Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda: Säsongsinledningen

I den här frågelådan diskuterar vi säsongsinledningen, hur nyförvärven har skött sig och om våra förväntningar och förhoppningar har ändrats. Dessutom dissekerar vi Adnan Januzajs situation. Enjoy!

I juryn den här gången: Björn Appelgren (BA), Jacob Brunt (JB), Mikael Krekula (MK), Simon Sani (SS), David Selini (DS), Kent Yxell (KY), Mikael Österdahl (MÖ).

Om säsongsinledningen

Är du nöjd med säsongsinledningen?

 • BA: Nej. Med det inledande spelschemat borde vi spelat in fler poäng. Mest besviken är jag över LvG:s inledande envishet med att spela trebackslinje. Har man så många ordinarie backar borta är det galenskap att inte flytta ner fler spelare. Vi tappade många onödiga poäng i början och det kan mycket väl vara skillnaden mellan toppstrid och strid om fjärdeplats.
 • JB: Försiktigt positiv, eller något i den stilen beskriver nog hur jag känner för inledningen. Ett par riktigt dåliga insatser har varvats med stundtals underbar anfallsfotboll. Kan bara skadorna minska så tror jag att det resulterar i ett farligt lag som kan ta fjärde platsen.
 • MK: Nej, svårt att vara det. Vi har inte spelat bra i en enda hel match ännu och resultaten har varit sisådär trots ett enkelt spelschema.
 • SS: Jag är nöjd med att se att laget kan vinna trots att man inte alltid ser stabila ut, men jag vill se mycket förbättringar.
 • DS: Poängmässigt nej. Jag sa vid inledningen att jag hoppades på fem segrar och ett kryss efter första sex matcherna, och det fick vi ju inte ihop. Ser bättre ut nu, och bör bli ännu bättre ju mer tid nyförvärven får att anpassa sig fullt ut. Jag gillar också att så många unga fått chansen, och gjort det bra.
 • KY: Nej, hade räknat med max 4 tappade poäng sett till motståndet… fram till Chelski, men konstigt nog ligger vi 4:a!
 • MÖ: Nej, jag hade räknat med fler poäng och jag hade räknat med att vi skulle vara kvar i ligacupen. Däremot är jag, med tanke på hur det har sett ut, nöjd med att vi ligger fyra i tabellen.

Har dina förväntningar och förhoppningar på säsongen förändrats?

 • BA: Nej. Jag hade ställt in mig på topp 4 och så ser det väl ut att bli. Vi sumpade läget att utmana på riktigt genom att inte ta full pott (eller fler poäng) i säsongsinledningen.
 • JB: I någon slags eufori p.g.a. försäsong och generell positiv känsla av den nya ledningen så trodde jag nog att vi skulle ha ett par poäng till men ändå relativt samma förhoppning att vi kommer att sluta topp fyra till slut – att vi är med i toppstriden ser jag som väldigt osannolikt.
 • MK: Ändå inte så fasligt mycket som man kanske kan tro. Jag var nöjd och trodde på en topp 4-plats utan att för den skull direkt utmana om ligatiteln inför säsongen. Det är något jag fortfarande tror vi har stora möjligheter till att nå.
 • SS: Min femteplats är fortfarande förväntningen, och förhoppningen är fortsatt Europaspel.
 • DS: Nej, inte direkt. Jag tror fortfarande att vi kommer topp fyra, kanske till och med trea.
 • KY: Nej det är desamma, 4:e-platsen är ok.
 • MÖ: Förhoppningarna om en ligatitel har minskat ordentligt. Chelsea är helt enkelt för starka. Däremot har jag ökat mina förväntningar, då lagen bakom Chelsea faktiskt är rätt svaga. Jag förväntar mig att vi slåss med city om andraplatsen, med ett tryggt avstånd till fjärdeplatsen.

Tankar om Van Gaal hittills?

