Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför (Unitedspelarnas) VM

Fotbolls-VM står för dörren och i väntan på juni månads höjdpunkt (då Premier Leagues spelschema offentliggörs den 18 juni) diskuterar vi de Unitedspelare som deltar i VM och hur deras möjligheter till speltid och segrar ser ut. Den här gången är det rekordmånga – 14 stycken – Unitedspelare som deltar i VM och dessutom är ju vår nya manager Louis van Gaal förbundskapten för Holland.

Känslorna under VM kan bli aningen motstridiga. Man vill ju att det ska gå bra för Unitedspelarna men samtidigt vill man ju att de ska få en så tidig semester som möjligt.

Belgien: Fellaini och Januzaj

Belgien (grupp H)

 • 17/6, 18.00: Algeriet
 • 22/6, 18.00: Ryssland
 • 26/6: 22.00: Sydkorea

Eventuell åttondelsfinal: Tyskland, Ghana, Portugal, USA

Belgiens framfart har varit närmast explosionsartad. För bara ett par år sedan var landet 54 på Fifas världsranking. De misslyckades med att kvalificera sig till fem raka slutspel 2004 till 2012. När de går in i VM 2014 gör de det dock som storfavoriter att vinna sin grupp. På Fifas världsranking är man nu elva, och så sent som i oktober förra året låg man på femte plats.

I VM har man fått en högst överkomlig lottning. Algeriet, Ryssland och Sydkorea (i den ordningen) väntar i gruppspelet. Oron på förhand är kanske framför allt att laget saknar erfarenhet på den här nivån, men det kompenseras av att många av spelarna – bland annat Kompany, Courois, Vermaelen och Hazard – har stor erfarenhet från spel i europeiska toppklubbar. Om Belgien spelar enligt sin förmåga ska de vinna gruppen och i en förmodad åttondelsfinal mot tvåan i den tyska gruppen får Belgien gälla som favorit. Om resultaten går enligt planerna väntar Argentina i kvartsfinal och då tar det nog slut för Belgien.

Vi har två Unitedspelare i den belgiska truppen sedan Adnan Januzaj bestämt sig för att vara belgare. Det skulle överraska stort om Januzaj får starta någon VM-match, han har trots allt bara gjort två inhopp (varav ett underkändes av Fifa) i landslaget och Belgien har gott om kvalitet på de positioner som Januzaj kan spela. Det är emellertid mycket möjligt att han kommer att användas som joker.

Efter en misslyckad debutsäsong i United är Marouane Fellaini inte längre självskriven i den belgiska startelvan. Belgien spelar oftast 4-2-3-1 och Witsel är given som en av de två på mittfältet. Platsen bredvid Witsel är Fellainis bästa möjlighet men han har konkurrens från Dembele och Defour. Om förbundskapten Marc Wilmots förespråkar en direktare spelstil kan Fellaini även få chansen längre fram i planen.

Belgien störs av skadan på Benteke. Lukaku är förvisso en mycket bra anfallare men Wilmots hade förmodligen föredragit Benteke. Lukaku gillar att springa i djupet och Wilmots föredrar egentligen en stark bollmottagare.

Belgien har haft lite knackig form efter att VM-platsen säkrades med en seger i Kroatien. Man avslutade landslagsåret 2013 med oavgjort mot Wales, förlust mot Colombia och förlust mot Japan, vilket följdes upp med oavgjort mot Elfenbenskusten. De har dock idel segrar i de tre träningsmatcherna inför VM.

Tips: Vinner sin grupp utan problem. Klarar åttondelsfinalen men ryker i kvartsfinalen.

Ecuador: Valencia

Ecuador (grupp E)

 • 15/6, 18.00: Schweiz
 • 21/6, 00.00: Honduras
 • 25/6, 22.00: Frankrike

Eventuell åttondelsfinal: Argentina, Bosnien och Hercegovina, Iran, Nigeria

Ecuador tog något överraskande den fjärde direktplatsen till VM före namnstarkare Uruguay. Överlag gjorde Ecuador ett bra VM-kval men det faktum att de tog 22 av 25 poäng på hemmaplan bådar inte gott inför VM. Å andra sidan är skulle man kunna argumentera att Brasilien är som hemmaplan för Ecuador i matcher mot Schweiz och Frankrike. Generellt tippas de sydamerikanska lagen gå bra i VM.

Det är just Schweiz och Frankrike som Ecuador får tampas med i kampen om en slutspelsplats, då Honduras är en förmodad slagpåse i grupp E. Spontant är det lätt att utnämna Frankrike till favorit i gruppen men då underskattar man nog Schweiz. Avancemang från gruppspelet är mer än godkänt för Ecuador.

Antonio Valencia är Ecuadors lagkapten och han har en given plats i startelvan som högerytter. I landslaget är Valencia fortfarande en duglig fotbollsspelare och han visar inte samma tveksamhet där som han ofta har gjort i United de senaste åren.

