Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Louis van Gaals första presskonferens

Louis van Gaal är nu formellt presenterad som manager för Manchester United. På torsdagen höll han sin första presskonferens som manager för klubben. Han avslöjade föga överraskande inga hemligheter men det var ändå en hel del av intresse.

Van Gaal introducerades av Sir Bobby Charlton, något som den nya bossen uppskattade.

Först av allt vill jag tacka Bobby Charlton – Sir Bobby Charlton – eftersom det är en stor ära att komma till den här arena och guidas av Sir Bobby Charlton. Mina första steg – okej, mina första steg var med Bayern München och Barcelona, jag vet det – men som trainer-coach för Manchester United var det här mina första steg. Och jag var väldigt stolt att göra det med Bobby Charlton.

”Jag har åldern för att ha sett honom spela. Så jag vet vad han betyder för Manchester United men också för engelsk fotboll. Och det var en stor ära att göra det med honom. Tack!”

Den största klubben i världen

Jag kommer att göra mitt yttersta bästa och det är vad jag kan ge. Jag kan inte ge några tips eftersom du aldrig vet. Men det är den största klubben i världen. Inom två dagar vet jag redan hur viktig Manchester United är men också hur viktiga sponsorerna är och jag måste arbeta, jag måste förbereda ett lag och jag måste anpassa mig till den här klubben.

Det kommer inte att vara enkelt, men jag ska göra mitt yttersta bästa. Och när du ser min karriär kan du se vad jag har vunnit och det jag kan säga är att framtiden får visa om jag kan göra det igen.

Förra säsongen visar dock att United för tillfället inte är den bästa klubben i världen.

Det är den största kubben i världen, vida känd. Men i sport är du aldrig den största klubben eftersom du varje säsong måste bevisa och förra säsongen var du sjua, så då var du inte den största klubben, inom sporten på det sättet men känd över hela världen.

När jag var i Kina, eller nu i Brasilien, pratar folk om Manchester United – när jag var tränare för det holländska landslaget. Så det är skillnaden, så det är stora förväntningar också, men det är också en fantastisk chans tack vare det och därför har jag valt den här klubben.

Jag arbetade för Barcelona, i mitt tycke nummer ett i Spanien. Jag har tränat Ajax, nummer ett i Holland och jag har tränat Bayern München, nummer ett i Tyskland. Och nu är jag i Manchester United, nummer ett i England och jag hoppas att jag ska uppfylla förväntningarna, men det kommer att bli svårt.

Eventuella värvningar

Van Gaal vill ha tre eller fyra veckor för att utvärdera dagens trupp och sedan se om det finns ett behov för ytterligare värvningar.

Ja, min metod är alltid samma. Jag vill titta på spelarna nu, på spelarna som är här. Och givetvis, jag känner spelarna, hur de spelar, men jag känner inte spelarna som de jag har tränat och coachat så först vill jag se säkert de första tre, fyra veckorna vad de kan göra. Och sedan kanske jag ska köpa andra spelare. Och de spelare vi har köpt nu, Shaw och Herrera, var redan på listan så jag gav mitt godkännande eftersom jag gillar dem. Men först vill jag se hur spelarna presterar i min filosofi.

Vem blir lagkapten?

En viktig fråga är vem som kommer att bli lagkapten. Allra helst som Van Gaal har förklarat att han tycker att lagkaptensrollen är mycket viktig. Han ville dock inte ge några besked, utan han vill först lära känna alla spelare.

Alla spelare är möjliga kandidater. Jag måste lära känna dem, och därför använder jag fyra, fem, sex veckor beroende på om jag är ute redan efter fyra veckor. Men det kan vara två månader också. För mig är kaptensrollen väldigt viktig, och därför behöver jag tid. Ibland har jag inte tid, då måste jag fatta snabba beslut men snabba beslut är inte alltid bra så jag använder min tid för det eftersom jag tycker att kaptenen för ett lag för mig är väldigt viktig.

Om akademin

Van Gaal har ofta förändrat akademin i de klubbar han har arbetat. I United kommer han dock i första hand att fokusera på a-laget, då det är ett kortsiktigare arbete medan akademin måste planeras på lång sikt.

Ägarna och också VD:n, Ed Woodward, har bett mig att ge råd men det huvudsakliga projektet är a-laget. Och a-laget är kortsiktigare än ungdomsutbildning som är mer långsiktig. Så mer eller mindre, det första året, eller kanske två år, måste vi separera dem eftersom jag behöver all min kunskap för att föra över min filosofi till den här selektionen.

Framtiden för Class of ’92

Van Gaal berättar att Nicky Butt har en position medan framtiden för Phil Neville och Paul Scholes är oviss. Det går inte bara att ge ut positioner, det måste vara positioner som passar de respektive personerna.

