Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Louis van Gaal

Manchester Uniteds nya manager Louis van Gaal är äntligen på plats på jobbet. Senast passade Van Gaal på att mycket överraskande leda Holland till en tredjeplats i VM. Nu står han inför sitt viktigaste uppdrag i karriären då han ersätter den sparkade David Moyes och ska ta United tillbaka till toppen.

Det var alltid en önskan för mig att arbeta i Premier League. Att arbeta som manager för Manchester United – den största klubben i världen – gör mig väldigt stolt. Jag har varit tränare i matcher på Old Trafford förut och vet vilken enastående arena Old Trafford är, och hur passionerade och kunniga supportrarna är. Den här klubben har stora ambitioner. Jag har också stora ambitioner. Tillsammans är jag säker på att vi kommer att skriva historia.
Louis van Gaal, då han blev klar för United

Biografi: Spelarkarriären

Louis van Gaal, eller Aloysius Paulus Maria van Gaal, som är hans fullständiga namn, föddes i Amsterdam den 8 augusti 1951. Han växte upp i en katolsk familj och inledde fotbollskarriären i RKSV de Meer, ett amatörlag i Amsterdam. Då han var 20 år gammal skrev han på för Ajax men han fick aldrig chansen i ett lag som bestod av spelare som Johan Cruyff och Johan Neeskens.

Istället valde Van Gaal att prova lyckan i Belgien, där han spenderade fyra år i Royal Antwerp. Som bäst nådde laget en andraplats i den belgiska ligan. När han var 26 år gammal skulle han äntligen få chansen i den holländska ligan, då han skrev på för Telstar. Efter en säsong i Telstar följde han med tränaren Mircea Petescu till Sparta Rotterdam. I Rotterdam stannade han i åtta år och han gjorde 26 mål på 248 ligamatcher. Han avslutade sedan spelarkarriären med en kort sejour i AZ.

Som spelare var Van Gaal en teknisk och tänkande mittfältare. Han fick aldrig chansen i det holländska landslaget. Totalt står han uppskriven på 360 seniormatcher och 38 mål, men det är sannolikt att en del cupmatcher saknas i den statistiken.

Louis van Gaal

Namn: Aloysius Paulus Maria van Gaal
Född: Den 8 augusti 1951, i Amsterdam, Holland
Längd: 185 cm
Position: Manager
Till United: Den 16 juli 2014

Spelarkarriär

TIDKLUBBSMGM
1972-73Ajax00
1973-77Royal Antwerp417
1977-78Telstar251
1978-86Sparta Rotterdam24826
1986-87AZ170

# GM: gjorda mål, SM: spelade matcher.
# Inkluderar endast ligamatcher.

Biografi: Tränarkarriären

Men spelarkarriären i all ära. Det var som tränare som Louis van Gaal skulle bli en av de allra bästa. Han inledde tränarkarriären som assisterande tränare i AZ, i samband med sin korta spelarkarriär i klubben.

Det blev bara en kort tid i AZ innan han återvände till Amsterdam och Ajax för att bli assisterande tränare till Leo Beenhakker. Förutom att vara assisterande tränare till Beenhakker var Van Gaal också ungdomstränare och chef för utbildning i Ajax.

När Beenhakker lämnade Ajax blev det Louis van Gaal som tog över ansvaret. Framgångarna lät inte vänta på sig. Redan i sin första säsong som huvudansvarig ledde Van Gaal Ajax till seger i Uefacupen. I ligaspelet slutade Ajax emellertid tvåa bakom PSV. Säsongen efter vann hans lag den holländska cupen men i ligan blev det bara en tredjeplats.

Ett ungt Ajax hade dock framtiden för sig. I Van Gaals tredje säsong som ansvarig ledde han första gången i karriären sitt lag till en ligatitel. Bedriften upprepades de två efterföljande säsongerna. Den professionella framgången kombinerades dock med personlig tragedi då hans fru, Fernanda, gick bort i cancer. Paret hade två barn tillsammans. Sedan 2008 är Van Gaal gift med sin andra fru, Truus.

