Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Leicester – Manchester United 5-3

United föll för andra gången i ligan den här säsongen efter en monumental kollaps som såg laget tappa en säker 3-1 ledning till förlust 5-3. Van Gaal har fortsatt en del att jobba med, minst sagt.

Louis van Gaal gjorde bara en ändring jämfört med segermatchen mot Queens Park Rangers förra helgen, Falcao startade istället för Juan Mata som satte sig på bänken och Wayne Rooney tog hans position bakom anfallsduon Falcao-van Persie. I Leicester fanns Esteban Cambiasso med i startelvan för första gången i ligan.

Matchen

Leicester satte fart i inledningen med lite längre bollar och försökte sätta press på United men lyckades inget vidare, Evans och Blackett lyckades tillsammans med Daley Blind (i stort sett punktmarkerad i första halvlek av David Nugent) spela sig ur de flesta situationerna. Första målchansen i matchen fick United och Robin van Persie som blev frispelad av Àngel Di Maria, men hemmamålvakten Kasper Schmeichel kom ut snabbt och räddade. Bara minuter senare, i den 13:e, lyckades dock holländaren överlista dansken. Falcao vände bort förre United-högerbacken Ritchie De Laet på vänsterkanten och slog sedan ett utsökt inlägg som van Persie enkelt kunde nicka i mål. Ett väldigt vackert mål av United, glädjande nog efter samspel mellan anfallsparet. Tre minuter senare var det dags igen. Di Maria fick bollen centralt och drev förbi en motståndare innan han spelade Rooney som tog en touch och sedan serverade den framrusande argentinaren i djupet och ensam med Schmeichel bjöd Di Maria på en ljuvlig lobb som innebar 2-0 till United. Ett fantastiskt mål av en enastående spelare, Di Maria har redan visat vilken enorm kvalité han besitter.

Det brukar sägas att man aldrig är mer sårbar än när man precis gjort mål, och så var verkligen fallet igår. Minuten efter 2-0 målet så skickade Leicester en lång boll som inte Rojo lyckades få undan och Jamie Vardy slog in ett inlägg som Leonardo Ulloa nickade i mål. Det såg ut som att bollen var över kortlinjen innan Vardy slog in inlägget men tveksamheterna i Uniteds försvarsspel syntes också tydligt. Rojo’s missbedömning gjorde att Blackett hamnade på mellanhand och ur position, vilket sedan medförde att Evans var tvungen att flytta efter och även han hamna fel liksom Rafael som var tvungen att ta över där Evans skulle varit. Resten av halvleken var rätt avslagen och 1-2 stod sig i paus.

I början av den andra halvleken tog United över igen. Man dominerade bollinnehavet och skapade tillräckligt med chanser för att döda matchen, bland annat hade Falcao ett klassavslut i ribban. 3-1 målet skulle också komma, genom Ander Herrera. United rullade upp ett anfall som avslutades med ett lågt inlägg av Rafael som skarvades förbi alla i boxen och som van Persie snappade upp och serverade Di Maria som inte fick träff på sitt skott, men det blev en utmärkt passning till Herrera som klackade in bollen förbi Schmeichel. Ett nytt läckert mål av United och här borde matchen varit avgjord.

Men fem minuter senare klev Mark Clattenburg in i handlingen. Efter att ha struntat i att ha visat ut De Laet efter dennes upprepade kapningar så gav han Leicester en livlina. Rafael var på väg att täcka ut en överlång passning från Leicester när han tacklades i ryggen av Vardy som hann ta med sig bollen i straffområdet, Rafael reagerade snabbt och sprintade tillbaka för att få stopp på anfallaren och när han kom nära slängde sig Vardy ner på marken och Clattenburg dömde straff. Rafael blev för het, men samtidigt hade han blivit förlöjligad om han inte jagat efter så kan egentligen inte beskyllas. En solklar frispark uteblev för United och istället belönades en solklar filmning med en straff som Nugent satte till 2-3. Nu svängde matchen och bristen på ledare i United blev alltför tydlig. Två minuter efter straffen kvitterade Esteban Cambiasso efter pinsamt agerande runt egen box av United, först nickade Smalling (som kom in för Evans i första halvlek) och Blind ihop och sedan slog Rooney bollen rakt på en Leicester spelare vars skott blockades av Vardy och hamnade hos Cambiasso som placerade in 3-3. Efter målet gick Rooney och skällde ut samtliga försvarare, något som hyllades i Viasat-studion efter matchen, trots att det var kaptenen själv som gav bort bollen. Nu var United i spillror och försvarsspelet höll sämre klass än division 2 Norrland. Detsamma gällde dock passningsspelet som var helt obefintligt och förlust kändes nu oundvikligt. Så skulle det bli också. Juan Mata kom in i stället för Di Maria och det första han gjorde var att tappa bollen på vänsterkanten efter en konstig passning från Rojo och Leicester kunde kontra igen. Blackett kom på nytt på mellanhand och Smalling var helt ur position, vilket gav Vardy fritt fram att placera in 4-3. 5-3 skulle också komma, på straff igen när Clattenburg missat en knuff på Blackett som sen jagade ikapp och kapade Vardy igen, straffen sattes av Ulloa och Leicester tog hem segern.