Nicky Butt assisterar oss redan. Paul Scholes ska vi hitta en roll till, men också för Phil Neville, tror jag. Det är vad vi vill. Men det måste också vara möjligt och vi måste se. Vi måste också anpassa till kvaliteten hos de här personerna, så det är inte ett enkelt jobb. Vi måste prata om det med dem personligen och det är därför vi måste vänta och se.

Ingen semester

Van Gaal tillträder direkt efter arbetet som förbundskapten för Holland. Ville han inte ha semester?

Det är inte tillåtet! Nej, det är inte tillåtet. Givetvis hade det varit bättre om jag hade ett halvt sabbatsår, att jag kom i januari.

Men jag kunde inte låta dem gå, när du har tillfrågats av den största klubben i världen. Det är en stor ambition för mig.

Om sin personlighet

Jag är en demokratisk, empatisk människa. Givetvis har jag en stark personlighet, men de andra karaktärsdragen är viktigare, och det är nyckeln till min personlighet.

Om målsättningen

Jag vet inte, eftersom jag först, som jag sa, måste se hur spelarna presterar enligt min filosofi och hur snabbt de kan ta sig an den här filosofin och sedan kan jag svara. Men nu har jag inte jobbat med de flesta av dem. Vi måste vänta och se eftersom det är viktigt att det klickar mellan spelaren och managern.

Men är det en plats bland de fyra bästa som är målet?

För mig är utmaningen alltid förstaplats och inte fjärde. Men när du analyserar efter en säsong beror det på hur det klickar mellan spelaren och manager-tränaren.

Om att arbeta i Premier League

Jag har aldrig arbetat i Premier League så det är därför det är en stor utmaning. Men också en utmaning jag vill ha. Men jag har arbetat i den spanska ligan och i min tid i den tyska ligan. När jag var i Barcelona, vid den tiden tycker jag att den spanska ligan var världens bästa och när jag var i Tyskland var det den bästa ligan. Och kanske, när jag arbetar här är Premier League den bästa ligan!

Kaffe och vin med Sir Alex

[Sir Alex Ferguson] ringde för att gratulera mig och vi har pratat om [att ta] en kopp kaffe att dricka eller att äta tillsammans. Vi var alltid inbjudna till elitforumet hos Uefa och vi släckte alltid ljuset med ett glas vin. Så vi känner varandra väldigt bra och jag ska dricka kaffe och dricka vin med honom. Kanske det bättre vinet kan jag föreställa mig.

Om utmaningarna i United

Hur ser han på förväntningarna hos Uniteds supportrar?

Det är svårt att beskriva efter jag nu har två dagar här. Jag har träffat många människor och när du ser den typen av människa som älskar klubben, det är en stor familj och de förväntar mycket av mig. De är väldigt uppspelta att träffa mig men jag kan möta de förväntningarna. Jag tror att jag kan göra det.

Men eftersom klubben är så stor är det mycket svårare än en annan klubb och den här klubben drivs också på ett kommersiellt sätt och vi måste uppfylla det också. Det är inte alltid möjligt att uppfylla de kommersiella förväntningarna och fotbollsförväntningarna så det är min stora utmaning.

Jag tycker så efter två dagar. Kanske ändras det efter USA-turnén. Jag vet inte, men jag tror inte det.

Om förlorad erfarenhet och skada på Carrick

United har tappat mycket erfarenhet i sommar, i Ryan Giggs, Rio Ferdinand och Nemanja Vidic.

Du måste veta att jag inte alltid är övertygad om erfarenheten hos spelare. För jag har sagt många gånger i media, en pojke som Seedorf, han var 16 år när jag lät honom göra sin debut i Ajax. Men 16 år gammal var han mer erfaren än en spelare som är 30 år gammal. Så det beror alltid på personligheten.

Och du nämnde Rooney. Men till exempel Michael Carrick han var skadad förra dagen, eller dagen innan det. Så det är ett hårt slag i mitt tycke, eftersom han är en erfaren spelare.

Så det är alltid viktigt att vi har erfarna spelare, men inte bara i ålder, inte bara i fotbollserfarenhet, men också erfarenhet som en människa, eftersom min filosofi inte bara är i fotbollsspelaren men totalt och då är det inte så många erfarna spelare.

Det har i efterhand bekräftats att Carrick blir borta tio till tolv veckor med en fotledsskada.

Det blåser på Carrington

Efter presskonferensen intervjuades Van Gaal av MUTV. Det var inte mycket nytt som kom fram men managern berättade att han tycker att träningsanläggningen Carrington, som han beskrev som fantastisk, är för öppen. Detta leder till att det blåser för mycket på träningarna, något han vill att klubben ska åtgärda.