Men att vinna ligan med Ajax är kanske inte världens svåraste uppgift. Det som verkligen gjorde tränaren till ett aktat namn i Fotbollseuropa var då han 1995 ledde Ajax till seger i Champions League, efter finalseger mot Milan. Ajax tog sig till final även 1996 men då vann Juventus på straffar.

Det unga Ajaxlaget började nu köpas sönder och Van Gaals sista säsong i klubben blev en besvikelse med en fjärdeplats i ligan.

Efter Ajax tog Van Gaal den holländska revolutionen till Barcelona, där han arbetade tillsammans med Jose Mourinho. Trots att Van Gaal ledde Barcelona till klubbens första liga och cup-dubbel på 39 år i sin första säsong i klubben och följde upp detta med en ny ligatitel i sin andra säsong var hans tid i Barcelona ingen dans på tulpaner.

Van Gaal fyllde den spanska klubben med holländska spelare, vilket inte uppskattades bland klubbens fans eller i den katalanska pressen. Värst var kanske ändå misslyckandet i Champions League 1998/99 då finalen skulle spelas i Barcelona, vilket ju rimligtvis betydde att det var klubbens gudomliga rätt att vinna turneringen. Bayern München och Manchester United blev dock för svåra redan i gruppspelet.

År 2000 förlorade Van Gaals Barcelona kampen om ligatiteln mot Deportivo La Coruna. När presidenten Josep Lluis Nunez bestämde sig för att inte ställa upp för omval insåg Van Gaal att hans tid i klubben var räknad, varpå han sa upp sig. ”Vänner i media. Jag lämnar. Grattis,” kommenterade Van Gaal beslutet.

Efter Barcelona tog Van Gaal över det holländska landslaget. Här mötte han sitt första stora misslyckande i karriären då hans landslag misslyckades i kvalet till VM, varefter Van Gaal sa upp sig. Demonerna från det misslyckandet satt i länge.

Han återvände sedan till Barcelona men utan framgång. I Champions League vann man förvisso tio raka matcher men då man i slutet av januari bara låg tre poäng ovanför nedflyttningsstrecket var hans tid i klubben över. Officiellt var det ett gemensamt beslut då Van Gaal lämnade Barcelona för andra gången.

Managerkarriär

TIDKLUBBMVOF%
1991-97Ajax278190503868
1997-2000Barcelona16693304356
2000-02Holland1584353
2002-03Barcelona30165953
2005-09AZ176102383658
2009-11Bayern München9659181961
2012-14Holland28179261
1991-2014TOTALT78948515415061

# %: vinstprocent, F: förlorade, M: matcher, O: oavgjorda, V: vunna.
# Avser samtliga tävlingsmatcher för klubblag och samtliga landskamper.

Han var sedan borta från fotbollen i ett år innan han tog över som teknisk direktör i Ajax. Van Gaal kom dock inte överens med tränaren Ronald Koeman och sa upp sig efter mindre än ett år. Koeman är som bekant ny manager i Southampton och det borgar för intressanta möten mellan klubbarna.

Van Gaal fortsatte sedan karriären i AZ, som han först ledde till en andraplats och sedan en tredjeplats i ligan. I hans tredje säsong i Alkmaar slutade laget elva i ligan och Van Gaal meddelade att han skulle lämna klubben på grund av det dåliga resultatet. Flera av spelarna i klubben protesterade dock mot beslutet och Van Gaal omvärderade sitt beslut för att ge spelarna en chans att visa sitt rätta virke.

Efter två inledande förluster säsongen 2008/09 radade hans AZ upp en svit på 28 förlustfria matcher. En smula ironiskt säkrades lagets ligatitel dagen efter att den förlustfria sviten bröts.

Med den holländska ligatiteln i bakfickan packade Van Gaal sin väska och flyttade till München för att ta över Bayern. Han fick en dålig start med bara en seger på de fyra första matcherna och då laget riskerade att misslyckas i gruppspelet i Champions League spekulerades det i att Van Gaal skulle få sparken.

