Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester city – Manchester United

Det har beskrivits som ”matchen som [United] inte kan vinna” och trots att city ligger före United i tabellen är pressen den här gången större på Manchester city än Manchester United. Det är dags för det 168:e Manchesterderbyt när city tar emot United på söndag.

Avspark är 14.30, i en match som visas på Viasat Fotboll och Viaplay.

Manchester United

Under säsongens åtta första matcher hade United 0-5 under matchernas sista 20 minuter. De två senaste matcherna har United istället 2-0. Det är siffror som ger hopp om att Louis van Gaals lag är på rätt väg. Där ett måls underläge förra säsongen närmast var en automatisk förlust är det annorlunda nu. Manchester United spelar återigen fotboll tills domaren blåser av.

Efter landslagsuppehållet i september har United tre segrar, två oavgjorda och en förlust på sex matcher. Det är inte mästartakter, men håller man samma poängsnitt resten av säsongen räcker det sannolikt till en Champions League-plats. Och det är trots allt nivån för godkänt den här säsongen.

Robin van Persies sena kvittering mot Chelsea ger hopp. Sett till matchbilden ska United kanske vara missnöjda med att det bara blev en poäng, men ligger man under när klockan tickar in på den sista aviserade tilläggsminuten är en poäng helt plötsligt väldigt mycket värd. Insatsen mot Chelsea var förmodligen Uniteds bästa insats i en toppmatch sedan bortaderbyt hösten 2012. Den gången gick United mot en storseger då Ashley Young sparkade in 3-0. Domaren uppfann dock en offside och i anfallet efter reducerade city. Hemmalaget skulle också kvittera, men på tilläggstid blev Robin van Persie hjälte med ett frisparksmål.

Till den här matchen är Wayne Rooney tillbaka efter avstängning och Antonio Valencia är tillbaka efter skada. Radamel Falcao saknas dock fortfarande, tillsammans med Jones, Evans, Young, Lingard och (eventuellt) McNair. Enligt Van Gaal har United sju skador, så ytterligare ett namn borde finnas på skadelistan.

Rooney går förstås direkt in i laget. Om det var någon som var osäker kring det så bekräftade Van Gaal det tre gånger på fredagens presskonferens. Det troliga är att Rooney ersätter Mata, vilket kan bli den enda förändringen jämfört med Chelseamatchen.

Målvakt och backlinje blir samma som mot Chelsea, givet att ingen av försvararna har drabbats av nageltrång.

På mittfältet knackar Michael Carrick på dörren, men det verkar inte vara Van Gaals filosofi att slänga in spelare i den här typen av matcher. Fellaini kan förväntas få nytt förtroende efter sin fina insats mot Chelsea och Blind behåller förstås sin plats.

Di Maria, Van Persie och Rooney är förstås självskrivna. Därmed slåss Herrera, Januzaj och, faktiskt, Valencia om den sista platsen. Om Herrera går in i laget borde det innebära en återgång till diamanten, vilket skulle förvåna. Van Gaal verkar gilla Valencia, men Januzaj är det intressantare valet.

Möjlig startelva (4-1-4-1): De Gea; Rafael, Smalling, Rojo, Shaw; Blind; Januzaj, Fellaini, Rooney, Di Maria; Van Persie

Manchester city

Inför mötet med United är det en minikris hos Manchester city. De står nu inför två matcher som de egentligen måste vinna. Först mot United och sedan mot CSKA Moskva i Champions League. Inför detta har de två raka förluster (West Ham och Newcastle) och dessförinnan oavgjort (CSKA). Avståndet till Chelsea i ligan är redan sex poäng och ytterligare poängtapp innebär att det börjar bli väldigt stort, då Chelsea inte skänker bort poäng den här säsongen.

Bortsett från en säker seger mot Liverpool har city sällan imponerat den här säsongen. Mot både Arsenal och Chelsea räddade man poäng sent, medan förluster mot Stoke och West Ham förstås är dåliga resultat. Mot Hull och Aston Villa räddade man segern under den sista fjärdedelen av matchen och i 4-1-segern mot Tottenham hade Tottenham en straff för att göra 2-2 efter en timme.

I Champions League gör city, som vanligt, dåliga resultat och i veckan lämnade man ligacupen efter en hemmaförlust mot Newcastle.

Det stora glädjeämnet för city är Sergio Aguero, som gör en utmärkt säsong. Han står redan på nio mål i ligan och två i Champions League, vilket han förstås är överlägsen med i laget (hans lagkamrater har bara mäktat med tio i ligan och ett i Champions League).

city får klara sig utan Frank Lampard och David Silva som är skadade. Framför allt Silva är förstås ett stort avbräck. Yaya Toure förväntas dock kunna spela, men förra säsongens kanske bästa spelare i ligan har varit dålig den här säsongen, varför hans eventuella medverkan inte påverkar city i så stor utsträckning.

Precis som United har city problem med sitt försvarsspel. Oavsett om det blir Mangala eller, mer troligt, Demichelis bredvid Kompany så är det en mittback som United ska kunna utnyttja. Hart är given i mål och Zabaleta är säker på högerkanten men varken Kolarov eller Clichy är aktuella för en plats i världslaget på vänsterbacken.

Pellegrini har den här säsongen emellanåt frångått sitt 4-4-2-system och istället spelat 4-2-3-1. Med tanke på att Silva inte är tillgänglig lär det dock bli 4-4-2 den här gången. Centralt är Toure given, medan Pellegrini varvar mellan brassarna Fernando och Fernandinho.

