och höjt ögonbrynen när han har öppnat munnen.

Transfers

Att komma in som en på världsmarknaden relativt okänd manager är svårt. Att samtidigt tro att man kan få de bästa spelarna utan att vara en riktigt erkänd manager är lite naivt, trots att man tränar Manchester United. När man samtidigt går ut i media med samtliga tankar man har om transfers och vilka man har lagt bud på blir det ännu svårare. I dagens samhälle hanteras detta ofta diskret, och om det kommer ut information blir det ett svårare förhandlingsläge och ofta kan det uppstå budsituationer som man vill undvika.

Moyes första värvning, Fellaini, visar varför det är viktigt att hålla fötterna på jorden när man vill värva nya spelare. Om Moyes inte varit i media och pratat om värvningar som Fabregas och Ander Herrera så skulle man inte märkt av panikvärvningen i Fellaini (som kunde ha varit drygt 4 miljoner pund billigare om man handlat honom en månad tidigare). Att man sedan säger att det handlar om att man ville ha in Baines till paketpris litar jag inte på, då Fellaini aldrig riktigt var spelaren som United ville ha in.

När det sedan handlade om Mata så gjorde Moyes i min mening helt rätt med tanke på vilket läge man var i. Det är ett lag som i mångas ögon sjönk som vill visa att de kan köpa in världsspelare. Mata är en riktigt bra spelare som man kunde köpa in, trots att man inte behövde honom. Det försvårade snarare laguttagningarna, men gav ett intryck om att United fortfarande kunde köpa in de bästa.

Taktikern

Min första bild av Moyes var att han var managern som utnyttjade sin resurser till max, och kom långt på dem, lite på samma sätt som Ferguson hade gjort under sina nästan 27 år hos United. Min första bild av Moyes var fel.

Min andra bild av Moyes var att han gjorde ett smart taktiskt upplägg inför varje match genom att studera motståndarna och utnyttja dess svaghet. Min andra bild av Moyes var fel.

Moyes klarade inte att taktiskt utmanövrera något av sina rivaliserande lag i toppen. På 12 matcher mot alla topp 6 lag i serien lyckades man ta, ja det är sant, 6 poäng. 6 poäng?! På 12 matcher?! Manchester city, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Tottenham och Everton mötte man två gånger om i ligan, och man tog 6 poäng. Ett halvt poäng per match. Här är även Uniteds alla största ärkerivaler. Man är inte värd någon Europaplats med detta facit, och inte heller ett jobb som manager för United.

Ja, vad finns det mer att säga i detta ämne? Uttagningar ibland har varit skrattretande, som Moyes förkärlek till Young i början av säsongen. Han lyckades däremot demolisera den spelidé som United alltid levt på, kantspelet. Det var borta, och med minst två offensiva mittfältare per match som inte ska spela som wingers fick man något konstigt spel där ingen hittade position, utom Valencia på högerkanten då.

När laguttagningarna inte var dåliga nog så kunde han göra de konstigaste bytena i matcher, som exempelvis matcher där man behövde gå framåt kunde han ta ut en kantspelare eller offensiv spelare och sätta in, ja det är sant, Cleverley. Vill även tro att han under de senaste veckorna åkt till Fiorentina för att kräva tillbaka Anderson, för att man haft problem med vänsterbackspositionen.

Sist men inte minst så har han massakrerat alla sviter som United haft sedan tidigare denna säsong, när det handlar om antal förluster och förluster hemma mot lag som Swansea, Newcastle, West Brom. Även första förlusten mot Stoke sedan 1984 har tagit hårt. Alla sviter finns här, då de är för många att ta upp. Den senaste bröts nu när man förlorade mot Everton i förrgår.

Sist men inte minst så har denna säsong, fram till dagens datum, varit den säsong där United haft sitt sämsta poängsnitt sedan Premier League startade 92/93. 1,68 poäng per match har man kammat in. Tidigare så har snitten 96/67 samt 03/04 varit de lägsta, och då hade man en snittpoäng på 1,97 poäng per match.

The United way

”The United way” handlar inte bara om att spela på ett visst sätt. Det handlar även om att samtidigt i vissa situationer agera på ett visst sätt.

Det handlar i viss mån om att inte tala i media om spekulationer, som tidigare tagits upp. Något som Moyes inte lyckats med.

Det handlar om att föra med en grundläggande spelidé. Något som Moyes inte har lyckats med.