Van Gaal insisterade dock på att segrarna skulle komma – fotbollslag behöver tid på sig för att lära sig hans metoder och spelsystem. Och mycket riktigt, när säsongen var slut stod Bayern som tyska mästare. Laget vann också den tyska cupen men trippeldrömmen krossades dock då Bayern förlorade i Champions League-finalen mot Inter. I en omröstning bland spelarna i Tyskland utsågs Van Gaal till ligans bästa tränare.

Trots att Bayern våren 2010 uttryckte en önskan om att förlänga Van Gaals kontrakt meddelade klubben mindre än ett år senare att hans kontrakt skulle avslutas efter säsongen 2010/11. Tyskarna orkade dock inte vänta så länge och den 10 april fick Van Gaal sparken. Bayern München slutade trea i ligan.

Den 6 juli 2012 utnämndes Louis van Gaal för andra gången till förbundskapten för det holländska landslaget. ”Det här är den utmaning som jag har väntat på,” kommenterade han. Måhända hade han lärt sig av misslyckandet vid det förra försöket. Kvalet till VM 2014 var nämligen problemfritt för Holland, som vann nio matcher av tio, spelade en oavgjord och hade smått löjliga 29 plusmål.

I VM hamnade Holland i en tuff grupp, med Spanien, Chile och Australien. Många trodde att laget skulle ryka redan i gruppspelet. Holland inledde emellertid VM med att köra över Spanien med 5-1. Demonerna från 2002 var äntligen borta. Holland tog sig sedan till semifinal där man dock förlorade mot Argentina på straffar.

Inför VM-turneringen meddelades det att Louis van Gaal hade utsetts till David Moyes efterträdare i Manchester United. Van Gaal kommer till United direkt efter VM, utan någon semester. Han har skrivit på för tre år i United.

Kuriosa: Van Gaal är utbildad till gymnastiklärare.

Titlar som manager

  • Holländska ligan fyra gånger (1994, 1995, 1996, 2009)
  • Holländska cupen en gång (1993)
  • Holländska supercupen tre gånger (1993, 1994, 1995)
  • Spanska ligan två gånger (1998, 1999)
  • Spanska cupen en gång (1998)
  • Tyska ligan en gång (2010)
  • Tyska cupen en gång (2010)
  • Tyska supercupen en gång (2010)
  • Uefa Champions League en gång (1995)
  • Uefacupen en gång (1992)
  • Uefa Super Cup två gånger (1995, 1997)
  • Interkontinentalcupen en gång (1995)

Koppling till Manchester United

Louis van Gaal har förvisso varit klubblagstränare i över 700 matcher men han har bara mött Manchester United i fyra tävlingsmatcher.

Hösten 1998 ställdes Van Gaals Barcelona mot United i Champions Leagues gruppspel. Resultatet blev två klassiska 3-3-matcher. United gick vidare från gruppen tillsammans med Bayern München.

Nästa besök på Old Trafford för Van Gaal kom först 2010 då hans Bayern tog med sig en 2-1-ledning från den första kvartsfinalen i München. United gick snabbt fram till 2-0 genom Darron Gibson och Nani. När sedan Nani sköt 3-0 i slutet av den första halvleken såg United ut att gå mot en klar seger. Bayern fick dock in en reducering innan halvtid och i början av andra halvlek blev Rafael da Silva utvisad. United fick sedan förtvivlat försöka försvara sig men Bayern fick in 3-2 och gick vidare på bortamål.

Lagen hade stött på varandra även inför säsongen, i en försäsongsturnering i München. Den matchen slutade 0-0 men tyskarna vann den efterföljande straffläggningen med 7-6.

Då Manchester United som bekant inte har bytt manager så värst ofta har det inte varit många möjligheter att koppla ihop Van Gaal med United. Han är liksom inte en person som skulle acceptera rollen som assisterande manager, inte ens om managern heter Sir Alex Ferguson. Våren 2002 var det dock meningen att Ferguson skulle gå i pension och då spekulerades det i att Louis van Gaal skulle ta över United. Men Ferguson bestämde sig som bekant – tack, Cathy – för att fortsätta, så det blev ingen flytt till Manchester för Van Gaal den gången. När Ferguson till slut bestämde sig för att sluta förra året var Van Gaal inte tillgänglig.