 • BA: Förutom envisheten med trebackslinjen i inledningen gillar jag det jag ser. Älskar hans förtroende för unga spelare, även om skadeläget givetvis är en förklaring.
 • JB: Kommer för alltid att minnas hans uttal av Ander HERRERA. Vidare analys om hans jobb kan vi ta efter julperioden.
 • MK: Lite besviken, han har inte fått spelet att klicka och resultatmässigt har det inte varit bra heller. Men det är många nya spelare och han är ny själv så jag är inte direkt orolig. Han kommer att göra det bra.
 • SS: Störtskön. Hade dock velat se honom dra till med riktiga oförskämdheter på presskonferensen. Den som väntar på något gott…
 • DS: Godkänd. Stor spelomsättning men trots allt fyra i tabellen. Inledande matcherna var dock spelet inte alls bra och poäng tappades mot svaga lag. Bättre på slutet och intressanta kommande veckor med Chelsea, City och Arsenal.
 • KY: Han kanske ska gå en engelskakurs, hihi…
 • MÖ: Jag börjar redan tröttna på hans eviga tjat om filosofi. Annars tycker jag att han har en uppfriskande ärlighet, och jag gillar att han inte skyllde på domaren efter förlusten mot Leicester (ett dåligt domslut ursäktar inte en kollaps). Men det är synd att han inte vill prata om individuella spelare.

Om nyförvärven

Vilket nyförvärv har imponerat mest hittills?

 • BA: Angel Di Maria sett till prestation (tänk att vi äntligen har fått en ytter som kan slå inlägg igen). Rojo och Shaw har en bit kvar för att imponera på mig. Blind har väl inte riktigt satts på prov och jag tror att Carrick hade gjort det minst lika bra om han varit skadefri. Herrera vill jag se mer av innan jag bedömer honom (han jobbar liksom lite för osynligt i det tysta). Falcao har varit överraskande bra, men jag kan inte riktigt släppa försäljningen av Welbeck. Är det dessutom så att RvP fortsätter att prioriteras före Falcao så undrar jag varför man inte valde att ge Wilson chansen istället.
 • JB: Ángel Di María är tveklös etta på den platsen. Vill verkligen också ge kärlek till både Blind och Herrera som jag redan tycker har höjt vårt mittfält gentemot föregående säsonger.
 • MK: Ett enkelt svar; Angel Di Maria! Det är ligans bästa spelare.
 • SS: Mest är absolut di María. Förstår inte hur Real kunde släppa en så bra spelare..
 • DS: Angel Di Maria har varit som man kan förvänta sig tycker jag. Inte lika bra som i Real, men han har ju bara spelat fem matcher i England. Vi visste ju vad vi skulle få av argentinaren. Ander Herrera har dock varit den som imponerat mest på mig, han fyller en funktion som saknats länge och verkar vara uppriktigt glad över att spela i United.
 • KY: Di Maria är en världsspelare, helt klart! En värdig 7:a.
 • MÖ: Angel Di Maria är precis så överlägsen som jag hoppades att han skulle vara.

Vilket nyförvärv har imponerat minst hittills?

 • BA: Rojo och Shaw. Rojo känns svajig och Shaw verkar lite för nöjd med att bara bära United-tröjan (inte jobba för den). Hoppas att jag har fel (är medveten om att detta är en ganska hård dom).
 • JB: Tycker inte att någon av de nya har presterat dåligt eller liknande hittills. Att Marcos Rojo kommer att bjuda på både röda kort och en del stökigheter i backlinjen tror jag nog är ofrånkomligt men kan inte klaga nämnvärt på honom hittills.
 • MK: Tycker alla skött sig minst godkänt. Men det får bli Shaw, faktiskt. Men det kan enkelt förklaras med dålig matchform och skador. Jag är övertygad om att han lyckas i United.
 • SS: Den dyraste ungdomen, Shaw. Minimal speltid och dåligt tränad spelare för en skyhög summa? I det långa loppet tror jag dock på Luke.
 • DS: Får väl säga Falcao, även om jag tycker att han varit rätt bra. Riktigt bra i targetspelet och målskytt senast, men Blind, Rojo, Di Maria och Herrera har varit bättre.
 • KY: Shaw verkar vara lite tung i pumpen…
 • MÖ: Överlag tycker jag att alla nyförvärven har skött sig, men det är väl Rojo eller Shaw som ska nämnas här. Rojo har gjort tre bra matcher men han var bedrövlig mot Leicester. Shaw har varit okej, inte mer, men det är rätt naturligt med tanke på skadan.

Är det något av nyförvärven som har överraskat, positivt eller negativt?

