Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Officiellt: Matteo Darmian klar för Manchester United

Embed from Getty Images

Manchester United har precis bekräftat värvningen av högerbacken Matteo Darmian från Torino. Darmian har skrivit på ett fyraårsavtal, med option på ytterligare ett år, med United. Övergångssumman rapporteras vara 12,9 miljoner pund.

Matteo Darmian

Namn: Matteo Darmian.
Född: 1989-12-02 i Legnano, Italien.
Längd/vikt: 182 cm/70 kg.
Position: Ytterback, vingback.
Till United: Den 11 juli 2015 från Torino, för 12,9 miljoner pund.
Karriär: Milan (2006-2010, 6 matcher/0 mål), Padova (lån, 2009-2010, 22/1), Palermo (2010-2012, 16/0), Torino (lån, 2011-2012, 34/1), Torino (2012-2015, 117/5), Manchester United (2015-,).
Landskamper/mål: 13/0 (Italien).
Titlar: -.

Det är en dröm som blir sann att gå till Manchester United,” säger Darmian.

Matteo Darmian föddes i Legnano, en stad i distriktet Milano, den 2 december 1989. Han är således 25 år gammal. Fotbollskarriären inleddes i Milan och han var bara tio år gammal när han började spela med den italienska klubbens pojklag. A-lagsdebuten lät inte vänta på sig speciellt länge – några dagar före sin 17-årsdag fick han debutera för Milan i Coppa Italia, då han efter paus ersatte Kakha Kaladze i matchen mot Brescia.  I maj 2007 fick han chansen som inhoppare i Serie A-matchen mot Udinese.

Säsongen 2007/08 var han lagkapten för Milans U19-lag. Han lyckades dock aldrig etablera sig i a-laget. Totalt blev det bara sex matcher som inhoppare under tiden i Milan. Han spenderade en säsong på lån i Padova innan karriären fortsatte med en säsong i Palermo.

Sommaren 2011 gick han på lån till Torino. Han tog omedelbart en ordinarie plats i laget och under första säsongen i Turin fick han vara med och ta laget till Serie A. Torino gillade uppenbarligen högerbacken för sommaren 2012 köpte man honom på permanent basis (lite förenklat). I Torino gick det genomgående bra och säsongen 2013/14 tog han plats i säsongens lag, framröstat av spelarföreningen, i Serie A.

Darmian har representerat Italiens ungdomslandslag i alla åldersgrupper från U17 till U21. Debuten i a-landslaget kom den 31 maj 2014 då han startade som högerback när Italien spelade 0-0 mot Irland i London. Han gjorde sedan VM-debut i sin blott andra landskamp när han startade mot England. VM var ett fiasko för Italien men Darmian kom undan med goda betyg och startade Italiens tre matcher i turneringen. Efter VM har han behållit platsen i landslaget och han står till dags dato på 13 landskamper, samtliga som startspelare.

Jag kan ju inte påstå att jag har någon större koll på killen. Men han beskrivs som en mångsidig spelare, vilket vi ju vet att Louis van Gaal uppskattar. Han har framför allt använts som vingback till höger eller som en traditionell högerback, men det har hänt att han har spelat på vänsterkanten, som mittback och även som yttermittfältare.

Han sägs vara intensiv och aggressiv i spelsättet och bekväm med bollen. Han ska vara snabb och även om han är högerfotad har han också en användbar vänsterfot. På listan över svagheter nämns att han ibland kan gå bort sig i defensiven.

Matteo Darmian:

Det är en dröm som blir sann att gå till Manchester United. Jag har älskat tiden jag har spenderat i Torino och jag skulle vilja tacka klubben och fansen för allting de har gjort för mig. Jag är säker på att de kan förstå att när möjligheten att gå till den största klubben i världen dök upp var det något jag var tvungen att göra. Att få arbeta med Louis van Gaal, en manager som har uppnått så mycket är en spännande möjlighet.

Louis van Gaal:

Matteo är en ytterback på högerkanten med mångsidigheten av att också kunna spela till vänster. Han är en stark försvarare och har förmågan att gå framåt i de anfallande positionerna, vilket är en fantastisk egenskap att ha och välbehövligt i den snabba rytmen i Premier League. Matteo kommer att vara ett fantastiskt tillskott till laget. Jag är mycket glad att välkomna Matteo till klubben och ser fram emot att arbeta med honom de kommande dagarna.

Välkommen till Manchester United Matteo Darmian!

Spelarprofil Matteo Darmian »