Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Woodward om Van Gaal, sitt jobb och silly season

Manchester Uniteds vice verkställande VD Ed Woodward har blivit intervjuad i MUTV. I intervjun pratar Woodward bland annat om sitt arbete, om Uniteds nya manager Louis van Gaal och om Uniteds transferplaner.

En intervju i MUTV blir ju som den blir. När den som genomför intervjun bär samma klubbpiké som den som blir intervjuad är det givet att de svåra frågorna uteblir. Woodward är ändå det högsta hönset i Uniteds dagliga operationer och det han har att säga är således intressant, även om man saknar vissa frågor. Extra intressant blir det då Woodward sällan pratar i media – om jag inte är felunderrättad var senaste gången vi hörde från honom för ungefär ett år sedan då han pratade med United We Stand. Trots att han gör i genomsnitt en intervju per år så har han rätt när han säger att han mer tillgänglig för oss supportrar än hans företrädare David Gill var.

Woodward ger ett gott intryck och säger rätt saker. Han pratar pratet. Frågan som återstår att se är om han kan uträtta det som krävs.

Om Louis van Gaal

Han har otrolig energi och, vilket är väldigt viktigt, han gillar offensiv fotboll. Om du kommer ihåg Barcelonalaget i slutet av 90-talet, som spelade otrolig, offensiv fotboll, och de matcherna vi hade mot dem 1998/99. Det är den typen av fotboll Manchester Uniteds supportrar älskar. Det är en del av vår DNA.

Det andra han gillar är att ge ungdomar chansen. Han har en historik fylld av att ha gett unga spelare chansen i a-laget, som har gått vidare och blivit stjärnor. Det är helt klart Manchester Uniteds filosofi och vi vill att han ska fortsätta med det.

Jag har personligen upptäckt att han är väldigt varm. Han kommunicerar mycket tydligt och direkt. Jag gillar det hos folk, jag är en väldigt direkt person själv. Han är en pedant när det kommer till planering och det är någonting som vi som en klubb gör väldigt bra. Vi planerar allting i stor detalj och det kommer att fungera bra.

Vi har någon som har självförtroende i sig själv om att fatta beslut. Och när du drar det till sin spets vad som gör en fantastisk manager är ett av karaktärsdragen att kunna fatta svåra beslut och det är tydligt att vi har en manager som kan göra det.

Jag hör massor av bra feedback från många människor om honom och det finns en stor mängd goodwill mot honom och tränarstaben. Varje interaktion han har med folk lämnar ett spår efter sig som är superbt.

Det var ett väldigt enkelt samtal att ha [med Louis] om Ryan. Han sa att han ville att Ryan skulle vara i hans grupp. Det är väldigt viktigt för oss som en klubb att vi har kontinuitet och Ryan är den perfekta personen att fortsätta den kontinuiteten. Han gjorde ett fantastiskt arbete i staben förra året och har givetvis varit i klubben en lång tid, så vi är väldigt glada över det.

Det finns en stor enighet i truppen och Louis har helt klart något att ge i form av det speciella sätt han har med sina spelare när det kommer till att binda dem samman. Vi har redan sett det med stegen han har tagit med förberedelserna och träningen och sakerna som pågår runt det. Han kommer att leverera exakt det vi förväntar att han ska leverera och tillsammans med Ryan, som har en fantastisk förståelse för alla dessa spelare.

Om sitt jobb

Det är en stor ära att vara i den här rollen. Det är det största idrottslaget i världen, inte bara det största fotbollslaget. Så per definition är det ett massivt jobb och jag älskar det. Varje dag är annorlunda, vilket är det fantastiska med det här jobbet. Du kan inte stänga av alls, det är dygnet runt, men jag älskar det – det är beroendeframkallande.

Jag kan inte säga att det inte är en press, det är vad du förväntar dig. Pressen kommer från många olika håll, men jag drivs av det. Jag är en väldigt tävlingsinriktad individ och pressen drivs bort av min tävlingsinstinkt och fokus på att vi ska vinna.

United har den senaste tiden presenterat ett rekordavtal med Adidas men Woodward tror att United kan växa ytterligare kommersiellt och han framhåller Richard Arnolds arbete. Arnold är Group managing director, vilket i stort sett betyder att han är chef för Uniteds kommersiella arm.

Det finns fortfarande tillväxtmöjligheter där och ett stort arbete görs. Richard Arnold har byggt något otroligt med sitt arbetslag, och utvecklat den kommersiella delen av affärerna. Och det är otroligt viktigt eftersom vi har finansiell styrka och det låter oss göra saker på transfermarknaden, som andra klubbar kanske inte kan göra. Om Louis vänder sig om i augusti och säger; ’förresten, jag har ändrat mig om spelare X och jag vill ha spelare Y,’ så har vi finansiell styrka att svara på det.

Woodwards målsättning är enkel: Att vinna.

Att vinna. Det är vad vi gör. Jag vill att vi ska vinna. Jag vill sluta se de bästa spelarna gå till klubbar i Spanien, jag vill att vi ska st ut som den bästa klubben i världen. Vi kommer att göra absolut allt vi kan för att uppnå det.

Som personen i kontroll av den här klubben måste jag säkerställa att jag för klubben vidare till nästa person i bättre skick än jag tog emot den. Och om du tittar på klubben när jag tog emot den var det ganska enastående.

Vi vill se på förra säsongen som en engångsföreteelse. Det har passerat nu och personalen som arbetar med mig runt klubben ser också fram emot att gå framåt. Så det är mycket hårt arbete då vi går in i framtiden.

Om silly season

När det gäller potentiella nyförvärv och spelarförluster är intrycket att Woodward vill säga mycket mer än han kan göra. Och det är på gränsen till att han lovar fler värvningar.

Vi har arbetat med Louis under flera veckor vad gäller spelare vi vill värva och vi fortsätter att gå framåt med några av dessa spelare.

Vi är fortfarande en stor attraktion för fotbollsstjärnor av högsta klass världen runt, det är ingen tvekan om det. Jag hoppas att [supportrarna] ser riktningen vi går i med den nya managern, den nya ledarstaben och de nya spelarna och en förbindelse att göra vad som krävs för att komma tillbaka till toppen.

Vi är villiga att investera. Det finns ingen fastställd budget. Finansiellt är vi extremt starka och kapital är tillgängligt. Louis bedömer vad som sker och det är mycket arbete som pågår bakom kulisserna, så håll utkik här!

Det spekuleras inte bara om vilka som kan komma utan också om vilka som kan lämna. Woodward nämner förstås inga namn men tror att spelare kommer att lämna och han antyder att United kommer att arbeta med en mindre trupp nästa säsong.

Ja, jag tror [att spelare kommer att lämna]. Managern fattar det beslutet. Några spelare har lämnat och det kan mycket väl bli fler.

Det är också värt att kommentera att vi inte är i Europa det här året så det är färre matcher och Louis kan ha åsikten att han vill ha en mindre trupp att jobba med.

Om du gör analysen över det senaste året så presterade Liverpool extremt bra med ett mindre antal spelare. Men det är ett beslut för managern.

När det gäller det uteblivna Europaspelet nästa säsong är det ingen tvekan om att Woodward ser det som ett undantag.

Vi är en klubb som absolut ska vara i Champions League. Det är vad våra supportrar vill, det är vad våra spelare vill och det är vad varje medlem i personalen vill.

Vi måste sträva efter att vinna. Vi är inte här för att vara nära. Vi är här för att vinna troféer att addera till den enorma, otroliga, listan på vad vi redan har vunnit under åren.


Woody by ollysgotawoody