 • JB: Vill nämna att jag är väldigt förtjust i Radamel Falcaos arbetskapacitet och allmänna spel utöver sitt målskytte som förhoppningsvis nu är igång. Ett par fina assister och bra jobb lovar gott.
 • MK: Di Maria positivt. Jag visste att han var bra, men inte så bra.
 • SS: Alla utom Shaw än så länge. Vill lyfta fram Blind som jag var lite tveksam till, men som har visat sig jobba som en galning på den sittande mittfältsrollen. Tummen upp!
 • DS: Jag hade sett minst av Rojo innan säsongen, men tycker han har varit riktigt bra som mittback. Väldigt modern, bra i luften, bra med boll, verkar leda försvaret. Har en tendens att se övermodig och okoncentrerad ut, men det borde kunna slipas bort.
 • KY: Rojo kom in snabbt i laget och gjort det bra som mittback också… Lugn och bra passare.
 • MÖ: Både Blind och Herrera, framför allt Blind, har varit betydligt bättre än jag trodde att de skulle vara. Jag är också överraskad över att Falcao har varit så pass delaktig i spelet utanför straffområdet.

Är det nödvändigt med fler nyförvärv i januari?

 • BA: Ja. Backar.
 • JB: Om vi har ambition att vinna ligan, och det har vi, så är (minst) en mittback att föredra. Situationen med Strootman återstår att se men en mittback är mest troligt.
 • MK: Ja, med tanke på att våra försvarare inte kan hålla sig skadefria. En mittback och en backup till högerbacksplatsen borde vara prio. Längre fram i tiden, det vill säga till sommaren, så tror jag ännu en central mittfältare är aktuell.
 • SS: Om backlinjen fortsätter att vägra vara skadefri kommer det att vara ett krav!
 • DS: Lätt att säga ja här, men svårt att pussla ihop elvan om fler mittfältare värvas in med tanke på alla anfallare och offensiva mittfältare. Men det är klart, behöver bättre bredd än Valencia på centralt mittfält om Ander saknas. En riktigt bra mittback hade dock varit nödvändigt fortfarande, samt en reserv för Rafael.
 • KY: Ja, vi behöver en general i backlinjen. Hummels! Jones-Smalling-Evans har inte de kvaliteterna och är ju ”max” bara en spelare ihop … p.g.a. skadefrekvensen! Och en bollvinnare à la Keane på mitten.
 • MÖ: Nödvändigt och nödvändigt. Jag tror inte att några värvningar i januari påverkar säsongens resultat nämnvärt. Nästa säsong ska vi dock slåss om både ligatiteln och Champions League och då behöver vi förstärka. Jag vill se en kraftfull och energisk mittfältsgeneral och också en ledare i backlinjen, om inte Van Gaal trollar med det som finns. Och då är det ju bättre att värva i januari än nästa sommar.

Om annat

Vad tycker du om diamanten?

 • BA: Bättre än om trebackslinjen. Den ger oss ett intressant anfallsspel.
 • JB: Tror fortfarande att 4-3-3 är tanken för framtiden men i nuläget tycks det vara den formation som gör att de spelare som ”måste” vara i laget får plats i största mån. Den ger utrymme till Di Maria och jag är öppen för en fortsättning. (Bara vi vinner så bryr jag mig inte om hur formationen ser ut.)
 • MK: Jag gillar den uppställningen mycket. Det borde innebära ett rörligt spel med många platsbyten och dessutom får man plats med ”två centrala toppar” som Bosse Pettersson skulle sagt. Inte för att jag nödvändigtvis tycker att man ska spela med två strikers, men mer för att vi har FÖR BRA strikers för att inte använda dem. Tror dock man måste ändra på balansen lite, ta ut till exempel Mata, flytta upp Di Maria och in med Carrick.
 • SS: Ett kreativt fenomen i sina stunder! Vad Valencia har gjort där är dock ett mysterium.
 • DS: Jag tycker den är det systemet som för tillfället passar laget bäst. Ander och Di Maria är perfekta för de bredare centrala positionerna och Blind gör ett bra jobb som ”nummer sex”. Alternativ finns det gott om i 10-rollen också (Mata, Rooney, Adnan). Svagheten är mot lag med utpräglat kantspel som jobbar med många inlägg och överlappningar, där det är tur att Luke Shaw och Rafael är så pass duktiga att de klarar av 1 mot 1 situationer, men vid 1 mot 2 kan det bli svårt. Där finns svagheten, men tycker att de löst det bra än så länge.
 • KY: Helt ok så länge ytterbackarna jobbar på sin kant och fyller på, annars blir det lätt att vi släpper kanterna, speciellt offensivt.
 • MÖ: Den första timmen, då Di Maria orkar vara både en tokoffensiv ytter och en central mittfältare, ser det riktigt bra ut. När Di Maria tröttnar så är det inte lika positivt. Och den dagen Di Maria inte kan spela alls…

Ett gäng egna produkter har fått chansen i a-laget. Någon som har imponerat extra mycket?