Annars är det en annan Valencia, anfallaren Enner, som mer och mer framstår som Ecuadors bästa spelare. Valencia och Valencia är inte släkt, trots att de inledde karriären i samma klubb (dock inte samtidigt).

Laget spelar som regel med ett traditionellt 4-4-2-system men en mer defensiv 4-5-1-uppställning kan också bli aktuell. Ecuadors landslag har präglats av Christian Benitez bortgång, vilket bland annat illustreras av att Antonio Valencia tatuerade in Benitez ansikte på sin överarm.

Ecuador tycks ha haft som policy att Antonio Valencia ska spela mot så många av sina lagkamrater i United som möjligt den här sommaren. Van Persie, Hernandez, Jones, Rooney, Smalling och Welbeck är redan avverkade och i VM blir det en duell mot Evra. Ecuadors form är bedrövlig, med endast två segrar på de fjorton senaste matcherna.

Tips: Utslagna i gruppspelet.

England: Jones, Rooney, Smalling och Welbeck

England (grupp D)

 • 15/6, 00.00: Italien
 • 19/6, 21.00: Uruguay
 • 24/6, 18.00: Costa Rica

Eventuell åttondelsfinal: Colombia, Grekland, Elfenbenskusten, Japan

Här i Sverige vet vi ju att England alltid är favoriter att vinna VM. Ja, i alla fall enligt engelsk media. Fakta som att elva av elva journalister på The Guardian tror att England ryker senast i kvartsfinalen låtsas vi inte om. Nej, England är alltid favoriter i England.

Många svenska Unitedsupportrar verkar gilla det engelska landslaget, något jag inte alls begriper mig på. Hur kan man på allvar gilla ett lag där Steven Gerrard – och John Terry före honom – är lagkapten? Obegripligt. Drömscenariot inför VM är att Danny Welbeck är Englands bästa spelare och att laget åker ut i gruppspelet efter självmål och straffmiss av Gerrard.

Det är ingalunda uteslutet att England ryker i gruppspelet. Laget har tufft motstånd i form av Italien, Uruguay och värmen i Brasilien. De flesta spelbolagen håller faktiskt Italien och Uruguay som favoriter att gå vidare.

Precis som Manchester United har England problem med hur man ska använda Wayne Rooney. För han kommer förstås att användas, i form är han Englands klart bästa spelare. Troligen placerar Roy Hodgson honom i en fri roll bakom Daniel Sturridge, vilket resulterar i att Rooney springer runt som en yr höna och spenderar majoriteten av sin energi på försvarsarbete. Bakom Rooney försöker Gerrard slå hjältepassningar som ultimat gör mer skada en nytta.

Danny Welbeck skadade sig i veckan men förväntas vara spelklar till premiären mot Italien och han förväntas ingå i startelvan, med utgångspunkt till vänster och med ett stort defensivt ansvar. Positionen gör att han blir ineffektiv offensivt och trots att Welbeck kommer göra exakt vad Hodgson vill att han ska göra kommer han att kritiseras när England lämnar VM.

Phil Jones och Chris Smalling får räkna med att inleda VM på bänken. Jones har goda möjligheter att få spela, om någon blir skadad eller om någon bara råkar vara väldigt dålig. Smalling är längre bak i rangordningen och lär bli kvar på bänken.

Tips: Gerrard i tårar efter gruppspelet.

Frankrike: Evra

Frankrike (grupp E)

 • 15/6, 21.00: Honduras
 • 20/6, 21.00: Schweiz
 • 25/6, 22.00: Ecuador

Eventuell åttondelsfinal: Argentina, Bosnien och Hercegovina, Iran, Nigeria

En bra dag är Frankrike ett bra landslag. Det brukar dock vara långt mellan de bra dagarna för Frankrike. Mittfältet med Matuidi, Cabaye och Pogba är mycket starkt och längst fram ska Benzema sparka bollar i mål. Skadan på Ribery minskar förstås Frankrikes chanser att lyckas i VM.

Men vad innebär egentligen ett lyckat VM för Frankrike? Tja, av de senaste turneringarna – en enda seger på tio matcher – att döma ska målsättningen kanske vara harmoni i truppen. De har dock fått en förhållandevis lätt grupp och den ska de klara av. Men de måste vinna gruppen, annars väntar sannolikt Argentina i åttondelsfinal.

Patrice Evra har stundtals varit bänkad i landslaget men det verkar som att Didier Deschamps nu har bestämt sig för att Evra är hans vänsterback. Vänsterbacken har samma frihet att fuska i det defensiva arbetet i landslaget som han har i United.

Tips: Tvåa i gruppen, chanslösa mot Argentina.

