Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U21: Chelsea – United 1-1

Manchester Uniteds U21-lag återtog serieledningen genom att spela 1-1 mot Chelsea på Stamford Bridge. Will Keane gav United ledningen på straff men Chelsea kunde kvittera på en hörna.

Det var Englands två förmodligen bästa akademier som ställdes mot varandra på Stamford Bridge. United (tvåa i tabellen inför matchen) behövde en poäng för att gå upp i serieledning, medan Chelsea (fyra) skulle ta över förstaplatsen vid seger. United saknade James Wilson och Paddy McNair, då de spelade a-lagsfotboll igår. Även mittfältstrion Josh Harrop, Ben Pearson och Joe Rothwell saknades.

Efter en tämligen dålig insats, framför allt defensivt, mot Leicester i måndags stod United för en bättre insats den här gången. Överlag var man mer fokuserade och kvaliteten på matchen var bra.

Den första halvleken var mestadels ett ställningskrig, med få heta målchanser. Uniteds hetaste målchans blev inte ens en målchans då linjedomaren, felaktigt, vinkade för offside när Keane kom fri mot Chelseas mål. Ett riktigt dåligt domslut, som visar att domarna på den här nivån är en bit från Premier League-klass. Chelsea fick en utmärkt chans på tilläggstid då United sov på en frispark som slogs kort. Yttern kom runt och slog ett fint inlägg som hittade en omarkerad Brown, som dock avslutade svagt och nickade utanför.

Den andra halvleken blev en mer öppen tillställning. Mindre än en halvminut var spelad när en Chelseaförsvarare stoppade bollen med handen. Domaren blåste straff, vilket var felaktigt då förseelsen inträffade utanför straffområdet.

Will Keane tog hand om straffen och han gjorde det på bästa sätt – hårt och välplacerat. Därmed var målvakten chanslös trots att han gick åt rätt håll.

United borde ha ökat på till 2-0 några minuter senare. Matchens bästa anfall slutade med att Tyler Blackett fick fritt skottläge i straffområdet. Han drog dock skottet utanför.

Brown fick en bra kvitteringschans efter ett fint inlägg, men nickade återigen utanför. Det blev dock startskottet på en bra Chelseaperiod. I den 58:e minuten fick Chelsea en hörna. Uniteds försvar hängde inte med, målvakten Amos hamnade på mellanhand och Christensen fick fritt nickläge och kunde enkelt sätta 1-1. Chelsea låg sedan på för 2-1, dock utan att skapa några riktigt heta chanser. Den sista kvarten spelade United upp sig och kunde hålla ut för en poäng.

Andreas Pereira kan rikta en tacksamhetens tanke till domaren för att han fick vara kvar på planen hela matchen. Pereira var redan varnad när han klumpigt fällde en motståndare, vilket borde ha varit en given varning. Domaren nöjde sig dock med en ordentlig tillsägelse, då filosofin verkar vara att till varje pris undvika utvisningar i U21-ligan. Det är en filosofi som kanske gynnar den enskilda matchen men det är knappast positivt för spelarna i det långa loppet. Det är bättre att spelarna får lära sig vad som gäller innan det blir allvar på riktigt.

Överlag var Chelsea det något bättre laget spelmässigt, men United behöver inte skämmas för den poäng man fick. Sett till klara målchanser var det jämnt, eller till och med fördel för United. Efter en bedrövlig försvarsinsats i måndags var United mycket bättre idag, i alla fall om man bortser från fasta situationer, då United ofta hamnade på efterkälken.

Poängen innebär att United tar över serieledningen. Sett till dagens match torde det vara en självklarhet att United och Chelsea tillhör den absoluta toppen i tabellen när säsongen summeras. Sådant kan dock förändras då man aldrig från match till match vet vilka spelare som finns tillgängliga. Vissa försvinner på lån och om man gör saker riktigt bra så försvinner de bästa spelarna – läs James Wilson – till a-laget.

United har nu bara fyra U21-matcher de kommande tolv veckorna, så det skulle inte förvåna om ett gäng spelare försvann på lån.

Chelsea U21 – Manchester United U21 1-1 (0-0)

Uniteds mål: Will Keane (47, straff)
United: Amos; Janko, Thorpe, Blackett, James; Vermijl; Love, Grimshaw, A Pereira, Weir; W Keane