 • BA: Tycker inte att någon har gjort bort sig. McNairs rensning har etsat sig fast på näthinnan, men ingen har väl egentligen varit superbra heller.
 • JB: Tyler Blackett! Paddy McNair likaså om än inte i så många matcher.
 • MK: Det skulle i så fall vara Paddy McNair. Tyckte det var väldigt oväntat när han fick chansen och även om han inte var helt felfri så gjorde han det stabilt i en svår situation.
 • SS: Tycker att Paddy har varit bra, och Blackett okej med tanke på rutinen. Men dessa spelare bör ju inte vara i närheten av startplats egentligen.
 • DS: Tyler Blackett och Paddy McNair var inte två som jag trodde skulle göra Premier League-matcher i år. Båda har gjort det jättebra, men jag vill fortfarande se Tom Thorpe och Ben Pearson få ordentliga chanser. Joe Rothwell också en personlig favorit. James Wilson kommer ju få chanser, men jag tycker det var synd att Michael Keane blev utlånad, gjorde det jättebra borta mot Sunderland.
 • KY: McNair var en positiv överraskning som jag inte ens hade hört eller sett innan.
 • MÖ: Att Paddy McNair klev in och spelade som han gjorde i det läget han gjorde det är ruskigt imponerande.

Januzaj får inte så värst mycket speltid – anledning till oro?

 • BA: Ja, lite. Skulle ljuga om jag sa att jag inte suttit frågande till hans knappa speltid. Och visst har han blivit inbytt vid väldigt konstiga tillfällen? Jag vill se mer av Januzaj. Han är värd en ordentlig chans.
 • JB: Ja det oroar. Svårt att se var och framförallt när han skall få chansen men hoppas innerligt att han får börja hoppa in lite i matcherna vilket hittills inte varit så ofta och ta det därifrån. Ingen skulle vara gladare än jag om han kunde prestera och peta någon av Rooney eller Mata.
 • MK: Ja, det borde man ändå vara. Med facit i hand skulle vi nog aldrig köpt Mata och således kunnat ge mer speltid till Januzaj. Han visade hur bra han kan vara vid ett flertal tillfällen redan ifjol.
 • SS: Ja, när han väl tilldelades nummer 11 av van Gaal var förhoppningarna att han skulle få spela mer. En stor besvikelse, trots att han endast är 19 år.
 • DS: Inte riktigt än. Givetvis måste han ha speltid i det här läget av karriären, men jag hoppas att van Gaal jobbar mycket med honom individuellt på träningarna för att sedan ta in honom i laget. Med tanke på att van Gaal använde Robben bredvid van Persie i VM framför exempelvis Huntelaar anser jag visa att han inte vill ha två statiska anfallare, så en liknande roll är inte omöjlig i framtiden. Som 10:a är han jättebra också, så vi får se. Extremt viktigt att klubben inte slarvar bort den största talangen på väldigt länge.
 • KY: Hoppas inte det, han är ung och behöver vårdas in i laget… Se Owen och t.ex. nu Sterling… Skynda långsamt är mottot. Kanske bör han bytas in lite oftare då han ju kan spela överallt offensivt och är t.o.m. bättre än Mata defensivt.
 • MÖ: Nej, jag tycker faktiskt inte det. Om man beaktar att han var duktigt sliten i slutet på förra säsongen och sedan hade VM på det och därefter en försenad försäsong menar jag att det är klokt vara försiktig med pojken. Adnan har också hamnat lite i kläm på grund av spelsystem (ingen naturlig roll), spelschema (inga spelare behöver vilas), nyförvärv (de nya behöver spelas in) och skador (ingen defensiv stabilitet ökar pressen på de offensiva och då är mer rutinerade kuggar att föredra).