Framförallt, över allting annat i klubben, så handlar det om att aldrig sätta en spelare högre än klubben. Den dagen som Moyes valde att sätta Rooney högre än klubben var dagen då klubbens filosofi för evigt suddades ut. Tidigare har det inte varit någon spelare, under modern tid, som har fått vara större än någon annan spelare. Inte heller i närheten av sin manager. I och med att Rooney, för att stanna kvar i klubben, erbjöds ett kontrakt där han får ett inflytande i klubbens angelägenheter har något som Ferguson strävade efter i alla sina år i klubben raserats. För mig är det här det som påverkat min syn om Moyes mest. Ska vi hamna i ett läge där en spelare är värd mer än någon annan och har större insyn än sina medspelare?

Inget illa om Wayne Rooney, för vem hade inte ha mer inflytande om vad som händer i sin omgivning? Men att i detta läge gå emot det som klubben så länge kämpat för är mer än tråkigt att se. Här sjönk Moyes i mångas ögon.

Dubbel negativ effekt, inte alltid positivt

Ja, det som har varit värst för Moyes och pressen är nog det faktum att det inte har gått så här dåligt för United sedan början av 90-talet och att Everton spelmässigt är bättre än på många år. Martinez har som ny manager i Everton kommit in med en ny offensiv och har nu mer poäng än vad man har haft sedan säsongen 1987/88 (efter avslutad säsong), dels med tre matcher mindre spelade, dels att man då spelade två matcher mer. Senast man kommit så nära en fjärdeplats hände 04/05, och då lyckades man dock inte kvala in till Champions League, eller UEFA Cupen för den delen, kommande säsong.

Nu har man ett nytt intressant lag, med en framåtsträvande manager. Detta har gått så bra att att nu Everton ses som det bästa laget man producerat på länge, medan United är tvärtom efter Moyes tillträdande. Detta är självklart olyckligt för Moyes, då det är första gången under Moyes era som Everton hamnat före United och detta när han har bytt lag. Moyes ville alltid få Everton hamna före United, och de andra topplagen, och nu har han tyvärr lyckats.

Detta är självklart något som har påverkat beslutet att sparka Moyes, och samtidigt något som, tyvärr, försämrar Moyes rykte något rejält.

Avslutande ord

David Moyes har haft det svårt sen han kom till United. På en och samma gång tycker jag synd om honom samtidigt som jag är väldigt besviken över vad som har hänt med laget. Allt går nog inte att skylla på managern, det finns alltid ytterligare aspekter att ta hänsyn till som exempelvis spelarnas ansvar och ledningens stöttning under resans gång, men det är ändå ytterst märkligt hur ett lag kan gå från att vara ett fruktat lag i hela Europa till att vara en vanlig match mot ett mittenlag. Som sämsta har man även varit på hemmaplan.

Någonstans i processen måste man ha gjort fel. Om det handlar om att Moyes valde att kasta ut en vinnande tränarstab mot en ny, både på den här nivån och totalt sett, orutinerad, går bara att spekulera omkring. Så bra kan inte Alex Ferguson ha varit att en tränare som ändå setts som extremt taktiskt skicklig inte kunnat ta vara på möjligheterna som fanns i laget? Och än mindre med investeringar för ytterligare 700+ miljoner kronor samt en helt nybyggd modern träningsanläggning med det allra senaste, som exempelvis toppmodern magnetröntgenteknik.

Nej, Moyes har otur att komma till United vid helt fel tidpunkt. Detta sett till truppen, och till Evertons säsong. Hade han stannat i Everton en säsong till hade det kanske sett likadant ut, men det är något vi aldrig kommer få reda på.

Samtidigt ställer jag mig frågan: Kommer vi nu att vara en klubb som byter tränare varje säsong? Är det där vi vill vara? Nej, självklart inte. Det var nog även därför jag inte har velat få bort skotten ifrån klubben, tillsammans med min initiala tanke om att han var den perfekta ersättaren till Sir Alex Ferguson. Men vid stor förändring måste man anpassa hela organisationen och hitta det som är rätt för klubben, och som årets säsong har sett ut så har man inte lyckats.

Att beslutet togs vid denna tidpunkt handlar även om att man har, enligt uppgifter ifrån London Evening Standard, har haft möjligheten att köpa ut Moyes enligt en klausul i kontraktet till kostnaden för ytterligare en säsong (ca 5 miljoner pund). Detta hade man endast kunnat göra denna säsong om laget inte lyckades ta sig till Champions League, och man vill inte riskera att det blir likadant nästa säsong och att man då står där utan klausul.

Moyes lämnar i alla fall Manchester United med en titel bärgad, Community Shield mot Wigan i sin första tävlingsmatch för klubben, och jakten efter den riktiga ”the chosen one” pågår för fullt. Jag själv är nöjd över att ha sett United vinna två matcher i rad live under Moyes ledning, det kan nog inte allt för många stoltsera med.


Källor:
London Evening Standard, Premier League, ToffeWebb, The Mirror, Goal, The Telegraph, Sky Sport, Man Utd, Aftonbladet, Manchester Evening News