Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Stan Crowther är död

Vi har den tråkiga uppgiften att meddela att den förre Unitedspelaren Stan Crowther (till vänster på bilden ovan) är död. Han blev 78 år gammal.

Stan Crowther

Född: Den 3 september 1935 i Bilston
Död: Den 28 maj 2014
Till United: 1958-02-19, från Aston Villa (£18 000)
Lämnade United: 1958-12, för Chelsea (£10 000)
Matcher/mål: 20/0
Karriär: Bilston Town, Aston Villa (1955-58), Manchester United (58), Chelsea (58-61), Brighton & Hove Albion (61), Hednesford Town, Rugby Town

Crowther föddes i Bilston, i utkanten av Wolverhampton, den 3 september 1935. Han inledde karriären i hemklubben Bilston Town, innan han i augusti 1955 skrev på för Aston Villa. I sin andra säsong i klubben var han med och vann FA-cupen. I finalen besegrades Manchester United med 2-1. (Uniteds uppgift försvårades ordentligt av att målvakten Ray Wood blev skadad redan i den sjätte minuten i en duell med Peter McParland. Vissa bedömare menar att det på den tiden var en tillåten tackling, idag hade det varit en given utvisning – bedöm själva, 1.23 in i videoklippet nedan.)

I februari 1958 köptes Stan Crowther av Manchester United, som var i desperat behov av spelare efter Münchenolyckan. Övergångssumman var 18 000 pund. Övergången blev klar endast en timme innan Uniteds första match efter olyckan, FA-cupmötet mot Sheffield Wednesday. Normalt sett skulle Crowther inte ha fått spela då han redan hade representerat Aston Villa i cupen men han fick dispens. United vann matchen med 3-0 och tog sig hela vägen till final. I finalen blev dock Bolton för svåra (igen under kontroversiella omständigheter, då Boltons 2-0-mål kom till genom efter att Nat Lofthouse tryckt in Uniteds målvakt Harry Gregg i målet).

Då den nya säsongen inleddes hade Crowther emellertid svårt att platsa i United. Han spelade bara två matcher under hösten 1958 innan han i december såldes till Chelsea för 10 000 pund. Totalt gjorde han 20 matcher för United.

Han stannade i Chelsea i två säsonger och fortsatte sedan karriären i några mindre klubbar. Han slutade spela fotboll 27 år gammal, då han tappade intresse för sporten. I tillägg till klubblagskarriären gjorde han tre U23-landskamper för England.

Efter karriären försörjde han sig som förman. På sina äldre dar led han av benskörhet, något som blev värre med åren.

I ett meddelande på den officiella hemsidan skriver United:

Manchester United är ledsna att få reda på att klubbens före detta spelare Stan Crowther har avlidit. Han blev 78 år gammal.

[…]

Personal i Manchester United sänder sina uppriktiga kondoleanser till Stans familj och vänner i den här svåra tiden.

Höjdpunkter från FA-cupfinalen 1957, då Stan Crowther representerade Aston Villa.


Källor: Manutd.com, Wikipedia, Birminghammail.co.uk