Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Genomgång av U21:s säsong 13/14

Det blev till slut en andra plats för Uniteds U21-lag efter att ha förlorat playoff-finalen på Old Trafford mot Chelsea med 1-2. Känslan är ändå att United överpresterat och gjort en bra säsong. Personligen tycker jag inte det är så intressant att rabbla upp resultat från en massa matcher, så jag fokuserar på de individuella spelarna, dess prestationer och framtidsutsikter istället. Jag väljer också att lämna ute längre beskrivningar av spelare som redan försvunnit från klubben. Vill ni jättegärna läsa mer om det eller det så får ni hojta till så ska jag försöka ordna det till nästa gång. Nåväl. Då kör vi.

Målvakterna

Det var mestadels Ben Amos som fick förtroendet mellan stolparna. Amos var aldrig utlånad och aldrig aktuell för spel med a-laget (satt dock på bänken ett fåtal gånger under säsongen) och fick därför sin speltid i U21 där han för övrigt var överårig med sina 24 år. Problemet var bara att Amos sällan imponerade och bör därför ha gjort sitt i Unitedtröjan. När Amos inte spelade så var det istället Johny Sutherland, Sam Johnstone eller Joel Castro Pereira som vaktade målet. Sutherland noterades för en match medan Pereira noterades för fyra och Johnstone för sex matcher. Sam Johnstone var dock utlånad stora delar av säsongen och han visade tydligt med sina insatser att han har goda framtidsutsikter. Chansen att Johnstone blir ordinarie målvakt i United är förstås minimal, men Johnstone har goda möjligheter att bli reservmålvakt och sedan troligtvis få en väldigt bra karriär. Johnstone är för övrigt populär i Doncaster trots att laget till slut åkte ur The Championship.

Målvakter

SpelareMSINGM
Ben Amos1600
Sam Johnstone600
Joel Castro Pereira400
Jonny Sutherland100

# GM: gjorda mål, IN: inhopp, MS: matcher från start.

Försvararna

Här var det i vanlig ordning problem med att helt enkelt få ihop folk på grund av skador och utlåningar. I övrigt var det Charni Ekangamene som stod för flest framträdanden i backlinjen, men Charni är inte kvar i United längre. Den som trots allt stuckit ut i backlinjen är Tom Thorpe som var dominant innan han äntligen fick gå på lån till Birmingham, men lånet blev inte särskilt lyckat då Thorpe skadade sig tidigt i matchen och tvingades utgå. Thorpe kom så småningom tillbaka och spelade de avslutande matcherna för Birmingham när de klarade kontraktet den sista omgången. Thorpe är den mittback med högst potential – till och med högre än Michael Keane – men vi har ännu inte fått se honom bli riktigt prövad på a-lagsnivå. Det är farhågan, att han inte har den riktiga fysiken för Premier League. Thorpe bör bli utlånad nästa säsong och då får vi förmodligen svaret var hans karriär tar vägen.

Reece James var, enligt min mening, U21:s bästa och jämnaste spelare den gångna säsongen. James tog ett stort kliv i utvecklingen och var stora delar av säsongen kapten i laget. Hans naturliga position är vänsterback men James har spelat vänsterytter och innermittfältare också. Aldrig en dålig match men sällan någon suverän heller. Därför är det troliga att James inte har någon större framtid i United.

Guilermo Varela är en spelare som många varit nyfikna på. Den 21 årige uruguayenen har fått mycket speltid som högerback i U21 men utan att sticka ut nämnvärt. En annan högerback som fick mycket speltid, men där även som yttermittfältare, var Saido Janko som också blev nominerad till årets U21-spelare och till slut också vann omröstningen. Janko är en slags Valencia-kopia som lever mycket på fart och kraft vilket är framgångsrikt i dessa serier. Han är dock än så länge, precis som Valencia, förutsägbar i sitt spel men han skulle kunna bli en väldigt bra spelare som ytterback där det till och med kan vara nyttigt att vara mer av en Gary Neville-typ med enkelt spel.

I slutet av säsongen fick även Paddy McNair chansen och han spelade de sista matcherna. Paddy var stabil och gjorde bra insatser när han kom in. Säkra fötter men har naturligtvis en lång väg att vandra. Jag ser ingen kommande storback där.

