Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Är Blind Uniteds backlösning?

Att Manchester United letar en mittback på en sval transfermarknad har väl inte undgått en enda fotbollsintresserad. Namn som Ramos, Otamendi och Stones har florerat men lösningen kan faktiskt redan finnas i truppen.

Louis Van Gaal är en ganska extraordinär tränare. Visserligen viker han sig inte för att värva spelare, likaså dyra men det är i så fall spelare han tycker gör skillnad.
Det som däremot sticker ut mot många andra tränare är hans vilja att alltid satsa på unga spelare och gärna anpassa en spelares ”vanliga” position till en position han känner ger bättre utdelning för spelaren och laget.

Flera sådana exempel går hitta från förra säsongen. Rooney gjorde flera matcher som innermittfältare, Antonio Valencia fick en permanent högerbacksplats, Ashley Young fick spela både winger och som vänsterback m.m.

En annan spelare som fick rotera mycket i olika positioner var Daley Blind. Blind som jag anser, sätt till prislapp och förväntningar, var förra årets bästa värvning.

Vilket kanske inte var så konstigt. Van Gaal hade stenkoll på sin landsman. De hade precis tagit ett oväntat VM-brons tillsammans och Blind fick stort förtroende turnering igenom. Van Gaal hade dessutom 19 år tidigare tagit en annan högst oväntad Champions-League titel med Ajax. Lagkapten för det laget var Danny Blind, som mittback kugge i laget och givetvis pappa till Daley.

Daley Blind spelade förra året 25 matcher för United i Premier League. De flesta som defensiv mittfältare men också som vänster-mitt, mittback och vänsterback. Han acklimatiserade sig snabbt och var ett bra komplement till Carrick. Han vikarierade tillitsfullt för en formsvag och skadedrabbad Luke Shaw. Det går att säga att han är den, tillsammans med Rooney och möjligtvis Jones mest mångsidiga spelaren i United. När Manchester United nu radikalt förstärkt det inre mittfältet med Schneiderlin och Schweinsteiger har han under försäsongen spelat som mittback.

Det jag sett av det har varit lovande. Aldrig har väl United haft en lika spelskicklig mittback och hans positionsspel tillsammans med speluppfattning gör att jag faktiskt inte är så säker på att det kommer någon ny mittback. Jag tror faktiskt mittbacksfrågan kan vara löst med Blind.
Van Gaal har inte varit sen att höja honom till skyarna. Han har redan sagt att Blind kommer spela mot Tottenham. Efter PSG-matchen, sa han till Manutd.com att han var väldigt nöjd med Blinds spel, både hans sätt att styra spelet och försvarsspelet.

Frågan har lyfts om att Blind, tack vare sin speciella relation till Van Gaal skulle vara förfördelad gentemot andra spelare i truppen.
Det är så klart en rimlig fråga att ställa men det köper jag inte överhuvudtaget. Van Gaal har tidigare visat att han aldrig viker en tum för någon spelare, det är han som bestämmer. Det finns ett alldeles färskt exempel i Van Persie situationen.
Van Persie var Van Gaals lagkapten i Holland och relationen mellan dem verkade gjuten i sten. Vi alla vet var Van Persie spelar nu, inte är det för United.

Det finns absolut frågetecken kring Blind som mittback.
Har han längden och fysiken som krävs?
Räcker rutinen till?
Jag väljer att tro att det är saker Van Gaal tänkt på och jobbar med. Blind visade dessutom förra året att det fysiska spelet i Premier League inte var något problem, snarare tvärtom.

Ett liknande exempel finns att hämta från Barcelona. Där har Javier Mascherano, som har en liknande spelstil som Blind gått från en defensiv mittfältsroll till mittback. En mittback de vann trippeln med. 

Kan Van Gaal återigen göra det oväntade?
Ska vi tro Blind är det så.
– Van Gaal ser allt och det han ser blir alltid till sanning, sa Blind till Manchester Evening News.