Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Landslagskollen: Långresor för sydamerikanerna, EM-kval för européerna

Det är ett sådant där hemskt landslagsuppehåll igen och vi hoppas mestadels på att de våra kommer hem utan skador. Som vanligt är det många Unitedspelare som har kallats.

I Europa fortsätter EM-kvalet och dessutom är det playoff till U21-EM för några av våra hjältar.

För sydamerikanerna är det bara träningslandskamper som gäller. Förra gången var gången var programmet gynnsamt då Argentina höll sig i Europa medan Colombia var klara med sitt landslagsspel redan den första veckan under uppehållet. Nu är dock programmet mindre gynnsamt och Louis van Gaal får se fram emot att jobba med jetlaggade spelare. Tur i oturen är att United spelar först på måndagen efter uppehållet, vilket gör att jetlag ska vara ett mindre problem.

A-landslag

Vissa frågetecken föreligger men resultatet av skadesituationen tycks vara att det bara är tio Unitedspelare som ska representera sina respektive landslag.

Argentina (Di Maria, Rojo)

Argentina reser österut för matcher i Kina och Hongkong. Först ställs man mot Brasilien i Peking på lördag eftermiddag. Därefter väntar match mot Hongkong på tisdag. Angel Di Maria och Marcos Rojo är förstås med i Argentinas trupp och vi får förmoda att de åtminstone startar i matchen mot Brasilien. Hur man resonerar kring matchen mot Hongkong är svårare att gissa.

Belgien (Fellaini, Januzaj)

Belgien går in i EM-kvalet då man besegrar Andorra på hemmaplan på fredag kväll. Därefter väntar Bosnien-Hercegovina på bortaplan på måndag kväll, vilket blir lagets svåraste uppgift i EM-kvalet, även om Bosnien överraskande förlorade hemma mot Cypern i den första matchen.

United har två representanter i den belgiska truppen – Marouane Fellaini och Adnan Januzaj. Fellaini är som bekant precis tillbaka efter skada och lär få inleda på bänken. Det skulle dock förvåna om Fellaini inte får speltid i form av inhopp. Januzaj får nog nöja sig med att värma bänk.

Colombia (Falcao)

Colombia reser till USA för två träningsmatcher i New Jersey. Natten mellan fredag och lördag ställs man mot El Salvador och natten mellan tisdag och onsdag möter man Kanada. Radamel Falcao är förstås med i Colombias trupp och får förhoppningsvis lite välbehövlig matchträning och ett gäng chanser att hitta målformen.

England (Rooney)

Manchester United har, tragiskt nog, bara en enda representant i det engelska landslaget, nämligen Wayne Rooney. EM-kval mot San Marino (hemma) och Estland (borta) väntar imorgon och på söndag. Lagkapten Rooney får chansen att lira lite boll i väntan på sin självorsakade ledighet under återstoden av oktober.

EM-kvalet är förstås en formalitet för England. Man är så säkra på avancemang att man utan att fundera skickar en spelare som Luke Shaw till U21-landslaget.

Holland (Blind, Van Persie)

Manchester United i Daley Blind och Robin van Persie två representanter i det holländska landslaget. Multispelaren Blind lär inte få träna på mittfältsspel då man i landslaget föredrar honom som vänsterback. Lagkapten Van Persie spelar förstås som anfallare.

I Holland försöker man skapa någon form av kris för landslaget i eran efter Louis van Gaal, då man inledde EM-kvalet med en förlust i Tjeckien. Nu väntar hemmamatch mot Kazakstan på fredag och sedan åker man till Island på måndag. På Island ska Lasse Lagerbäck försöka göra livet surt för holländarna. Men även om Holland, mot all förmodan, bara skulle stå på tre poäng efter tre matcher lär man i slutändan kvalificera sig utan problem.

Skottland (Fletcher)

Manchester Uniteds vicekapten Darren Fletcher får chansen att hjälpa Skottland att visa att den fina, men i slutändan poänglösa, insatsen mot Tyskland inte var en slump. Hemmamatch mot Georgien på lördag följa av bortamatch mot Polen på tisdag.

