Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: United – Norwich

Veckans händelser har medfört att säsongsavslutningen helt plötsligt känns betydligt mer spännande än vad den gjorde innan Moyes fick foten. Den första av fyra matcher med Giggs vid rodret spelas imorgon kväll hemma mot Norwich. Vid sin sida kommer han bland annat att ha Paul Scholes, Nicky Butt och Phil Neville, vilket torde få det att vattnas i munnen på Unitedsupportrar världen över.

Manchester United

Manchester United

Skador Van Persie (knä, slutet april)
Tveksamma Evra (knä), Rafael (hamstring)
Avstängda
Form
F V O V F F
Position 7 | 34 | 17-6-11 | 56-40 | 57
Bästa målskytt Rooney (15)
Disciplin 60 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

De Gea
Smalling, Jones, Evans, Evra
Carrick, Fletcher
Mata, Kagawa, Januzaj
Rooney

Det ska bli oerhört intressant att se hur Giggs med entourage formerar sin första startelva. Det har snackats om att vi nu kommer att få se ett offensivare United. Ett United som inte finner sig i att anpassa sig efter sina motståndare. Nu är kanske Norwich på hemmagräs en uppgift som inte ens Moyes hade funderat överdrivet mycket kring vad gäller vilka spelare United måste ha på banan för att hålla moståndarspelarna i schack. Norwich är nämligen ligans sämsta bortalag, mer om det senare.

Andra spekulationer vars sanningshalt vi möjligen kan få en första indikation på handlar om Matas och Fellainis status i Walesarens ögon. Att Fellaini ges en mindre roll än under Moyes vore föga förvånande, men att Giggs inte skulle använda Mata ställer jag mig betydligt mer skeptisk till. Vidare så har uppgifter gjort gällande att Cleverley och Welbeck istället kommer att få utökad speltid. Samtidigt så har det under veckan ryktats om att Everton rycker i de båda Unitedprodukterna samt att åtminstone Welbeck har uttryckt önskemål om en flytt. Detta ska dock ha skett under Moyes och om det ens är sant så har, förhoppningsvis, saker förändrats i och med avskedandet. Ett statement gentemot spekulationerna vore att spela de båda från start imorgon.

Jag hittar emellertid inte plats för någon av ovan nämnda herrar i min elva, som möjligen präglas lite mer av önskemål den här gången än vad som vanligtvis är fallet, åtminstone på de fyra offensiva positionerna. Jag garderar alltså genom att flagga för att någon av dem eller båda spelas imorgon. På skadelistan hittar vi endast van Persies namn men på presskonferensen så sades det att även Rafael är fortsatt otillgänglig. Smalling torde ligga närmast till hands som vikarie där. I så fall så konkurrerar Evans, Vidic, Jones och Ferdinand om mittbacksplatserna och jag hoppas på Evans/Jones så att de får spela ihop sig ytterligare inför nästa säsong. Evra nämndes inte bland de otillgängliga, vilket öppnar för att vi möjligen slipper se Büttner ta plats i elvan.

Cleverley och Fellaini utmanar Carrick och Fletcher om de centrala mittfältsplatserna. Hjärnan säger Carrick-Cleverley medan hjärtat säger Carrick-Fletcher. Jag hyser stora förhoppningar på uttagningen av de tre offensiva mittfältspositionerna. Ett drömscenario vore att få se Kagawa, Mata och Januzaj leka tillsammans och om vi någon gång ska våga hoppas på det så är det nu. Längst fram lär Rooney husera men Welbeck som spjutspets vore också välkommet. Det är givetvis ingen skräll om någon av dem tar plats på en av positionerna bakom anfallaren.

Alldeles nyss höll Giggs sitt första möte med pressen som tillfällig manager. Han sa bland annat att han har sagt till spelarna att han litar på deras förmåga och att han vet vad dem är kapabla till. Han säger sig också, bland annat, ha uttryckt följande till spelartruppen: ”[…] Entertain them, score goals, make tackles, play with speed, play with tempo […]” och sa även ”[…] I want players to play with passion, speed, tempo and be brave with imagination […]”. Det låter mycket bra i undertecknads öron och låt oss hoppas att de meningarna också präglar morgondagens match.

Norwich City

Norwich City

Skador Yobo
Tveksamma E Bennett
Avstängda
Form
F V F F F F
Position 17 | 35 | 8-8-19 | 28-56 | 32
Bästa målskytt Hooper, Snodgrass (6)
Disciplin 57 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

Ruddy
Whittaker, Martin, Turner, Olsson
Snodgrass, Johnson, Howson, Fer
Redmond, Hooper

Som tidigare är nämnt så huserar Norwich i den absoluta botten av bortatabellen med blott 8 inspelade poäng och 11-40 i målskillnad. Hemma har man presterat betydligt bättre och har faktiskt lika många inspelade poäng där som United, förvisso med två matcher mer spelade. Totalt så ligger Norwich på en 17:e plats och är alltså i allra högsta grad inblandat i bottenstriden. Cardiff och Fulham befinner sig närmast bakom med två poäng färre och sämre målskillnad, men frågan är om inte jumbon Sunderland, sin placering till trots, har det bästa utgångsläget för att sno PL-platsen framför näsan på Norwich. Detta på grund av att man har en match mindre spelad och en bättre målskillnad samtidigt som gapet inte är större än tre poäng.

Norwichs spelschema under de avslutande omgångarna är minst sagt tufft. Efter United på Old Trafford så väntar Chelsea på Stamford Bridge och därefter Arsenal hemma på Carrow Road i den avslutande omgången. ”The Canaries” har fyra raka förluster och ett trendbrott är ett måste för att man ska ha någon som helst chans att behålla kontraktet. Senast så stod man upp väldigt bra hemma mot Liverpool (2-3), vilket kanske var starten på en förändring.

Norwich har med andra ord allt att spela för och kan bli en tuffare första uppgift för ledarna från The Class of 92 än vad man kan tro vid första anblick.

Historik

United mot Norwich

Totalt 64 35-13-16 107-60
Ligan 55 32-12-11 93-46
Hemma 31 20-7-4 56-17
Sista sex
V V F V V V
Sista sex hemma
O V V V V V
2013-12-28 (PL) Norwich-United 0-1
2013-10-29 (LC) United-Norwich 4-0
2013-03-02 (PL) United-Norwich 4-0

United har ett övertygande facit i matcher mot Norwich och så även på senare år. Bland de tre senaste mötena så noterar vi dessutom två segrar med fyra måls marginal. Senast så satt vinsten hårdare inne när United vann med uddamålet i 2013 års sista match. Welbeck blev matchens ende målskytt. Vi behöver heller inte gå särskilt långt tillbaka i tiden för att hitta en förlust. Bortamötet under den förra säsongen slutade nämligen 1-0 till Norwich.

Manchester United – Norwich City

Turnering: Premier League
Plats: Old Trafford, Manchester
Tid: Lördagen den 26 maj 2014, 18.30
Domare: Lee Probert
Odds: United 1,34 | Norwich 8 | oavgjort 5
TV: Viasat Fotboll (HD), Viaplay