Embed from Getty Images

Försvarsspelet

Under sommaren tjatades det om att United inte köpte någon mittback (även om Rojo är mittback) och att man bara laddade laget med offensiv kraft, och efter gårdagens match är det svårt att inte hålla med. Försvararnas insats är under all kritik men får ingen vidare hjälp från spelarna framför heller. Van Gaal har valt att sätta intelligens före kraft och styrka på mittfältet och det syntes tidligt att utan riktiga ledare i backlinjen så hade Blind svårt att sätta stopp för raset från sin defensiva mittfältsplats, och det fanns ingen som helst press från anfallsduon och Rooney hamnade i ingen mans land. Det som för mig är otroligt är hur engelska mittbackar som Chris Smalling och Tyler Blackett, två stora killar, inte kan hantera långa bollar och spelare som löper ner bakom dem. Engelsk fotboll får ofta kritik för att det blir mycket långbollar, så är det något dem här killarna ska hantera är det just det. Istället blev dem överkörda av en så begränsad spelare som Jamie Vardy, som bara springer och knuffas och är allmänt jobbig, men han såg ut som en världsklass spelare efter ett mål, två assist och två fixade straffar. I Blacketts fall kan de vara lite förståeligt i alla fall eftersom han dels inte är en naturlig mittback och bara gjort fyra matcher i ligan, men Smalling skulle ha varit en ledare där bak igår men han såg handlingsförlamad ut, och är mil ifrån den spelare som gick in och dominerade mot Dzeko och Tevez under sitt första Manchesterderby 2011. Nu saknades Phil Jones, som gjort en bra start på säsongen, och Evans fick kliva av tidigt, de två som kan klassas som lite av ledare där bak men det är skrämmande ändå. Marcos Rojo var också bedrövlig defensivt och nästa helg måste Luke Shaw starta. Han kan ju försvara åtminstone.

Embed from Getty Images

Anfallsspelet bra – i 60 minuter

Om försvarsspelet är undermåligt så är i alla fall anfallsspelet ett glädjeämne. Ander Herrera och Di Maria var riktigt bra igen och ser ut som de två bästa värvningarna då de åtgärdar stora problem från tidigare. Herrera är hela tiden i rörelse och vill vara involverad och är det också. Ibland kan han bli slarvig i passningsspelet men allt som oftast gör han det riktigt bra. Defensivt är han också viktig då han även denna helg vann alla sina tacklingar. Han gjorde också sitt andra mål, och smälter in riktigt bra. Di Maria är den enskilt viktigaste spelaren offensivt då han verkar vara involverad i allting som leder till en målchans. När han får bollen går allting helt plötsligt snabbare, han kan gå förbi tre spelare centralt och slå ut hela mittfältet och han gör poäng i varje match. 1+1 igen för argentinaren och det första målet har jag redan hyllat, briljans på högsta nivå. Rooney var okej, men borde kunna bättre, dock så har han en fin assist och hade några till bra passningar, bland annat till Falcaos ribbskott. Anfallsduon var också bra, Falcao noterades för en assist och van Persie för ett mål efter fint samarbete, och de hade kunnat göra ett var till. Falcaos targetspel är utmärkt, och är nyttigt när man behöver avlasta så kan han bara hålla i bollen några sekunder och lägga tillbaka på en framstormande Di Maria eller Herrera. Rafael fyllde också på bra på sin högerkant i en timme, men hans inlägg var för dåliga igår.

Matchinformation

Leicester City5
Manchester United3
Turnering: Premier League, omgång 5
Tid: Söndagen den 21 september 2014, 14.30
Plats: Filbert Way, Leicester
Publik: 31 784
Domare: Mark Clattenburg

Matchhändelser

130-1ROBIN VAN PERSIE
Assist: Falcao
160-2ANGEL DI MARIA
Assist: Rooney
171-2LEONARDO ULLOA
33RITCHIE DE LAET
571-3ANDER HERRERA
Assist: Di Maria
622-3DAVID NUGENT (STRAFF)
643-3ESTEBAN CAMBIASSO
794-3JAMIE VARDY
83TYLER BLACKETT
Orsak: Målchansutvisning
83WAYNE ROONEY
835-3LEONARDO ULLOA (STRAFF)

Manchester United

De Gea
Rafael, Evans, Blackett, Rojo
Blind
Herrera, Di Maria
Rooney
Falcao, Van Persie
Smalling för Evans (30)
Januzaj för Falcao (72)
Mata för Di Maria (76)
Avbytare: Lindegaard, Shaw, Fletcher, Valencia

Leicester City

Schmeichel
De Laet, Morgan, Moore, Konchesky
Hammond, Drinkwater, Cambiasso
Ulloa, Nugent, Vardy
King för Cambiasso (71)
James för Nugent (75)
Schlupp för Vardy (85)
Avbytare: Hamer, Mahrez, Wasilewski, Wood

Allt om matchen »

Res med oss till Manchester!