Skottland spelar i praktiken i en grupp bestående av Georgien, Polen och Irland och man torde ha en hygglig chans att nå EM. Att Tyskland vinner gruppen och att Gibraltar slutar sist är nämligen en formalitet.

Spanien (David de Gea)

Spaniens bästa målvakt David de Gea lär få finna sig i att fortsätta värma bänk då Iker Casillas verkar ha någon hållhake på förbundskapten Vicente del Bosque. Nu är ju Spaniens grupp så pass enkel att man antagligen skulle ta sig till EM om man så ställde upp med Juan Mata i mål. Det gör man dock inte, då Mata inte är uttagen. Inte heller Ander Herrera platsar i den spanska truppen.

De Gea värmer bänk i Slovakien imorgon och i Luxemburg på söndag.

Ungdomslandslag

Som vanligt är det svårare att hålla koll på spelarna i de olika ungdomslandslagen. Men några av spelarna har vi i alla fall koll på.

England U21 (Johnstone, M Keane, Shaw)

England ställs mot Kroatien i playoff till U21-EM, som spelas i Tjeckien i sommar. Det är ett traditionellt dubbelmöte som gäller, där England har hemmamatchen på fredag och bortamatchen på tisdag.

England satsar på kvalet och har kallat in Manchester Uniteds Luke Shaw, trots att Roy Hodgson har bekräftat att Shaw egentligen skulle ha tillhört a-landslaget. Shaw var med i U21-landslaget då kvalet inleddes och han glider förstås in på vänsterbacksplatsen.

Shaw får sällskap av klubbkamraterna Sam Johnstone och Michael Keane (för tillfället utlånad till Burnley). Johnstone har varit armbågsskadad och har inte spelat fotboll sedan han stod första halvlek mot Roma under försäsongen. Han lär således inte spela.

Michael Keane torde dock vara given som mittback. I United har han passerats av Tyler Blackett men i landslaget är Keane fortfarande steget före. Blackett gjorde U21-debut i september men är inte med i truppen den här gången.

England U20 (Pearson, Rothwell)

Det engelska U20-landslaget åker till Holland för en fyranationersturnering där man möter Tyskland imorgon, Holland på lördag och Turkiet på måndag. Manchester United har två mittfältare i truppen. Det skulle egentligen ha varit Ben Pearson och Josh Harrop, men Harrop blev skadad och då kallades istället Joe Rothwell in. James Wilson lämnades utanför truppen efter en skadefylld säsongsinledning.

Holland U17 (Fosu-Mensah)

Timothy Fosu-Mensah värvades till United från Ajax i samband med att transferfönstret stängde. Han har fortfarande inte debuterat för United då han väntar på sitt internationella speltillstånd. Landslagsfotboll får han dock spela och han är med i det holländska U17-landslag som ska spela EM-kval senare i oktober.

Holland ställs mot Finland, Malta och Serbien i den första kvalomgången. Gruppen avgörs i Serbien, de två bästa lagen går vidare och även grupptrean har chansen till avancemang.

Övriga spelare

Enligt Manutd.com är Antonio Valencia med i Ecuadors trupp inför matcherna mot USA och El Salvador. Valencia valde dock att inte ställa upp i landslaget under uppehållet i september och en titt på Ecuadors fotbollsförbunds hemsida visar att han inte är med i truppen den här gången heller.

Jonny Evans blev uttagen till Nordirlands trupp trots sin skada. Föga överraskande läkte hans skada dock inte mirakelsnabbt och han har nu lämnat återbud. Paddy McNair hade kanske fått chansen istället för Evans men McNair har ju gått och blivit skadad.

Inte uttagna: Rafael, Mata, Lindegaard, Valencia, Anderson (eventuellt skadad, också), Vermijl, Janko, Thorpe, Amos, James, Blackett, Pereira, W Keane, Wilson.
Skadade: Jones, Evans, Smalling, Carrick, Herrera, Young, McNair, Lingard.

Utlånade spelare noteras i sammanställningen endast i undantagsfall.


Källor: Manutd.com, Soccerway.com, Ecuafutbol.org, Thefa.com, Uefa.com, Onsoranje.nl