Försvarare

SpelareMSINGM
Reece James2300
Charni Ekangamene2300
Guillermo Varela2100
Saidy Janko1531
Tom Thorpe1501
Paddy McNair1011
Michael Keane1302
Tyler Blackett850
Louis Rowley540
Donald Love530
Fabio da Silva500
Jonny Evans200
Marnick Vermijl200
Scott Wootton100
Liam Grimshaw030
Cameron Borthwick-Jackson010

# GM: gjorda mål, IN: inhopp, MS: matcher från start.

Mittfältare och anfallare

Här kan man säga att U21 haft två olika ansikten, den första halvan av säsongen där de mer etablerade som Jesse Lingard, Federico Macheda, Davide Petrucci och Larnell Cole spelade till att de yngre med Ben Pearson, Joe Rothwell, Andreas Pereira och James Wilson tog över. Macheda och Larnell Cole är förstås inte kvar och det troliga är att Petrucci går samma öde till mötes. Jesse Lingard å sin sida har haft en bra säsong i Brighton där han passade in fint med sitt snabba och rörliga spel. Lingard gjorde också mål i Brightons playoff-match mot Derby men det räckte som bekant inte hela vägen. Överlag gjorde han en positiv insats som lär locka till sig intresse från Premier League.

Det är förstås mer intressant med de fem senare. James Wilson har redan hunnit debutera för a-laget och Wilson är en fantastisk målskytt som sällan missar en chans att göra mål på. Wilson har under säsongen gjort mål för U18, U19, U21 och a-laget och var föga förvånande U21:s bäste målskytt trots att han endast gjorde 13 matcher. Jag tycker Wilson är en spelare som direkt ska vara med i a-laget, för mig skulle han kunna bli en ersättare till Hernandez om han skulle bli såld. Wilson är den med störst potential i Uniteds ungdomsakademi. Joe Rothwell är förmodligen den spelare som tagit störst kliv under säsongen, Rothwell är en mittfältare som flyter omkring på planen utan egentlig fast punkt; kvick, spelskicklig och påhittig. Han har alltid ansetts som en stor talang men har haft stora skadebekymmer. Rothwell var till slut en av Uniteds bästa spelare i U21.

Ben Pearson gjorde en fantastisk säsong med U18 ifjol och många trodde att han skulle gå rakt in i U21-laget direkt men Pearson fick snällt vänta på sin chans och när den väl kom så släppte han aldrig sin plats. Ändå en liten besvikelse sett över säsongen, men avslutningen var lovande och det ska bli enormt spännande att se honom nästa säsong.

Andreas Pereira är ett svårbedömt fall. Han har talangen och är en matchvinnare av rang, en riktig poängspelare som ofta gör spektakulära mål. Men. Men Pereira har i princip aldrig lyckats dominera och styra en match, något man ändå förväntar sig av honom, åtminstone någon gång. Pereira är förvisso yngre än de flesta (född 1996), men är ändå en spelare som måste visa mer i spelet.

Mittfältare och anfallare

SpelareMSINGM
Joe Rothwell1632
Andreas Pereira1452
Ben Pearson1340
Larnell Cole1304
James Wilson1218
Jesse Lingard1007
Will Keane904
Davide Petrucci902
Tom Lawrence552
Adnan Januzaj502
James Weir373
Wilfried Zaha312
Darren Fletcher300
Federico Macheda300
Angelo Henriquez201
Nick Powell101
Anderson100
Josh Harrop060
Jack Barmby030
Jack Rudge020
Matthew Willock010
självmåln/an/a1

# GM: gjorda mål, IN: inhopp, MS: matcher från start.

De utlånade

Det var inte många lyckade lånesejourer den gångna säsongen. De som kan klassas som lyckade var, något överraskande, Bebe som briljerade i Portugal och var faktiskt inte långt borta från att komma med i Portugals VM-trupp om man ska tro tidningarna. Bebe gjorde 11 mål på 23 starter och det får ses som ett bra facit av anfallaren. Jag tror inte Bebe har någon framtid i United och förmodligen blir han såld redan i sommar, men det bättrar helt klart på prislappen. Tom Lawrence hör till samma skara som haft en imponerande utvecklingskurva. Lawrence inledde med att spela League One-fotboll i Carlisle innan United bestämde sig för att låta honom spela på en högre nivå i The Championship och Yeovil. Lawrence var ordinarie i båda lagen och gjorde några spektakulära mål. Lawrence kan spela både som anfallare och som ytter, och det är främst ytterpositionen som han fått chansen i denna säsong. Jag är ändå tveksam till om Lawrence är någon som kan ens ta en trupplats i United. Jag blev väldigt förvånad över hans utveckling och förhoppningsvis fortsätter han att överraska oss.

