Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Utrensningen fortsätter: Anderson klar för Internacional

Louis van Gaals utrensning fortsätter. Idag blev det klart att Anderson lämnar Manchester United på fri transfer. Mittfältaren har skrivit på ett fyraårskontrakt med brasilianska Internacional.

Anderson

Namn: Anderson Luís de Abreu Oliveira.
Född: Den 13 april 1988, i Porto Alegre, Brasilien.
Längd/vikt: 176 cm/69 kg.
Position: Mittfältare.
Till United: Den 1 juli 2007, från Porto (15 miljoner pund).
Lämnade United: Den 3 februari 2015, för Internacional (fri transfer).
Karriär: Gremio (2004-2006, 31 matcher/9 mål), Porto (2006-2007, 25/3), Manchester United (2007-2015, 181/9), Fiorentina (lån, 2014, 8/0), Internacional (2015-).
Landskamper/mål: 8/0 (Brasilien).
Titlar med United: Premier League (2008, 2009, 2011, 2013), Champions League (2008), klubblags-VM (2008), ligacupen (2009), Community Shield (2011, 2013).
Övriga titlar: Copa America (2007), portugisisk mästare (2007), portugisiska cupen (2006), portugisiska supercupen (2006).

Anderson värvades till Manchester United från Porto inför säsongen 2007/08. Den brasilianska mittfältaren blev snabbt en publikfavorit och gjorde 38 matcher under sin första säsong i klubben. Den energiska mittfältaren hjälpte United till en liga- och Champions League-dubbel och Anderson slog bland annat en av straffarna i finalen i Moskva.

Under sin andra säsong i United fortsatte Anderson att få regelbunden speltid, även om han mestadels användes i cuperna. Han spelade igen 38 matcher, men bara 17 i ligan (mot 24 säsongen innan). I slutet av säsongen kunde han dock ta emot sin andra ligatitel och han sköt dessutom det matchvinnande målet i straffläggningen i ligacupfinalen mot Tottenham. Tidigare under säsongen hade han spelat från start i finalen i klubblags-VM.

Därefter fick han stadigt allt svårare i kampen om speltid. Han inkasserade dock nya medaljer då United vann ligan både 2011 och 2013. Emellanåt visade han sin talang, som när United vann med 8-2 mot Arsenal 2011 och som när han tidigare under det året gjorde två mål i Champions League-semifinalen mot Schalke.

Allt stod dock inte rätt till. Anderson var ofta skadad och även när han inte var skadad var hade han problem med fysiken. Han orkade sällan genomföra en hel match och hans inställning till livet som professionell fotbollsspelare motsvarade tyvärr inte hans talang.

Under Sir Alex Fergusons sista år i United fick Anderson stadigt en mer perifer roll i truppen. När David Moyes tog över var så Anderson nästan aldrig aktuell för spel och under Louis van Gaal fortsatte det i samma stil. Anderson hade under det första halvåret 2014 en misslyckad lånesejour i Fiorentina och det var tydligt att United ville göra sig av med mittfältaren.

Nu återvänder han alltså till Brasilien och till sin hemstad Porto Alegre. Han ska dock inte spela för sin moderklubb Gremio utan istället för deras största rival Internacional.

Vi kan konstatera att Louis van Gaal har varit hänsynslös sedan han tog över United. Några av spelarförlusterna kan förvisso inte tillskrivas Van Gaal men i tur och ordning har Giggs, Buttner, Ferdinand, Macheda, Vidic, Evra, Bebe, Kagawa, Welbeck, Lawrence, Petrucci, M Keane, Vermijl, Zaha, Fletcher och Anderson lämnat United på permanent basis sedan slutet på förra säsongen. Dessutom har vi långtidslån på spelare som Henriquez, Nani, Hernandez, Cleverley, Varela och W Keane som av allt att döma inte har någon framtid i United. Vidare lär åtminstone Amos, Lindegaard och Powell vara uppsatta på listan över icke-önskade spelare. Till sist ett stort frågetecken kring hur Van Gaal ser på Johnstone.

Vi önskar Anderson lycka till i framtiden. Vi kommer åtminstone alltid att ha den där straffen i Moskva. Och Andersons fyra är fyra fler än Gerrards noll.