Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Var är brudarna?

Embed from Getty Images

Ikväll spelas det en VM-final i fotboll. Det är en final utan Manchester United-spelare. Så kan det vara. Trots att all rimlighet säger att 22 Unitedspelare borde starta varenda VM-final så är det faktiskt normalt att VM-finallagen inte har en enda spelare från United.

När det kommer till damfotboll är det dock redan på förhand givet att ingen Unitedspelare kommer att spela i VM-finalen. För den pinsamma sanningen är ju att Manchester United, fortfarande sommaren 2015, inte har något damlag. Det är skamligt.

Det här blir en relativt kort krönika, för det finns egentligen inte så mycket att säga. Det ena – att ha ett damlag – är rätt och det andra är fel.

Nu är ju inte Manchester United ensamma. Vi har sällskap av … eh, inga andra Premier League-klubbar … men Bristol City i Championship de har minsann heller inget damlag. I de högsta herrligorna i England är det alltså två klubbar som saknar damlag. (Med reservation för att Bristol City faktiskt har ett damlag men är sjukt dåliga på att informera om det och att det möjligen skulle kunna finnas någon damklubb som har samma namn som en herrklubb men ändå inte är samma klubb.) Längre ner i seriesystemet dyker det upp några klubbar här och var utan damlag, men det är undantagsfall.

Manchester United brukade ha ett damlag. Men 2005 la man ner det eftersom det inte ansågs gynna kärnverksamheten. Ytterligare en anledning att ogilla Glazerfamiljen, således. (United har ungdomslag på damsidan eftersom klubben enligt lagen måste ha det för att få ha en akademi på herrsidan.)

Till och med FC United har hunnit skaffa ett damlag under sin korta existens. ”Med FC Uniteds event ’en kvinnas plats är på matchen’ som visade kvinnors engagemang i vår klubb, med fler och fler kvinnor som blir involverade med att spela fotboll och med vår egen area vid horisonten kände vi att tiden var rätt att ha ett damlag som representerade FC United of Manchester. Vi är väldigt uppspelta över den här utvecklingen som är signifikant för vår klubb,” kommenterade klubbens sekreterare Lindsey Howard då detta annonserades 2012.

FC United har råd. Manchester United har inte råd. Sånt måste man ju förstå.

Men jag är övertygad om att det ekonomiska argumentet faktiskt inte är hållbart över tid. Ja, på kort tid skulle det alldeles säkert vara en förlustaffär. Men det skulle garanterat vara en hanterbar summa pengar. I en värld där även rätt mediokra a-lagsspelare drar in sexsiffriga pundbelopp i veckopeng skulle kostnaden för ett damlag i relativa termer vara småpotatis.

I ett längre perspektiv finns det dock all anledning att tro att Manchester United skulle om inte tjäna pengar på att ha ett damlag så åtminstone förlora stora intäkter på att inte ha ett. I takt med att samhället blir mer och mer jämställt (ja, det går förbannat långsamt men principiellt går utvecklingen i rätt riktning) är det naturligt att anta att damfotbollen kommer att bli mer och mer populär. Det blir även fler och fler kvinnor på läktarna. Och jag är övertygad om att om det inte redan finns så kommer det åtminstone snart att finnas tjejer som ”väljer” andra klubbar än United på grund av att United inte har ett damlag. Det är rent förjävligt att halva världens befolkning berövas drömmen att spela för Manchester United. (Ja, chansen är förvisso mindre än mikroskopisk även för killar, men den existerar åtminstone.)

Frågan lyfts då och då i media. Det rapporterades också att David Moyes lyfte frågan under hans korta tid som manager, men det blev ingenting med det.

Det finns också en, om än liten, politisk press på United att bilda ett damlag. ”Vi har fortfarande några problem och barriärer för att flickor ska kunna hitta ett lag för att ta sina karriärer vidare,” sa Barbara Keeley, i dagarna. Keeley är Member of Parliament för Worsley and Eccles South.

För ett par år sedan hade fans till Manchester United en namninsamling för att återstarta damlaget. Tyvärr har klubben till dags dato inte velat göra det. En så stor Premier League-klubb som Manchester United borde tänka på att ha ett damlag eftersom de här flickorna i framtiden behöver ha en klubb.

Det är givetvis alldeles för sent. Men bättre sent än aldrig. Manchester United behöver ett damlag.


Källor: Wikipedia, Manchester Evening News, Northern Premier League, Sky Sports