En annan anfallare som var svårtillgänglig i bevakningen var Angelo Henriquez som var utlånad till Real Zaragoza. Henriquez är lite av en Javier Hernandez-kopia i sitt fina rörelsemönster inne i straffområde och sitt målskytte som imponerat. Henriquez är inte lika imponerande utanför straffområdet där hans spel definitivt kräver förbättring. Till slut blev det ett litet steg tillbaka för Henriquez som hunnit debutera och göra mål för Chiles a-landslag. Hade han lyckats bättre i Zaragoza hade han haft en bra chans att komma med i VM-truppen.

William Keane är som bekant tillbaka i spel sedan en tid tillbaka efter sin knäoperation. Keane har dock haft det tufft och har inte lyckats väl alls under sina lånesejourer. Det är rimligt att tro att Keane får en chans till, men den här gången måste han ta den om inte ännu en lovande karriär ska gå i spillror.

En annan som går samma öde till mötes som W.Keane är ytterbacken Tyler Blackett som mestadels huserat ute på lån under säsongen. Han var främst i Blackpool men också en tid i Birmingham. Blackett fick mycket förtroende, men kunde inte förvalta det på bästa sätt på grund av sin ojämnhet. Blackett blandade lysande insatser med avgörande poängspel i offensiven med juniormisstag i defensiven som kunde göra att han blev utbytt efter 30 minuter. Blackett har många fina egenskaper men faller på sin noggrannhet och koncentrationsförmåga.

Högerbacken Marnick Vermijl var utlånad hela säsongen till NEC. 22 årige Vermijl var ordinarie så när på hela säsongen förutom på slutet där han fick stå åt sidan, men det hjälpte föga eftersom NEC till slut åkte ur Eredvise. Det är högst osäkert om Vermijl återvänder till United, men United skulle verkligen behöva en billig back up till Rafael men det ser inte ut som att varken Vermijl eller Varela är redo för den uppgiften.

Michael Keane var överraskande länge kvar i United och spelade matcher med U21. Men till slut fick Keane också känna på a-lagsfotboll den säsongen när han först blev utlånad till Derby för att sedan gå till Blackburn. Keane var godkänd i Derby men hade svårt att riktigt övertyga. I Blackburn fick Keane mestadels spela högerback faktiskt och fick mycket beröm för sin målfarlighet på fasta situationer vilket vi såg prov på redan i Leicester. Man förväntade sig ändå mer än en högerbacksplats i Blackburn. Mycket tyder nu på att Keane kan bli utlånad och förhoppningen är att han kan få ett Premier League-lag där han kan bli ordinarie och visa att han håller på den nivån.

Nick Powell gjorde förvisso en hel del mål i ett bra lag men blev i slutet av säsongen bänkad. Powell hade en del problem vid sidan av planen, där han bland annat påståtts kört rattfull. Det stora problemet är att Powell fått spela anfallare, eller som nummer 10 bakom en anfallare, och i den positionen har United för många och för bra spelare för Powells skull. Det han skulle behöva är att få speltid som innermittfältare där han skulle kunna ha en framtid. Nu är han också för långsam och…ja oteknisk för att spela på en kant. Jag har alltid jämfört Powell med Lampard i spelstilen och då kan ni ungefär tänka er hur det skulle se ut.

Wilfried Zaha var ännu en spelare som inte lyckades ute på lån. Cardiff lät på förhand som ett suveränt ställe för Zaha att utvecklas och få speltid i men Cardiff blev indragna i bottenstriden och Solskjaer hade inte alltid råd med det defensiva slarvet som kommer med Zaha. Istället blev det ett misslyckat lån där Zaha spenderade den mesta tiden på bänken. Det är dock otvivelaktigt att Zaha besitter en enorm potential och frågan är hur van Gaal ser på honom, känns omöjligt att svara på i dagsläget.

U21 2013/14

Matcher: 27
Vunna: 14
Oavgjorda: 8
Förlorade: 5
Målskillnad: 46-25


U21 Premier League: Trea i tabellen. Vann mot Liverpool i semifinal men förlorade mot Chelsea i finalen.
Manchester Senior Cup: United klara för final mot Manchester city. Finalen har ännu inte spelats.
Lancashire Senior Cup: United vann Lancashire Senior Cup 2012/13, efter finalseger mot Manchester city (finalen spelades i augusti 2013). United utslagna i kvartsfinal säsongen 2013/14.


U21-matcher 2013/14 »
Spelarstatistik U21 2013/14 »
Lagstatistik U21 2013/14 »


# Statistik från U21 Premier League (inklusive slutspel), Lancashire Senior Cup (inklusive finalen 2012/13) och Manchester Senior Cup.