Nasri är tillbaka efter skada och spelade sin första match på en dryg månad i förlusten mot Newcastle. Rimligen börjar han på bänken mot United, vilket betyder att Navas och Milner tar hand om kanterna. I anfallet får Aguero förmodligen sällskap av Dzeko, med Jovetic som det enda alternativet.

Möjlig startelva (4-4-2): Hart; Zabaleta, Kompany, Demichelis, Kolarov; Milner, Fernandinho, Toure, Navas; Aguero, Dzeko

Historik

Agendan inför matchen berättar att det här kommer att bli en ensidig historia. ”Det brukade vara matchen som Manchester United aldrig förlorade, men nu har det blivit matchen de inte kan vinna,” skriver Mark Ogden i Telegraph.

Manchester citys Aleksandar Kolarov är inne på samma spår: ”United har en fantastisk historia, men de senaste fem eller sex åren tycker jag att vi har varit överlägsna dem. United är alltid United, en fantastisk klubb med en fantastisk historia och om du inte har stor respekt för dem kommer de att besegra dig. De byter många spelare och är i en övergångsperiod nu.

Vid en första anblick verkar det kanske inte som så galna uttalanden. Derbyt på City of Manchester Stadium förra året var den första riktiga käftsmällen (förlusten mot Liverpool några veckor tidigare var en mer normal match). Hemmalaget var överlägset under 90 minuter. Vårreturen på Old Trafford var lika hemsk. Utspelade, förnedrade. Sånt glömmer man inte.

Tiden när United levererade klassiska derbysegrar på beställning – som den där säsongen när Owen, Rooney och Scholes hade en inbördes tävlan om vem som kunde göra det senaste segermålet – har lämnat oss.

Men det är bara ett par år sedan Robin van Persie sänkte city på tilläggstid. När Ogden refererar till derbyt som United inte kunde förlora pekar han på en 16 matcher lång svit. Då kan det vara befogat att tala om att man inte kan förlora. Däremot är det inte befogat att påstå att United inte kan vinna derbyt. Inte när förlustsviten bara är tre matcher lång.

Kolarov säger att city har varit överlägsna mot United de senaste fem eller sex åren. Det är galet. De senaste fem säsongerna har lagen två ligatitlar var. United har tagit tolv poäng mer i ligaspelat (inräknat årets säsong). De har spelats 15 derbyn under den här tiden, United har sju segar och city sju. Tittar vi på de sex senaste säsongerna är United istället tämligen överlägsna, då man kan addera en ligatitel, ett par derbysegrar och 40 pluspoäng i ligaspelet.

derby-alla

Tittar vi bara på bortamatcher ser det ännu bättre ut för United. Sedan city flyttade till City of Manchester Stadium har United vunnit vartannat bortaderby (totalt 6-1-6). Och eftersom city vann förra året borde det vara dags för United nu.

derby-borta

Men frågan är om historiken har någon betydelse den här gången. Dagens Manchester United har inte så värst mycket gemensamt med varken David Moyes United eller Sir Alex Fergusons United.

Det är nya förutsättningar inför morgondagens match. Manchester city är pressat och United har faktiskt allt att vinna. Nu jobbar vi in en seger!

COME ON UNITED!

Matchinformation

Manchester city
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 10
Tid: Söndagen den 2 november 2014, 14.30
Plats: City of Manchester Stadium, Manchester
Domare: Michael Oliver
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador Evans (vrist, inget datum), Falcao (smäll, inget datum), Jones (benhinneinflammation, inget datum), Lingard (knä, inget datum), Young (skadad, inget datum)
Tveksamma McNair (hamstring)
Avstängda
Position 8:e | 3-4-2 | 16-13 | 13
Bästa målskytt Di Maria, Rooney, Van Persie (3)
Disciplin 18 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 14/9 QPR (H, PL) 4-0
F 21/9 Leicester (B, PL) 3-5
V 27/9 West Ham (H, PL) 2-1
V 5/10 Everton (H, PL) 2-1
O 20/10 West Brom (B, PL) 2-2
O 26/10 Chelsea (H, PL) 1-1

Manchester city

Skador Lampard (lår, mitten november), Silva (knä, slutet november)
Tveksamma Toure (ljumske)
Avstängda
Position 3:e | 5-2-2 | 19-10 | 17
Bästa målskytt Aguero (9)
Disciplin 20 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O 30/9 Roma (H, CL) 1-1
V 4/10 Aston Villa (B, PL) 2-0
V 18/10 Tottenham (H, PL) 4-1
O 21/10 CSKA Moskva (B, CL) 2-2
F 25/10 West Ham (B, PL) 1-2
F 29/10 Newcastle (H, LC) 0-2

United mot city

Totalt 167 69-50-48 245-231
Ligan 150 59-49-42 215-206
Borta 81 29-24-28 104-121
FYRA SENASTE MÖTENA
V 2012-12-09 (B, PL) 3-2
F 2013-04-08 (H, PL) 1-2
F 2013-09-22 (B, PL) 1-4
F 2014-03-25 (H, PL) 0-3
SENASTE BORTAMATCHER
V 2012-01-08 (B, FA) 3-2
F 2012-04-30 (B, PL) 0-1
V 2012-12-09 (B, PL) 3-2
F 2013-09-22 (B, PL) 0-3

Domare: Michael Oliver

M
PL 2014/15 7 29 0 0 5
PL 2013/14 27 96 1 2 6
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

Allt om matchen »