Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Manchester United – Tottenham 3-0

United tog idag en oerhört viktig och välbehövlig seger både för laget och tabellplaceringen. Tre mål i första halvleken, ett driv och anfallsspel som det var länge sedan vi fick se. Första hindret mot Champions League är nu avklarat och det med besked.

Noterbart gällande elvan var att Juan Mata äntligen fick spela, och från start dessutom. Att Valencia skulle fortsätta som högerback var väl tämligen väntat men tråkigt att inte Rafael fick chansen efter en fin insats i reservlaget i veckan. Den osäkerhet som fanns inför matchen beträffande om Marcos Rojo skulle starta eller ej så blev fallet det senare, argentinaren tvingades stå över på grund av skada han ådrog sig mot Arsenal. Hans frånvaro gjorde att Blind fick ta platsen till vänster i backlinjen, Carrick in på mitten tillsammans med Herrera. Glädjande att se att Andreas Pereira fick plats på bänken.

Matchen

Efter spekulationer inför om hur laget skulle se ut var det klart direkt från start att Mata utgick från höger, direkt ersättare till Di Maria i föregående matcher och laget i övrigt i en 4-2-3-1-uppställning.

Matchens inleddes med ett hjärtat-i-halsgropen-moment redan efter två minuter då Jones, alldeles för hårt, passar tillbaka till De Gea som med fotparad lyckas få ut bollen till hörna. Med detta i tanken kom sedan matchens första stora ögonblick av glädje när Carrick på passning från Blind fint fann Fellaini fri med yta in bakom Spurs backlinje och belgaren placerar 1-0 i högra hörnet. Fint och effektivt spelat av framförallt Carrick som plockar upp bollen med fart och ser den där viktiga offensiva passningen som vi så ofta sett honom producera och att Fellaini faktiskt satte bolluslingen i mål! Fellainis fjärde ligamål. Ytan Carrick fick att spela på framför backlinjen vid målet kan inte Pochettino ha varit nöjd med.

Inte ofta undertecknad håller med när Glenn Strömberg orerar under matcherna men när Michael Carrick satte 2-0 sade göteborgaren att fotbollen ibland är logisk då United fullständigt kontrollerat matchen. Bara att instämma i detta då pressen fortsatte efter ledningsmålet och på hörna kunde Carrick kontrollerat placera in bollen i mål från långt håll i straffområdet. Glädjande att båda målen kom från mittfältare, vilket behövs när flera anfallare i truppen inte gör det.

Länge sedan det var så här roligt att se United spela! Ett läge att göra 3-0 fick Mata när laget snabbt ställde om och bollen rullades fram uppför vänsterkanten och in till Fellaini som så när nådde Mata inne i straffområdet. Mauricio Pochettino gjorde ett byte redan efter en halvtimmes spel när Townsend gick ut till förmån för Dembélé, troligtvis för att försöka fånga upp boll på mitten.

Någon effekt fick inte bytet gällande passningsspel för Spurs då Wayne Rooney efter passning från Bentaleb säkert placerade 3-0. Rejält dåligt av Tottenham defensivt men Rooney skall hyllas då han transporterade bollen väl genom en stökig backlinje och placerade in bollen bakom Lloris.

Konstaterande efter en halvlek: Presspelet såg bra och effektivt ut, målchanser skapades, spel med fart och omställningar och när väl chanserna kom så togs dem. En halvlek att minnas efter ännu en frustrerande säsong! Oj vad detta behövdes.

Andra halvlek inleds i ett lugnare tempo än första, där United spelar sig ur situationer och skapar stort bollinnehav. När väl Spurs hade boll låg Unitedspelarna rätt i positioner och kunde bryta vid rätt tillfällen. I ett ytterligare försök att förändra matchbilden, med ett offensivt byte, kom Lamela och senare också Adebayor in för gästerna.

Uniteds första byte i matchen kom efter 75 minuter när Mata gick ut och Pereira kom in, dennes debut i Premier League. Minuter senare fick Radamel Falcao komma in på planen då han bytte av Fellaini med tio minuter kvar av matchen. Tredje bytet följde utan något nämnvärt att rapportera däremellan då Rafael fick chansen att spela sista minuterna istället för Carrick. Efter två tilläggsminuter blåste Clattenburg av matchen och United befäster fjärdepositionen i ligan.

Reflektioner och funderingar

Louis Van Gaal pratade inför matchen om att det var viktigt att komma tillbaka efter en förlust och det gjorde dem verkligen. Så skönt att få se laget spela en fotboll som var rolig att bevittna i första halvleken och att chanserna resulterar i mål. Undertecknad var oroad, inför matchen, för backlinjen med Valencia, Jones, och Smalling men de löste sin uppgift väl.

Det kändes som att med Herrera, Mata och Carrick i laget finns det faktiskt kvalitet att lägga den där så viktiga genomskäraren och viktiga sista passningen som saknats i många matcher. Kan dessa spelare bara hanteras och matchas på rätt sätt finns det mycket kvalitet i laget framåt. I Herrera och Mata finns också spelare som kan hantera one-touch-spelet. Till denna skara spelare kan eller i alla fall borde såklart Di Maria läggas till men senaste tidens insatser från honom gör att man faktiskt inte saknade honom i dagens match.

– En fröjd att se Mata och Herrera spela fotboll.
– Hade Radamel Falcao satt läget vid 1-0?
– Bästa halvleken sedan vi mötte Spurs senast!
– Startar Di Maria mot Liverpool nästa helg?
– Old Trafford trivdes!
Länge sedan man fick höra gamla klassiska chants om Stam, Keane, Forlan, Ronaldo, Park med flera samt diverse nidvisor om Liverpool, såklart.
– Andreas Pereira fick 15 minuter att visa upp sig. Fanns säkerligen en tanke inför sommaren och då för att inte mista honom likt Pogba. Hoppas att klubben lyckas behålla honom. För övrigt var Pereira spelare nummer 32 som Van Gaal hittills använt i Premier League, mer än någon annan klubb.

Matchinformation

Manchester United 3
Tottenham Hotspur 0
Turnering: Premier League, omgång 29
Tid: Söndagen den 15 mars 2015, 17.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 112
Domare: Mark Clattenburg

Matchhändelser

9Marouane Fellaini
Assist: Carrick
1-0
19Michael Carrick
Assist: Fellaini
2-0
32Juan Mata
34Wayne Rooney3-0
72Danny Rose

Manchester United

De Gea
Valencia, Smalling, Jones, Blind
Carrick
Mata, Herrera, Fellaini, Young
Rooney

Pereira för Mata (77)
Falcao för Fellaini (83)
Rafael för Carrick (87)

Avbytare: Lindegaard, Januzaj, Blackett, Wilson

Tottenham Hotspur

Lloris
Walker, Dier, Vertonghen, Rose
Bentaleb, Mason
Townsend, Eriksen, Chadli
Kane

Dembele för Townsend (31)
Lamela för Mason (64)
Adebayor för Chadli (79)

Avbytare: Vorm, Chiriches, Paulinho, Davies

Allt om matchen »