Tränarstaben

Exakt hur Van Gaals tränarstab kommer att se ut i United är fortfarande oklart. Det vi vet är att Ryan Giggs kommer att vara assisterande manager, medan trion Frans Hoek, Marcel Bout och Albert Stuivenberg är anställda som assisterande tränare.

Assisterande manager: Ryan Giggs

Jag tycker att jag har tre år på mig att lära mig hur jag blir en manager och det är vad jag avser att göra. Förr eller senare vill jag bli en manager. Och givetvis, det behöver inte sägas, om Unitedjobbet skulle finnas där så skulle jag älska det,” säger Ryan Giggs.

Assisterande tränare: Frans Hoek

Målvaktstränaren Frans Hoek har ett långt förflutet tillsammans med Louis van Gaal. Hoek hade arbetat som målvaktstränare i Ajax i sex år när Van Gaal tog över som tränare och de arbetade tillsammans under hela Van Gaals tid i Ajax. Hoek följde sedan med Van Gaal till Barcelona, det holländska landslaget och tillbaka till Barcelona. Sedan splittrades duon under några år och perioden 2006 till 2009 arbetade Hoek som målvaktstränare i det polska landslaget. När Van Gaal tog över Bayern återförenades duon och de följdes sedan åt tillbaka till det holländska landslaget.

Frans Hoek är allmänt ansedd som en av världens bästa målvaktstränare. Hans adepter inkluderar bland annat Edwin van der Sar, Victor Valdes och Manuel Neuer.

Vad är behoven, kraven, på en målvakt för tillfället i fotbollen? Det handlar alltid om vad fotbollen frågar efter hos målvakten. Alla klubbar där jag har arbetat har jag gjort en profil med den information jag har från fotbollen, en profil av den ideala målvakten för den klubben. Och när du har den profilen är det basen, det är visionen, det är filosofin. Du måste hitta en väg. Hur kan jag arbeta med den här målvakten mot profilen som behövs i den här klubben,” har Hoek förklarat sin filosofi.

Det var Hoek som låg bakom beslutet att byta ut Jasper Cillessen till förmån för Tim Krul då Holland vann mot Costa Rica på straffar.

I Manchester United är han formellt anställd som assisterande tränare som specialiserar sig på målvaktsspel. Hoek bygger upp sina träningar så att målvakterna i största möjliga mån deltar i samma övningar som resten av laget, han gillar inte specialiserad målvaktsträning där målvakterna är i ett hörn och utespelarna i ett annat.

Assisterande tränare: Marcel Bout

Marcel Bout är anställd i Manchester United som assisterande tränare med ansvar för att scouta motståndare. Han känner Van Gaal från tiden i AZ, Bayern och det holländska landslaget.

Han inledde tränarkarriären med att arbeta i akademin Feyenoord och sedan Volendam (även Hoek har ett förflutet i Volendam). Därefter arbetade han som manager för AZ:s ungdomslag samtidigt som Van Gaal var tränare i klubben. När Van Gaal gick till Bayern tog Bout över som a-lagstränare i Telstar. Efter en säsong anställdes han dock som assisterande tränare i Bayern av Van Gaal. När Van Gaal fick sparken blev Bout kvar i Bayern som matchanalytiker. Sedan 2012 har han arbetat som assisterande tränare, teknisk analytiker och scout i Hollands U21-landslag.

Assisterande tränare: Albert Stuivenberg

Albert Stuivenberg är anställd som assisterande tränare i United. Hans roll har inte preciserats närmare än så.

Stuivenberg är en relativt okänd figur, som tidigare endast har arbetat som ungdomstränare. I tonåren var han en lovande spelare i Feyenoord och U17-landslagsman för Holland. Hans spelarkarriär tog dock slut innan den egentligen hade börjat då han drabbades av en allvarlig skada. Efter skadebeskedet inledde han en tränarkarriär redan då han var 22 år gammal. Under 13 år arbetade han som ungdomstränare i Feyenoord. Han gjorde sedan ett par år i Al-Jazira innan han tog över det holländska U17-landslaget.

