Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ferdinand lämnar United

Rio Ferdinands karriär som Manchester United-spelare är över. Mittbacken meddelade ikväll att han lämnar klubben.

Efter tolv säsonger, 455 matcher och åtta mål är alltså Rio Ferdinands Unitedkarriär slut. Ferdinand, som har gjort 81 landskamper och tre mål för England, vann sex ligatitlar med United. Han vann dessutom Champions League en gång, VM för klubblag en gång, ligacupen två gånger och Community Shield vid fem tillfällen. Rio Ferdinand kommer att gå till historien som en av Uniteds bästa försvarsspelare någonsin.

I ett officiellt meddelande skriver Ferdinand:

Jag har tänkt länge och hårt under de senaste månaderna på min framtid, och efter tolv fantastiska år som spelare, för vad jag anser vara den bästa klubben i världen, har jag bestämt att tiden är rätt för mig att gå vidare.

Jag gick till Manchester United med hopp om att vinna troféer, och aldrig i mina vildaste drömmar kunde jag ha föreställt mig hur framgångsrika vi skulle vara under min tid här. Det har varit så många höjdpunkter, att spela bredvid några fantastiska spelare som har blivit bra vänner, att vinna min första Premier League-titel och också den fantastiska kvällen i Moskva är minnen som jag kommer att vårda för evigt.

Omständigheter tillät mig inte att säga hej då på det sättet jag skulle ha önskat men jag skulle vilja ta den här möjligheten att tacka mina lagkamrater, ledarstaben, klubben och fansen för tolv otroliga år som jag aldrig kommer att glömma. Att vinna troféer som jag drömde om som en pojke blev sant i den här fantastiska klubben.

Jag känner mig frisk och stark, redo för en ny utmaning och ser fram emot vad än framtiden ger mig.

Rio Ferdinand

Rio Ferdinand skrev på för United sommaren 2002. Han gick till United från Leeds och var den gången Englands dyraste spelare någonsin. Redan i sin första säsong i klubben fick han vara med och vinna den engelska ligan.

Några, för Sir Alex Fergusons Manchester United, svaga år följde innan klubben gick in i sin främsta period någonsin. Ferdinand bildade tillsammans med Nemanja Vidic vad som förmodligen var världens bästa mittbackspar.

Hela karriären i United var dock inte en dans på rosor för Ferdinand. 2004 blev han, under kontroversiella omständigheter, avstängd i åtta månader efter att han hade missat ett dopningsprov. Efter avstängningen – som både United och Ferdinand vidhåller var helt felaktig – kom han dock tillbaka som en ännu bättre spelare.

Avslutningen i United blev inte den bästa och hans sista säsong i klubben blev också hans sämsta. Ferdinand själv skriver att han lämnar på eget bevåg men mycket tyder på att han inte blev erbjuden ett nytt kontrakt av United. Den närmaste framtiden för Ferdinand är oviss men han har aviserat att han önskar att fortsätta karriären, oavsett om det blev i United eller i en annan klubb. Han kommer inte att sakna erbjudanden.

Rio Ferdinand var en modern och spelskicklig mittback. I sin ungdom löste han svåra situationer genom att helt enkelt vara snabbare än motståndarens anfallare. På äldre dar löste han situationerna genom att vara rätt placerad. Under hela sin karriär drog han på sig löjligt få frisparkar. Den enda egentliga kritiken man kan ha mot spelaren Ferdinand – åtminstone efter att han slutade göra onödiga och slarviga misstag – var att han gjorde för få mål. Och det är ju knappast en mittbacks viktigaste uppgift.

Vi tackar Rio Ferdinand för en fantastisk Unitedkarriär och önskar honom lycka till i framtiden. Han tillhör de bästa.


Källor: Manutd.com, 5mag.co