Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Matteo Darmian

Den italienska landslagsmannen Matteo Darmian blev Manchester Uniteds andra nyförvärv sommaren 2015. Darmian, som spelar ytterback – helst till höger, värvades från Torino och övergångssumman rapporteras vara 12,9 miljoner pund. Han skrev på ett fyraårskontrakt med option på ytterligare ett år.

Det är en dröm som blir sann att gå till Manchester United. Jag har älskat tiden jag har spenderat i Torino och jag skulle vilja tacka klubben och fansen för allting de har gjort för mig. Jag är säker på att de kan förstå att när möjligheten att gå till den största klubben i världen dök upp var det något jag var tvungen att göra. Att få arbeta med Louis van Gaal, en manager som har uppnått så mycket är en spännande möjlighet.
Matteo Darmian, i samband med att han skrev på för United.


Biografi

Matteo Darmian föddes i Legnano i Lombardiet, några mil utanför Milano, den 2 december 1989. Legnano är känt för modehuset Dolce & Gabbana och för att det är en av endast två orter som nämns i den italienska nationalsången (Rom är den andra). Darmians familj har armeniska rötter. När han började spela fotboll var det på torget i Rescaldina, en annan ort i Lombardiet. Han tränades av sin far, som annars var tränare i ett lokalt lag.

Darmian upptäcktes av Beniamino Abate, som var scout för Milan i området. Måhända ångrar sig Abate idag, när Darmian slog sig in i landslaget var det nämligen Abates son Ignazio Abate som tappade landslagsplatsen.

Det var ingen självklarhet att han skulle lyckas som fotbollsspelare. ”De första åren jag spenderade i Milans akademi var jag den minsta, den tanigaste och den minst starka. Och ändå, varje sommar kom det ett brev som bad mig att komma tillbaka,” har han sagt.

Med den bakgrunden är det aningen överraskande att Darmian a-lagsdebuterade i Milan redan som 16-åring. Debuten kom borta mot Brescia i italienska cupen den 28 november 2006, då han ersatte Kakha Kaladze i halvtid (Milan hade då 6-3 i dubbelmötet, så det var i praktiken avgjort). Han fick sedan sitta på bänken några gånger under säsongen innan han den 19 maj 2007 fick göra hemmadebut och debut i Serie A, när Milan förlorade mot Udinese. Darmian spelade sista fjärdedelen av matchen.

Säsongen 2007/08 var han lagkapten för Milans U19-lag. Det blev dock bara ett inhopp i a-laget. Säsongen 2008/09 skulle bli hans sista i Milan, där han avslutade med tre matcher som inhoppare.

Sommaren 2009 gick han till Padova på ett säsongslångt lån. Här fick han för första gången spela regelbunden a-lagsfotboll. Darmian spelade 22 matcher i Serie B, de flesta från start, och hjälpte Padova att hålla sig kvar i Serie B.

Embed from Getty Images

Han fick packa väskan på nytt sommaren 2010, då han flyttade till Palermo, som betalade 800 000 euro för hälften av Darmians rättigheter. Han fick en del speltid i Serie A och fick även chansen att prova på Europacupfotboll i Europa League. Säsongen förstördes dock till viss del av en skada.

Embed from Getty Images

Genombrottet stod dock för dörren. Milan och Palermo förnyade delägarskapet sommaren 2011 bara för att omedelbart skicka Darmian på lån till Torino. I Torino tog Darmian en ordinarie plats och han hjälpte klubben att avancera till Serie A.

Sommaren 2012 sålde Milan sin del i Darmian till Palermo för 500 000 euro medan Palermo sålde en del till Torino för 825 000 euro. Den här sommaren slapp Darmian flytta, han blev kvar i Torino och behöll sin ordinarie plats även i Serie A. Affärerna fortsatte sommaren 2013 då Torino köpte till sig hela Darmian. Palermo fick 1,5 miljoner euro för besväret.

Som fullbordad Torinospelare gick det bra för Darmian, som säsongen 2013/14 fick platsen som högerback i säsongens lag i Serie A. Det gick även bra för Torino som kvalificerade sig för Europa League. Här kan vi ju inte undgå att berätta att Darmian i augusti 2014 sköt sitt första internationella mål i Torino vann mot Brommapojkarna i Europa League.

Embed from Getty Images

Darmian var omgärdad av flyttrykten sommaren 2014, men Torino hade redan sålt Ciro Immobile och Alessio Cerci, vilket ägaren Urbano Cairo tyckte räckte. Han lovade dock att Darmian skulle få chansen att flytta sommaren 2015.

Så blev det som bekant, då Darmian ju gick till Manchester United. Bayern München, Napoli och, innan Dani Alves skrev nytt kontrakt, Barcelona ska också ha varit intresserade. United rapporterades betala 12,9 miljoner pund.

Kuriosa: Efter karriären vill Darmian bli inredningsarkitekt.

Matteo Darmian

Namn: Matteo Darmian
Född: Den 2 december 1989, i Legnano, Italien
Längd/vikt: 182 cm/70 kg
Position: Ytterback, vingback
Till United: Den 11 juli 2015, från Torino, 12,9 miljoner pund
Titlar:

Landslagskarriär

Darmian har spelat för alla Italiens åldersbestämda landslag från och med U17. A-landslagsdebuten skulle dock dröja. Hans första landskamp, ja första gången han över huvud taget var med i landslagstruppen, kom mot Irland den 31 maj 2014, dagen innan truppen till VM 2014 annonserades.