Holland: Van Persie och Van Gaal

Holland (grupp B)

 • 13/6, 21.00: Spanien
 • 18/6, 18.00: Australien
 • 23/6, 18.00: Chile

Eventuell åttondelsfinal: Brasilien, Kamerun, Kroatien, Mexiko

Vän av ordning konstaterar att Holland egentligen borde kallas Nederländerna men det struntar vi, liksom landets turistbyrå Holland.com, i. Nu är det VM och då är Holland förstås en av favoriterna. Lika givet är rapporter om bråk på träning, den här gången mellan Robben och Martins Indi.

Nu har dock lottningen spelat Holland ett ordentligt spratt. Inte bara ska man tampas med världsmästaren Spanien i VM-premiären man ska också tampas med duktiga Chile. Men det räcker inte där, går man vidare som tvåa i gruppen väntar åttondelsfinal mot Brasilien (jo, Brasilien är självklara vinnare i grupp A) och då tar VM slut. Hos spelbolagen är Holland bara marginellt högre rankade än Chile, medan Spanien är storfavoriter i gruppen.

Möjligen kan dock lottningen också hjälpa Holland då man möter Spanien i premiären. Det kan tänkas att Spanien inte är överdrivet missnöjda med oavgjort i den matchen. Vinner då Spanien programenligt mot Chile i omgång två räcker det med oavgjort för Holland mot Chile i den tredje omgången. Australien då? Nej, de räknas inte.

I VM är vi förstås mycket spända på att se hur Louis van Gaal matchar sitt lag. Det mesta tyder på att han kommer att använda en 5-3-2-uppställning (som också kan kallas 3-5-2) i turneringen. Det betyder att Holland inte kommer att spela som Holland och framför allt att Holland inte kommer att spela så som Manchester United kommer att spela nästa säsong.

Det är naturligt att hålla ett extra öga på Holland då det är mycket möjligt att Van Gaal tar med sig åtminstone en landsman till United. Kevin Strootman hade förstås varit det givna valet men han är som bekant skadad, vilket också föranledde 3-5-2-uppställningen.

Den stora frågan är vad som är bäst för Manchester United. Vill vi att Van Gaal ska ta över United som världsmästare med ett astronomiskt självförtroende eller vill vi att han ska komma revanschlysten till United? Ett tidigt uttåg gör att han får mer tid att jobba med United, varför detta alternativ nog är att föredra.

Robin van Persie är Van Gaals lagkapten och Van Gaal är en tränare som tycker att kaptensbindeln är mycket viktig. Van Persie är en nyckelspelare i Holland och han kommer att starta varenda match, såtillvida han inte blir skadad eller avstängd. Problemet är att anfallaren inte har spelat 90 minuter sedan mitten på mars.

Tips: Det blir en så kallad hedersam förlust mot Brasilien i en åttondelsfinal som de aldrig är nära att vinna.

Japan: Kagawa

Japan (grupp C)

 • 15/6, 03.00: Elfenbenskusten
 • 20/6, 00.00: Grekland
 • 24/6, 22.00: Colombia

Eventuell åttondelsfinal: Costa Rica, England, Italien, Uruguay

Shinji Kagawa behöver inte oroa sig för att platsa i det japanska landslaget. Inte ens i landslaget får han dock spela på sin föredragna centrala position. Istället är det Honda som huserar i mitten med Kagawa opererar med vänsterkanten som utgångspunkt. Honda tenderar dock att hjälpa de defensiva mittfältarna, varvid Kagawa kan vandra in centralt. Därmed får han en centralare och offensivare roll i landslaget jämfört med när han startar på kanten i United.

Japan hade inga som helst problem att kvalificera sig för VM. Förra sommaren deltog man i Confederations Cup och även om det blev tre förluster imponerade man bitvis. Japan hade bland annat 2-0 mot Italien innan taktisk naivitet kostade laget. Bättrar man på defensiven kan man göra sitt bästa VM-resultat någonsin, vilket skulle innebära en kvartsfinalplats.

De har fått en överkomlig grupp med Elfenbenskusten, Grekland och Colombia som motståndare. Inte enkelt, men överkomligt. Colombia är favoriter medan det nästan är jämnt mellan Elfenbenskusten och Japan. Grekland är sämst rankade i gruppen men det är en grupp som kan sluta hur som helst.

Tips: Andraplats i gruppen följs upp med en heroisk seger mot Italien i åttondelsfinalen. Sedan är krafterna slut och de är chanslösa mot Spanien i kvartsfinalen.

Mexiko: Hernandez

Mexiko (grupp A)

 • 13/6, 18.00: Kamerun
 • 17/6, 21.00: Brasilien
 • 23/6, 22.00: Kroatien

Eventuell åttondelsfinal: Australien, Chile, Holland, Spanien

Mexiko var urusla i VM-kvalet. Fifa är dock väldigt generösa mot Concacaf och Mexiko kommer undan med att vara urusla. Fast det var på håret. Först i den tredje tilläggsminuten kunde Zusi kvittera för USA mot Panama, vilket skickade Mexiko till playoff mot Nya Zeeland.

