Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Kommentar: Han är inte David Moyes

Så har Manchester United anställt en ny fotbollsmanager igen. Efter att inte ha fått en enda ny manager på mer än ett kvarts sekel börjar managerbyten nu bli en vana för oss, människan har ju en förmåga att anpassa sig snabbt. Kanske visar framtiden att vi nu är i en tid där Manchester United byter manager lika ofta som alla andra klubbar. Kanske hittar vi snart en manager som likt Sir Matt Busby och Sir Alex Ferguson stannar i ett kvarts sekel.

Det vi just nu kan konstatera är att United när man anställer Louis van Gaal som manager väljer ett helt annat spår än man valde då David Moyes fick jobbet förra året. Förra året var det långsiktighet och kontinuitet som var nyckelorden. Moyes fick ett sexårskontrakt men tanken var egentligen att han skulle stanna mycket längre än så. Van Gaal får ett kontrakt på tre år och efter de tre säsongerna är det mest troligt dags för en ny manager. Även om Van Gaal skulle nå extrema framgångar med United så kommer hans ålder snart att tvinga fram ett managerbyte. Han har till exempel medgett att han övervägde att pensionera sig efter sommarens VM.

Skillnaden mellan Moyes och Van Gaal handlar dock inte bara om kontraktslängden. De är väldigt olika också som personer och som tränare. Och så har Van Gaal förstås en avsevärt bättre meritlista.

Efter den miserabla säsongen som United har haft kan det vara klokt att byta spår, vilket ju är vad United har gjort. En förändring var nödvändig. Den totala helomvändningen vittnar emellertid om en klubb som lider av en identitetskris efter nästan 27 år med Sir Alex Ferguson. Det var självklart att förlusten av Ferguson skulle skaka om klubben men det är nödvändigt för United att nu hitta tillbaka till framgångsspåret. Förhoppningsvis gör man det med den arroganta och innovativa holländaren.

Jag är den jag är: Självsäker, arrogant, dominant, ärlig, hårt arbetande och innovativ.

Det var inte David Moyes som yttrade de orden. Det finns inte i den verklighet vi lever i att Moyes skulle yttra de orden. Där Van Gaal är utåtriktad och frispråkig är Moyes försiktigare och mer eftertänksam. Moyes lyckades emellertid aldrig kontrollera media. Då det blev en rubrik av något som han sa var det nästan alltid med en negativ vinkling. Han sa saker som lät så väldigt fel. Jag tvivlar på att han menade att säga det han faktiskt sa eller att han menade det som det lät, det handlade nog mer om att han aldrig förstod att varje stavelse han yttrade skulle analyseras. Han lyckades inte lägga småklubbsmentaliteten bakom sig.

Är jag den som är så smart, eller är du så dum?

Louis van Gaal har däremot inga problem med att kontrollera media. Han säger saker som han vet kommer att skapa rubriker. Han är också oförutsägbar. “Vi spelade bra,” försökte Moyes efter nästan varenda match. Van Gaal kommer också säga att vi spelade bra, någon gång då och då. Han kommer också att säga att vi var fantastiska och han kommer att säga att vi var usla. Vi kommer att chockas när han efter en förlust mot Aston Villa säger att vi var fantastiska. Veckan efter kör vi över Liverpool och då säger han att vi var usla. Sådan är han.

Van Gaal kommer att bråka med den engelska mediekåren. Förmodligen redan innan årsskiftet. Han blev irriterad när han mumlade några ord om jobbet i United och det skapade helsidor i de engelska tidningarna. Vänta bara…

Men om Van Gaal vinner kommer vi inte att bry oss om det. Hans United kommer att spela en offensiv fotboll och underhållande fotboll. Bara det kommer att vara en seger. Får vi se ett lag som spelar attraktiv fotboll och ett lag där varenda spelare gör sitt yttersta i varenda match kommer vi att förlåta många dåliga resultat.

Men Van Gaal är i United för att vinna. Det kommer vi inte ifrån. Mycket tyder på att han kommer att vinna. Han har varit ansvarig i fyra olika klubbar i tre olika ligor och han har vunnit ligan med varje lag. Den som vill kritisera honom kommer att peka på det faktum att han nådde sina största framgångar före millennieskiftet. Det är förstås sant. Men då man noterar att han bara har vunnit två ligatitlar efter millennieskiftet ska man komma ihåg att han bara har varit klubblagstränare i ungefär sju år sedan dess. Och majoriteten av dessa år var i AZ, en klubb som inte brukar vinna titlar.