Det var inte självklart att han skulle få plats i VM-truppen. Att han fick chansen från start i Italiens VM-premiär mot England var närmast en chock.

Om du hade sagt till mig för åtta månader sedan att jag skulle spela i VM hade jag börjat gapskratta,” sa han efter VM-debuten. ”Det var min barndomsdröm, men ärligt talat trodde jag inte att jag skulle komma hit.

Embed from Getty Images

Darmian imponerade mot England och fick spela varenda minut i VM. För Italien var det en misslyckad turnering, man blev utslagna redan i gruppspelet. För Darmian gick det bättre och han var en av få italienska spelare som lämnade Brasilien med hedern i behåll.

Efter VM har han varit given i den italienska startelvan, oftast som ytterback eller vingback men vid något tillfälle även på kanten i en trebackslinje.

Koppling till Manchester United

Vi får leta ganska länge för att hitta en koppling mellan Manchester United och Darmian. Det hör inte direkt till vanligheterna att United gör affärer med Torino. Den senaste övergången mellan klubbarna var 1962, då United betalade 115 000 pund för Denis Law, vilket på den tiden var brittisk rekordsumma. Gör Darmian ens ett hälften så gott dagsverke i United som Law gjorde har klubben gjort ett fynd.

Den senaste spelaren att spela för både United och Torino är Massimo Taibi.

Det finns ytterligare en Unitedkoppling. Våren 2009 var nämligen David Beckham lagkamrat med Darmian i Milan. Vid två tillfällen, i bortamatchen mot Lazio och i hemmamatchen mot Torino, spelade de tillsammans (i totalt 22 minuter). I bortamatchen mot Chievo satt de på samma avbytarbänk hela matchen.

Karriär

MilanMatcherMål
2006/070 (2)0
2007/080 (1)0
2008/090 (3)0
Totalt Milan0 (6)0
PadovaMatcherMål
2009/1019 (3)1
PalermoMatcherMål
2010/119 (7)0
TorinoMatcherMål
2011/1232 (2)1
2012/13320
2013/14380
2014/1542 (5)5
Totalt Torino144 (7)6
LandslagMatcherMål
Italien130
Italien U21 [1]10
Italien U20 [1]78
Italien U19 [1]118
Italien U18 [1]52
Italien U17 [1]72

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.

Spelarkaraktär

Vid sidan av fotbollsplanen har det sagts att Darmian nästan verkar vara lite stel. Hemma har han det välstädat och han avskyr tatueringar. Han blir stressad av dåliga förare och av att hans långtida partner Francesca röker inomhus. ”Jag gillar ordning och precision,” har han sagt.

De karaktärsdragen speglar av sig på fotbollsplanen där han är noggrann och disciplinerad. Han är en mångsidig spelare som är bra på att följa en tränares instruktioner. Att just mångsidigheten är en styrka märks då han i Torino förra säsongen var den i laget som vann flest tacklingar men också var näst bäst på att skapa målchanser.

Noggrannhet och mångsidighet, det är lätt att förstå varför Louis van Gaal ville värva Darmian. ”Matteo missar aldrig en träning, än mindre en match,” har Torinos tränare Giampiero Ventura sagt.

Milan såg honom initialt, när han kom till klubben tio år gammal, som en central mittfältare. När han blev lite äldre flyttade han ner som mittback. Han växte dock inte riktigt som Milan hade hoppats, varför han fick flytta ut på kanten.

Darmians förebilder var i tur och ordning, i takt med att hans position på planen ändrades, Clarence Seedorf, Alessandro Nesta och slutligen Paolo Maldini. ”Att säga att jag försökte stjäla något från dem skulle vara pretentiöst. Låt oss säga att Clarence lärde mig vad personlighet är, Sandro elegans och Paolo professionalism.

Utanför planen inspireras han av Mahatma Gandhi. ”Hans storhet låg i att bara använda det till fördel för andra. Jag läser om honom, om hans ödmjukhet och enkelhet, hans tysta protester som talade stort då hans meddelanden om ickevåld blev historia.

I karriären har Darmian spelat som ytter- och vingback på båda kanterna och som mittback. Han föredrar dock att spela på högerkanten: ”Min bästa position är till höger, för jag föredrar högerfoten.

Trots att han ofta byter position sägs en av hans styrkor vara att han är jämn i sina prestationer och han ska ha en hög lägstanivå. Han är snabb och bra på att utmana med bollen. Han är välskolad defensivt och tar hand om sina defensiva uppgifter innan han ger sig ut på offensiva utflykter. Han är också bra på huvudet.

Vad gäller svagheter nämns att Darmian, skolningen till trots, inte är felfri defensivt och att han ibland kan gå bort sig i dueller en mot en. Hans behöver också förbättra sina inlägg. För att vara 25 år gammal är han också tämligen oerfaren och han har till exempel aldrig spelat i Champions League.

Embed from Getty Images

Han har bara gjort sju mål i karriären, men fem av dem gjorda han förra säsongen, då han också bidrog med fyra assists.

Matteo är en ytterback på högerkanten med mångsidigheten av att också kunna spela till vänster. Han är en stark försvarare och har förmågan att gå framåt i de anfallande positionerna, vilket är en fantastisk egenskap att ha,” säger Louis van Gaal.


Källor: ESPN, ESPN FC, Fifa, Four Four Two, Guardian, Manchester United, Sky Sports, Soccerway, Twitter/Tor-Kristian Karlsen, 2, Wikipedia (en), Wikipedia (it)