Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Southampton – United 1-1

Så tog säsongen slut. Avslutningen var passande nog inte alls minnesvärd. United spelade 1-1 i Southampton i en match där inget av lagen var speciellt intresserade av att spela fotboll. Rickie Lambert gav Southampton ledningen efter att ha sänkt Nemanja Vidic med en armbågstackling. Juan Mata kvitterade för United med en delikat frispark.

På förhand hade United en teoretisk chans att sluta sexa i ligan och därmed knipa den sista Europa League-platsen. Tottenham gjorde emellertid processen kort med Aston Villa, varvid United skulle sluta sjua i ligan oberoende av resultatet i matchen mot Southampton. Att hemmalaget Southampton skulle sluta på en stark åttondeplats stod klart redan på förhand. Därmed var det ingen större överraskning att de båda lagen var tämligen ointresserade av att spela fotboll.

En som däremot inte var ointresserad var den hopplösa domaren Mike Dean som ställde sig i centrum direkt från avspark med en mängd av konsekvent obegripliga domslut. Dean sprang omkring och viftade med kort i lägen där det inte nödvändigtvis var befogat (till exempel blev Adnan Januzaj varnad för att han är en bättre fotbollsspelare än Jack Cork) men höll istället korten långt ner i fickan när de behövdes (till exempel när Lambert sänkte Vidic). Southampton skulle förmodligen ha haft en straff i matchinledningen när Vidic tog bollen med handen – om det inte ska vara straff i den situationen är reglerna fel.

Hemmalaget var dock snabbast på att uppfatta Deans obegripliga inkompetens. Lambert sänkte Vidic med en välplacerad armbåge och medan United förbluffades av den uteblivna frisparken och den uteblivna utvisningen passade Southampton på att göra 1-0. Passande nog var det just Lambert som spelade in bollen i mål, förbi en chanslös David de Gea.

Vidic var uppretad efter den situationen och drog snabbt på sig en varning och vi satt mest och väntade på att kaptenen skulle avsluta sin Unitedkarriär med att bli utvisad. Vidic varvade sarkastiska applåder mot Dean med att dra på sig onödiga frisparkar. Han klarade sig emellertid till halvtidsvilan och efter halvtid hade han lugnat ner sig.

Matchens behållning var annars duellen mellan Adnan Januzaj och Luke Shaw, planens två bästa spelare. De båda tonåringarna kommer förhoppningsvis att vara lagkamrater i United nästa säsong. Januzajs mod, kreativitet, snabbhet och vilja gör att motståndarna oftast tvingas ta till otillåtna medel för att stoppa honom. Alldeles för ofta låter domarna motståndarna hållas. Samtidigt visar Shaw att han är vänsterback som har alla attribut som krävs för att lyckas i United. Ja, han blir dyr, men det är en investering som, om den lyckas, kommer att betala av sig flera gånger om, över en period på kanske 15 år.

United skulle få en kvittering tidigt i den andra halvleken, då man fick en frispark i närheten av straffområdet. Robin van Persie – som under matchen mestadels försökte imitera Javier Hernandez offsidelöpningar – sprang över bollen. Istället blev det Mata som fick ta hand om frisparken och han gjorde det på ett delikat sätt. Bollen över muren och in precis över ribban. Målvakten kunde inte göra något annat än att stå och titta.

Den sista halvtimmen försökte lagen pliktskyldigt att försöka bjuda publiken på lite underhållning. Men de gånger en möjlighet dök upp var kvaliteten i avslutningarna inte tillräckligt bra.

Därmed kan vi lägga säsongen till handlingarna. För Uniteds del är det den sämsta säsongen sedan 1989/90 (placeringsmässigt i alla fall, sjätteplatsen 1991 bärgades på 59 poäng). Det är förstås ett facit som under inga omständigheter kan ses som godkänt. Det är ett facit som inte ens räcker till Europa League.

Ryan Giggs valde att ställa upp i kostym och gjorde därmed sin första mållösa säsong någonsin. Hans tränarkarriär inleddes med två segrar, en oavgjord och en förlust. Kanske fortsätter han spelarkarriären nästa säsong, kanske blir han assisterande manager till Louis van Gaal (som i all rimlighet presenteras som ny manager i början på nästa vecka), kanske provar han sina vingar som ansvarig i en klubb som inte är Manchester United. Det blev inte den fantastiska avslutningen som vi hade hoppats på men Giggs ser åtminstone bra ut i kostym.

Unitedsupportrarna avslutade säsongen med att dansa konga på bortaläktaren. Det har varit en miserabel säsong, men Uniteds supportrar har genomgående hållit en mycket hög klass. Nu glömmer vi det här och blickar framåt.