Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Citat: Sagt av och om Louis van Gaal

Vad är skillnaden mellan Van Gaal och Gud? Gud vet att han inte är Van Gaal. Så säger skämtet om den holländska managern, kallad Järntulpanen, som efter sommarens VM tar över som manager för Manchester United. Här tittar vi på det bästa som har sagts av och om Louis van Gaal.

Louis van Gaal om sig själv

Jag är den jag är: Självsäker, arrogant, dominant, ärlig, hårt arbetande och innovativ.
Van Gaal beskriver sig själv på sin första presskonferens som manager för Bayern München.

Grattis till att ha anställt den bästa tränaren i världen.
Då han skrev på sitt första kontrakt med Ajax.

Jag har skrivit på ett kontrakt med det holländska landslaget till 2006, så jag kan vinna VM inte gång men två gånger.
Sagt 2000. Holland misslyckades därefter att kvalificera sig för VM 2002.

Louis van Gaal har inget mer att lära.
Sagt 2001.

Jag har uppnått mer med Ajax på sex år än Barcelona har gjort på 100 år.
Precis efter att han skrivit på för Barcelona 1997.

Vem har det bästa försvaret? FC Bayern! Vem har det bästa anfallet? FC Bayern. Och det är därför vi är mästare. Och inte bara i München, men också i Gelsenkirchen och också i Bremen och i Hamburg också. Vi är de bästa i Tyskland.
När Bayern vann ligan 2010.

Jag vet att jag är en väldigt bra tränare.
Självförtroende har han.

När jag tycker att jag har gjort ett fel kan det ge mig en sömnlös kväll. Men det är bara sällan det händer.
Det är viktigt att vara självkritisk.

Guardiola följer Van Gaal-filosofin. Så jag är inte överraskad att Bayern har anställt Guardiola. Bayern anställer alltid de bästa managerna.
Då Bayern anställde Pep Guardiola.

Louis van Gaal om sin filosofi

Jag är inte den typen av tränare som går ut och köper spelare bara för sakens skull. Jag är en tränare som vill, och kan, förbättra spelare.
I United är det många spelare som behöver förbättras.

Att springa är för djur. Du behöver en hjärna och en boll för fotboll.
Dåliga nyheter för Alexander Buttner.

Filosofin, tycker jag. Det är filosofin som sammanbinder spelare med tränare. I min karriär har jag många spelare som är fascinerade av den filosofin. Det är också väldigt ta del i den eftersom det är en anfallande filosofi. Det är en teknisk filosofi. Och det är en taktisk filosofi. Du kan visa dina kvaliteter mer än någonsin.
Om vad som skiljer honom från andra tränare.

Du måste spela som ett lag och inte som en individ. Det är därför jag alltid tittar på visionen, sedan laget, sedan vem som passar in i den profilen som jag gör för alla positioner i mitt system. Om det är en ung spelare som kan göra det så kommer jag att ta ut honom. Om det är en äldre spelare spelar det ingen roll, åldern är inte viktigt.
Om lagbygge.

Det är en fotbollsfilosofi mer än ett system. Ett system beror på spelarna du har. Jag spelade 4-3-3 med Ajax, 2-3-2-3 med Barcelona och jag spelade 4-4-2 med AZ. Jag är flexibel. Filosofin är densamma dock. Tränaren är huvudpunkten av laget men du behöver ha ett öppet sinne, och det behöver alla spelarna också. Alla behöver arbeta tillsammans för att uppnå ett gemensamt mål.
Om sitt spelsystem. Just nu spelar han 3-5-2 med det holländska landslaget.

Det handlar om karaktärsdrag. Jag väljer kaptenen. Jag ger dem mer ansvar så jag måste beundra honom för hans personlighet och hans identitet. Mina kaptener är väldigt professionella, väldigt ambitiösa och har också en ärlig personlighet.
Van Gaal förväntas utse Robin van Persie till lagkapten i United.

Louis van Gaal om media

Vänner i media. Jag lämnar. Grattis.
Sagt då han lämnade Barcelona år 2000.

Det är en dum fråga.
Då en journalist från BBC undrade vad Van Gaal vet om United.

Jag mumlade fyra och ett halvt ord och det blev mer än 60 sidor.
Välkommen till England.

Är jag den som är så smart, eller är du så dum?
Ställ inte fel frågor.

Positiva kommentarer om Van Gaal

Van Gaals fru: ”Louis är faktiskt extremt varmhjärtad, men han förstår inte idén med att vara trevlig mot folk han inte tycker är trevliga.

Edwin van der Sar:”Jag har klargjort här tidigare att Louis van Gaal är den bästa managern jag någonsin har spelat för.

Ryan Giggs: ”Han har ett briljant rykte. Han är en framgångsrik manager i olika länder och har tagit Holland till VM. Han har en fantastiskt härkomst.

Pep Guardiola: ”Jag tappade hakan när jag såg Van Gaals Ajax spela. De gjorde allting ett fotbollsslag ska göra perfekt i mina ögon.

Jari Litmanen: ”Han var skarp taktiskt. Han var noggrann med de minsta detaljer, vilket gav oss fördelar i matcher. Han var den perfekta läraren. Med honom lyssnade vi, lärde vi, vann vi.

Michael Reiziger: ”Han är öppen mot alla, du kan gå till honom med dina problem och det är därför han alltid arbetar med stora lag. Det är en av de viktigaste sakerna att du är öppen mot dina spelare och att du är ärlig mot dem.

Arjen Robben: ”Jag är skyldig Van Gaal mycket, han hjälpte mig som en spelare. Han visar tilltro till alla sina spelare och det är en av anledningarna till att spelare vill spela för honom, varför de gillar att spela för honom. Det är någonting med att gå in i ett Van Gaal-omklädningsrum och träningar, det är en positiv atmosfär och värme på platsen.

Negativa kommentarer om Van Gaal

Johan Cruyff: ”Du undrar huruvida han har en eller två skruvar lösa.

Franck Ribery: ”Jag har inte haft kul på planen en enda gång under Van Gaal. Jag har mer än fått nog av det.

Luca Toni: ”Van Gaal ville helt enkelt inte arbeta med mig, han behandlar spelare som utbytbara objekt.

Giovanni: ”Van Gaal är Hitler bland brasilianska spelare, är arrogant, stolt och har ett problem. Han har ingen aning om fotboll. Hans sort är sjuk, han är galen.

Zlatan Ibrahimovic: ”Van Gaal är en diktator, utan något sinne för humor.

Louis van Gaal om Manchester United

Det är den största klubben i världen.


Källor: Manutd.com, Mirror.co.uk, Telegraph.co.uk, Football-oranje.com