Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Sunderland – Manchester United

På söndag är det dags för Uniteds första bortamatch i ligan den här säsongen. Bortaspelet var ju en av ytterst få saker som fungerade ganska hyfsat under fjolåret och det ska bli spännande att se hur det ser ut i år. Sunderland, som har värvat friskt under Silly Season, är det lag som står för motståndet och de kommer närmast från ett oavgjort resultat mot WBA.

Manchester United

United imponerade föga under den första tävlingsmatchen med van Gaal vid rodret, vilket gjorde att Swansea tilläts vinna på Old Trafford med 1-2. Poängtapp och förluster i allmänhet och på Drömmarnas Teater i synnerhet var någonting som vi tyvärr fick vänja oss vid under Moyes. Detta till trots så svider förluster likt den förra veckan fortfarande oerhört mycket och vi som kanske drog lite för stora växlar av de fina resultaten under försäsongen togs ned på jorden med dunder och brak.

Allt är emellertid inte bäcksvart. Jag tänker då närmast på att United under veckan har lyckats bli av med Nani (visserligen bara på lån än så länge, men man kan ju hoppas) samtidigt som man har tagit in en mycket intressant back i VM-finalisten Marcos Rojo. Förhoppningsvis så återfinns argentinaren i startelvan redan till helgen. Dessutom så var en namnkunnig kvartett i form av van Perise, Welbeck, Valencia och Evans åter i träning i torsdags och bara det kanske kan fungera som en moralhöjare. Med lite tur så bedöms någon eller några av dem vara kapabla att spela på söndag.

På skadelistan finns sedan tidigare Shaw, Fellaini och Carrick och med största sannolikhet så kan vi addera Lingard då han tvingades linka ut efter en halv halvlek senast. Allting tyder på att Young inte fick några (fysiska) men av nedbajsningen och han lär, i brist på andra alternativ, ta en startplats. Förhoppningsvis så hittar van Gaal i och med detta ingen anledning att hålla Januzaj utanför startelvan. Det skall tilläggas att det givetvis finns en möjlighet att 3-4-1-2-uppställningen överges redan till söndagens match. Undertecknad tror dock att så inte blir fallet.

Möjlig startelva (3-4-1-2): De Gea – Jones, Smalling, Rojo – Januzaj, Fletcher, Herrera, Young – Mata – Rooney, van Persie

Sunderland

Sunderland kommer, liksom United, från en fin försäsong där laget radat upp segrar. I sin premiärmatch så lyckades man emellertid inte besegra WBA utan bortamötet slutade 2-2. Cattermole gav Sunderland ledningen innan Berahino satte två baljor för WBA och till sist så kunde Sebastian Larsson kvittera med fem minuter kvar av ordinarie tid.

Managern Gustavo Poyet tog över Sunderland under fjolårsäsongen. Det såg länge ut som om nedflyttningen var oundviklig, men fransosen lyckades rädda laget genom en mycket fin avslutning på säsongen. Till slut hamnade man på en 14:onde plats med fem poäng ner till strecket. Till den här säsongen så är siktet högre inställt och till sin hjälp har Poyet sju nyförvärv till sitt förfogande. Bland dem så sticker RvP:s och LvG:s landsman Patrick van Aanholt, spanjoren Jordi Gomez och inte minst Jack Rodwell ut som de mest namnkunniga. Målvakten Costel Pantilimon, som mäter hela 203 cm, är också en av de spelare som har tagits in till den här säsongen. Han lyckades emellertid inte peta Mannone senast och det ska nog mycket till även framöver. Detta med tanke på att just Mannone förra året utsågs till lagets bästa spelare av Sunderlandfansen.

Sunderlands skadelista är mycket kort och endast Giaccherini saknas definitivt medan Jones och Vergini är osäkra.

Möjlig startelva (4-5-1): Mannone – Roberge, van Aanholt, Brown, O’Shea – Cattermole, Larsson, Rodwell, Johnson, Wickham – Fletcher

Historik

United har ett gediget facit mot Sunderland genom åren med tjugotalet fler segrar i det totala antalet matcher. Tittar vi enbart på matcher på bortagräs så upptäcker vi dock att Sunderland har ett övertag med 29 vinster mot Uniteds 22. Glädjande nog så har United vunnit tre av de fyra senaste mötena på Stadium of Light.

Under den förra säsongen så möttes lagen inte färre än fyra gånger. Som bekant så slog Sunderland ut United ur Ligacupen efter De Gea´s sena tavla och Unitedspelarnas osedvanligt dåliga kyla i den efterföljande straffläggningen. De två övriga mötena slutade med varsin vinst; United segrade borta efter två mål av Januzaj i dennes första match från start i klubben medan Sunderland vann på Old Trafford i maj i Giggs enda förlust under sin interim-period.

Matchinformation

Sunderland
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 2
Tid: Söndagen den 24 augusti 2014, 17.00
Plats: Stadium of Light, Sunderland
Domare: Martin Atkinson
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador Carrick (vrist, september/oktober), Fellaini (fot, inget datum), Lingard (skadad, inget datum), Shaw (hamstring, mitten september)
Tveksamma Evans (skadad), Johnstone (skadad), Rafael (ljumske), Valencia (skadad), Welbeck (knä), Wilson (skadad)
Avstängda
Position 14:e | 0-0-1 | 1-2 | 0
Bästa målskytt Rooney (1)
Disciplin 2 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F 16/8 Swansea (H, PL) 1-2
V 12/8 Valencia (H, TR) 2-1
V 5/8 Liverpool (N, TR) 3-1
V 2/8 Real Madrid (N, TR) 3-1
O 30/7 Inter (N, TR) 0-0 [1]
V 26/7 Roma (N, TR) 3-2
[1] United vann 5-3 på straffar.

Sunderland

Skador Giaccherini (ljumske, mitten september)
Tveksamma Jones (hamstring), Vergini (skadad)
Avstängda
Position 9:a | 0-1-0 | 2-2 | 1
Bästa målskytt Cattermole, Larsson (1)
Disciplin 1 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O 16/8 West Brom (B, PL) 2-2
V 9/8 Udinese (H, TR) 2-0
V 7/8 Real Betis (H, TR) 2-0
O 2/8 Vitoria Setubal (B, TR) 0-0
F 30/7 CD Nacional (B, TR) 0-1
V 29/7 Recreativo (B, TR) 1-0

United mot Sunderland

Totalt 139 62-36-41 239-204
Ligan 122 56-28-38 207-179
Borta 69 22-18-29 94-127
FYRA SENASTE MÖTENA
F 2014-05-03 (H, PL) 0-1
V 2014-01-22 (H, LC) 2-1 [1]
F 2014-01-07 (B, LC) 1-2
V 2013-10-05 (B, PL) 2-1
[1] Sunderland vann 2-1 på straffar.
SENASTE BORTAMATCHER
F 2014-01-07 (B, LC) 1-2
V 2013-10-05 (B, PL) 2-1
V 2013-01-30 (B, PL) 1-0
V 2012-05-13 (B, PL) 1-0

Domare: Martin Atkinson

M
PL 2014/15 1 6 0 0 0
PL 2013/14 28 88 1 2 9
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

Allt om matchen »