Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Läget inför Champions League-kvalet

Vi passar på att gratulera Sevilla som vann Europa League och därmed säkrade en plats i nästa säsongs Champions League. Samtidigt kan det vara hög tid att titta på hur det ser ut för Manchester United inför Champions League-kvalet i augusti.

United går in i den sista kvalomgången i den så kallade ligavägen. Totalt är det 15 lag som kvalar den här vägen, 10 lag går in i omgång 3 och 5 lag är redan klara för playoff. De fem vinnarna i playoff går till Champions League.

Klara för Playoff: Manchester United, Bayer Leverkusen, Sporting, Valencia och Lazio eller Napoli. Napoli passerar Lazio om de vinner deras inbördes möte i den sista omgången, då inbördes möte räknas före målskillnad i Italien.

Klara för Omgång 3: Monaco, Club Brugge, Rapid Wien, Fenerbahce, Sparta Prag, Ajax och Young Boys. Panathinaikos är i praktiken garanterade en plats om inget extremt sker i deras playoffspel i ligan, de har sju poäng till godo på PAOK då tre matcher återstår. Shakhtar Donetsk har två poäng och 20 plusmål på Dnipro i Ukraina när en omgång återstår. I Ryssland står CSKA Moskva och Krasnodar på samma poäng inför den sista omgången, CSKA har dock 15 mål till godo.

Lagen i playoff seedas, och United är högst rankat av alla potentiella lag. Valencia och Bayer Leverkusen är också garanterade att vara seedade, så de kan vi inte möta. Näst i kön att vara seedade är Shakhtar och sedan Napoli, som därmed heller inte är möjliga motståndare. Skulle något av de lagen försvinna på vägen är det Ajax och Sporting som är näst i tur, därefter CSKA, sedan Dnipro och sista lag som har chansen att bli seedade är Lazio, men då ska CSKA försvinna i ligaspelet eller i omgång 3 och Ajax och det ukrainska laget måste försvinna i omgång 3.

Jag sätter en slant på att Louis van Gaal av sportsliga och geografiska skäl hoppas på antingen Brugge, Wien, Prag eller Young Boys.

Uppdatering: Det här inlägget påstod initialt att Lazio i praktiken hade säkrat tredjeplatsen, men det stämmer inte då det är inbördes möte som gäller i Italien.