Under VM-kvalet bytte Mexiko tränare oftare än David Moyes förlorade matcher som Unitedmanager. Den nya tränaren gillar spelare som spelar i Mexiko vilket innebär att Javier Hernandez har förlorat sin självklara landslagsplats. Under VM får han förmodligen nöja sig med att vara inhoppare.

Lotten var elak mot Mexiko, som får slåss med Kroatien och Kamerun om en åttondelsfinalplats. För Brasilien vinner gruppen.

Tips: Utslagna i gruppspelet och en sparkad tränare. Noll mål av Hernandez.

Portugal: Nani

Portugal (grupp G)

 • 16/6, 18.00: Tyskland
 • 23/6, 00.00: USA
 • 26/6, 18.00: Ghana

Eventuell åttondelsfinal: Algeriet, Belgien, Sydkorea, Ryssland

Cristiano Ronaldos landslag har problem. Cristiano Ronaldo har nämligen skadeproblem. Och utan Ronaldo är Portugal ett tämligen mediokert landslag.

I VM får man slåss med Ghana och USA om andraplatsen bakom Tyskland i grupp G. I den kampen är Portugal klara favoriter, även om Ronaldo inte presterar maximalt. Därefter väntar förmodligen Belgien i åttondelsfinal.

Trots en närmast icke-existerande säsong i United ser det ut som att Nani kommer att vara en startspelare för Portugal i VM. Han har imponerat i träningsmatcherna inför VM, vilket lär ha stärkt hans aktier.

VM ser ut att vara en utmärkt möjlighet för Nani att vinna tillbaka självförtroende. Hans framtid är i högsta grad osäker men det handlar nog mer om att han ska bevisa för sig själv att han duger, snarare än att han ska bevisa det för andra. Nanis problem har aldrig suttit i fötterna. Gör han ett bra VM kanske han kan lägga ett par svåra år, fyllda av skadebekymmer och dåligt självförtroende, bakom sig.

Tips: Belgien blir för svåra i åttondelsfinal.

Spanien: De Gea och Mata

Spanien (grupp B)

 • 13/6, 21.00: Holland
 • 18/6, 21.00: Chile
 • 23/6, 18.00: Australien

Eventuell åttondelsfinal: Brasilien, Kamerun, Kroatien, Mexiko

David de Gea och Juan Mata är de Unitedspelare som har störst chans att lämna turneringen med en medalj runt halsen. Tillsammans med Chris Smalling är dock De Gea och Mata de Unitedspelare som är längst ifrån speltid i turneringen.

Spanien är regerande världsmästare och dubbla Europamästare. Nu har de dessutom uppfunnit en anfallare i Diego Costa. Således är det rimligt att se allt annat än ett VM-guld som ett misslyckande. Europeiska lag vinner dock inte i Sydamerika, det är sen gammalt. Efter en förmodad gruppseger för Spanien är vägen till semifinal dock gynnsam. Tvåan i den brasilianska gruppen ska Spanien besegra med förbundna ögon och kvartsfinalmotståndaren skrämmer inte. Om allt går enligt planerna blir det en semifinal mellan Spanien och Argentina. Där kommer en hel fotbollsvärld att hoppas på Argentina eftersom en hel fotbollsvärld vill se Brasilien mot Argentina i final när VM går i Brasilien.

Spaniens stora problem brukade vara att man inte hade någon anfallare. Nu har man eventuellt löst detta genom Costa. Då är problemet istället målvaktsspelet där Casillas är förstaval trots att han inte längre är den bästa spanska målvakten. Den bästa spanska målvakten är förstås allas vår favoritspanjor De Gea. Men han hade inte ens fått åka till Brasilien om inte den näst bästa målvakten – Valdes – hade blivit skadad. Casillas skulle förmodligen kunna kasta in åtta bollar i eget mål mot Holland, sedan bryta benet på träning och ändå vara förstamålvakt.

Uniteds andra representant i den spanska truppen Mata lär inte heller få någon speltid. I hans fall är det dock berättigat. Vi gillar ju Mata men de spelare han konkurrerar med om en plats i laget är faktiskt bra fotbollsspelare, om än mindre sympatiska än Mata.

Tips: Varken De Gea eller Mata får spela en enda minut. Spanien går till semifinal, där blir dock Argentina – som sedan slår Brasilien i finalen – för svåra. Förhoppningsvis är det en målvaktstavla som fäller Spanien.


Dygnet börjar 00.00, således är 00.00 den 15 juni natten mellan den 14 och 15 juni.


Hur det går för Unitedspelarna i VM följer ni i landslagskollen »