Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Truppen 14/15, home grown eller inte

Inför varje säsong reder vi ut begreppen på hur en spelartrupp måste vara uppbyggd, vilka regler som gäller vad det gäller egna produkter, spelare under 21 år osv. Vi gör det samma denna säsong.

De nya reglerna från 2010 är att en trupp får bestå av max 25 spelare. Av dessa så måste minst 8 stycken vara s.k home growns, de måste ha spelat i det engelska eller walesiska ligasystemet i 36 månader innan de fyllt 21 år. 17 spelare kan med andra ord vara hämtade från utlandet och inte vara home grown. Utöver dessa 25 spelare så får en klubb ha obegränsat med spelare under 21 år, den s.k. B-listan, dessa behöver inte registreras. Brytpunkten för denna säsong är den 1/1-1993, är man född innan dess så måste man registreras i 25-mannatruppen.
Med andra ord. Ett lag får inte ha fler än 17 spelare i truppen som inte är home grown. Har ett lag exempelvis bara 5 home grown så får det laget bara registrera 22 spelare över 21 år.
Vad innebär detta för United’s del då?

Homegrown och över 21 år (minst 8):
Ben Amos
Rafael Da Silva
Phil Jones
Jonny Evans
Chris Smalling
Michael Carrick
Darren Fletcher
Ashley Young
Tom Cleverley
Davide Petrucci
Wilfried Zaha
Jesse Lingard
Wayne Rooney
Danny Welbeck

Ej homegrown och över 21 år (max 17):
David De Gea
Anders Lindegaard
Marnick Vermijl
Juan Mata
Ander Herrera
Anderson
Nani
Antonio Valencia
Shinji Kagawa
Marouane Fellaini
Javier Hernandez
Robin Van Persie

B-listan, spelare födda efter 1/1-1993 (ett urval):
Sam Johnstone
Luke Shaw
Tom Thorpe
Reece James
Tyler Blackett
Guillermo Varela
Michael Keane
Nick Powell
Adnan Januzaj
Tom Lawrence
James Wilson
Will Keane
Angelo Henriquez

Sammanfattning:
United har alltså 14 spelare på A-listan som är HG samt. 12 som inte är HG. Det är alltså 1 spelare för mycket i truppen, dock långt ifrån så många utländska spelare som man får ha. 1 spelare som är över 21 år (oavsett om de är HG eller inte) kan alltså inte registreras.
Tittar man på gruppen med home growns så finns det ett par namn som mycket väl kan försvinna under sommaren, då tänker jag främst på Davide Petrucci och Ben Amos. Petrucci var en jättetalang för ett par år sedan men har haft problem med skador och fyller 23 i höst, Amos finns det egentligen ingen anledning att behålla när Johnstone idag är en väl så bra målvakt att ha som tredjeval.
Tittar man sedan på gruppen med icke home growns så finns det även där ett par namn som troligen lär försvinna. Vermijl har redan aviserat att han letar ny klubb och killen har fyllt 22, känns inte som något att satsa på. Anderson är det väl ingen som tror kommer att stanna, inte ens han själv. Sen har vi ju Nani, Kagawa och Fellaini, t.o.m Hernandez, som ligger ganska risigt till. Även om jag inte tror att samtliga dessa 4 försvinner så i alla fall ett par utav dom.
Om man till slut tittar på killarna under 21 så kommer ju definitivt Januzaj och Shaw till 100% spela A-lagsfotboll under säsongen. Det troliga är väl att vi även får se Blackett, James och M.Keane göra det. Utlåning lär bli aktuellt på några spelare, och vilken framtid har Henriquez, Powell och Varela i klubben?
Låt oss säga att Amos, Petrucci, Vermijl och minst 2 utav Nani / Kagawa / Fellaini / Hernandez försvinner, då är vi nere i 21 registrerade spelare. LvG har aviserat att han vill ha ca. 22-23 man att arbeta med, vilket det då kan bli med ett par nyförvärv, om man inte räknar de under 21.

Spelare som tillkommit sedan förra säsongen:
Luke Shaw
Juan Mata
Ander Herrera

Spelare som försvunnit sedan förra säsongen:
Ryan Giggs
Nemanja Vidic
Rio Ferdinand
Patrice Evra
Alexander Buttner
Bebe
Federico Macheda