Vi tar med oss att Van Gaal gillar att ge unga spelare chansen. Om han tycker att James Wilson är United bästa anfallare kommer Wilson att få chansen, även om det innebär att Robin van Persie eller Wayne Rooney måste placeras på bänken.

Det blir förstås väldigt intressant att se hur Van Gaal kommer att formera sitt Manchester United. Det torde vara givet att det blir markanta förändringar i truppen men exakt vad som sker är svårt att veta. Just nu provar han ett 3-5-2-system med landslaget men jag kan inte se något annat än att han spelar med en mer traditionell fyrbackslinje, med offensiva ytterbackar, i United. Snarare blir det nog en variant på 4-3-3, lite beroende på vilka värvningar vi lyckas med i sommar och vad Van Gaal tycker om de spelare som finns i United idag.

Problemet i kråksången är att det fortfarande är Ed Woodward som ska värva spelare till United. Woodward har förvisso ett års erfarenhet nu och han lyckades trots allt lösa Juan Mata (Ja, men då hade han ju hjälp av David Gill!? Well, för min del får han gärna ta hjälp av Glenn Hysen om det innebär att vi får spelaren vi vill ha.), men han känns alltjämt inte som den bästa personen när det handlar om att förhandla om fotbollsspelare. Då Van Gaal är upptagen med det holländska landslaget till mitten av juli blir Woodwards roll dessutom ännu viktigare och nu kan han inte ens locka spelare med Champions League-spel.

Van Persie förmodas bli lagkapten och om det blir så tänker inte jag protestera mot det. Om det skulle vara ett galet val litar jag på att assisterande manager Ryan Giggs, som ju har koll på stämningen i omklädningsrummet, förklarar det för Van Gaal. Att Van Persie i ett supporterperspektiv kanske inte är attraktiv som kapten är faktiskt mindre viktigt. Mer intressant är se hur Rooney reagerar om Van Persie får kaptensbindeln. Rooney var Moyes favoritspelare och egentligen den enda kandidaten till kaptensrollen tills Moyes fick sparken. Nu marginaliseras han, inte bara i kaptensfrågan utan även i rangordningen bland anfallare. I Van Gaals United är det troligt att Rooney får finna sig i att spela där han behövs och inte där han helst vill spela.

Louis van Gaal är kvalificerad för jobbet på ett sätt som David Moyes aldrig var. Ändå är det Van Gaal som väljer att ge en nyckelroll i ledarstaben till Unitedlegenden Ryan Giggs. Van Gaal är inte rädd för att Giggs ska underminera honom, tvärtom ser han Giggs som den perfekta personen att förklara hur Manchester United fungerar.

I den perfekta världen är det just Giggs som är Van Gaals efterträdare. Det finns stor anledning att tro att walesaren kommer att lära sig massor av holländaren. Tidigare har bland annat Pep Guardiola och Jose Mourinho gått i Van Gaals skola. Det har även Frank de Boer, som har lett Ajax till fyra raka ligatitlar, och Barcelonas nya tränare Luis Enrique gjort. Jag ser det som en självklarhet att det är en nackdel för Giggs managerambitioner att han har spenderat hela sin karriär i United. Hans influenser har hela tiden kommit från ett enda håll. Detta kan dock negligeras av att han får jobba väldigt nära Van Gaal under några år. Att Giggs dessutom har lärt sig av tidernas bästa manager, under en väldans massa år, gör att tanken på Giggs som manager för Manchester United i augusti 2017 inte känns som en omöjlighet.

Men först ska vi leva tillsammans med Louis van Gaal i några år. Det kommer att bli en omvälvande tid. Han är inte som en manager i United brukar vara. Nu behöver det inte nödvändigtvis vara negativt. Lite galenskap kan vara precis vad som behövs för att skaka liv i en underpresterande trupp.

För ett år sedan försökte jag övertyga mig själv om att United minsann hade gjort rätt som valde David Moyes. Det gick sådär. Det gick inte att komma bort ifrån det faktum att han inte hade vunnit någonting och att hans lag spelade en rätt trist fotboll. Jag är inte nödvändigtvis övertygad om att Van Gaal är den perfekta managern för United men jag är övertygad om att han kommer att göra bättre resultat och spela bättre fotboll än Moyes.

Res med oss till Manchester!