Under Stuivenbergs ledning var U17-landslaget framgångsrikt, med EM-guld 2011 och 2012. Hans lag nådde även final 2009 och semifinal 2008. Efter det fina arbetet belönades han förra året med jobbet som förbundskapten för Hollands U21-landslag och nu blir han alltså assisterande tränare i Manchester United.

Han har aldrig arbetat direkt tillsammans med Van Gaal men de har förstås haft en del gemensamt då de båda har varit anställda av det holländska fotbollsförbundet. Han känner dessutom Bout från U21-landslaget.

Tränarfilosofi

David har redan diskuterat Louis van Gaals filosofi här på Muss.se, så jag tänkte hålla det här avsnittet relativt kortfattat.

Jag är den jag är: Självsäker, arrogant, dominant, ärlig, hårt arbetande och innovativ,” kommenterade Van Gaal en gång när han skulle beskriva sig själv.

Han har i sin karriär mestadels spelat en eller annan variant av 4-3-3, men han har aldrig varit rädd för att testa andra formationer. Som bekant spelade hans landslag i VM oftast 5-3-2.

Det är en fotbollsfilosofi mer än ett system. Ett system beror på spelarna du har. Jag spelade 4-3-3 med Ajax, 2-3-2-3 med Barcelona och jag spelade 4-4-2 med AZ. Jag är flexibel. Filosofin är densamma dock. Tränaren är huvudpunkten av laget men du behöver ha ett öppet sinne, och det behöver alla spelarna också. Alla behöver arbeta tillsammans för att uppnå ett gemensamt mål.

Han är förvisso fostrad i den holländska filosofin, men han är mer pragmatisk än många andra holländska tränare. Om det krävs är Van Gaal beredd att spela fult för att vinna. I grunden är han dock en offensiv tränare, även om hans holländska landslag i VM spelade tämligen defensivt. Förmodligen är han medveten om att Manchester Uniteds supportrar kräver ett offensivt spel.

Van Gaal är en tränare som bygger sin taktik på ett kollektivt tänkande, där individen alltid måste anpassa sig efter laget. Han är inte rädd för att fatta kontroversiella beslut, vilket till exempel illustrerades då han bytte ut lagkaptenen Robin van Persie när Holland låg under med 1-0 mot Mexiko i VM eller då han bytt in målvakten Tim Krul inför straffläggningen mot Costa Rica. Han är också en tränare som gillar att ge unga spelare chansen, något som definitivt välkomnas i United.

Du måste spela som ett lag och inte som en individ. Det är därför jag alltid tittar på visionen, sedan laget, sedan vem som passar in i den profilen som jag gör för alla positioner i mitt system. Om det är en ung spelare som kan göra det så kommer jag att ta ut honom. Om det är en äldre spelare spelar det ingen roll, åldern är inte viktigt.

Kuriosa: Louis van Gaal är en tränare som gillar att sitta ner under matcherna.

Rekommenderad video

I vintras pratade Louis van Gaal med Fifatv om tränaryrket, hans taktik och hans filosofi.
Resultatet kan ses här »

Rekommenderad läsning

I maj 2009 fick journalisten Pedro Daniel Cunha Pereira Sousa chansen att diskutera taktik och filosofi med Van Gaal.
Resultatet finns i PDF-format här »

Rekommenderad video

Inför sommarens VM föreläste Van Gaal om sin filosofi för en grupp holländska affärsmän.

Första presskonferensen


Den här artikeln har i mindre utsträckning redigerats i efterhand. De huvudsakliga skillnaderna är att ett par bilder har adderats, från då Van Gaal presenterades som Unitedmanager, samt att tre intressanta klipp från Youtube har adderats.


Källor: Espnfc.com, Manutd.com, Uefa.com, Wikipedia (en), 2, 3, Wikipedia (nl), 2, 3, 4.