Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt du behöver veta om Bastian Schweinsteiger

Manchester Uniteds mest namnkunniga förvärv under den här sommaren var tvivelsutan Bastian Schweinsteiger. Den centrala mittfältaren anslöt den trettonde juli och det kostade enligt uppgift 14,38 miljoner pund att lösa honom från det kontrakt som han hade med Bayern München. Den tyska landslagskaptenen skrev på för tre år och återförenades därmed med Louis van Gaal.

Självklart, jag känner honom så det var lite enklare. Det handlar dock inte om honom, det handlar mer om klubben. Om Manchester United. Det är en så stor klubb med tradition och kvalitet i laget och jag tror att vi är kapabla att vinna titlar den här säsongen.
Så lät Schweinsteigers diplomatiska svar när han, någon dag efter övergången, fick frågan om hur mycket det faktum att han har spelat för LvG förut betydde för valet att flytta till Manchester.


Biografi

Bastian Schweinsteiger föddes den 1 augusti 1984 i den lilla tyska staden Kolbermoor, drygt 6 mil sydost om München. Fotbollskarriären inleddes redan vid tre års ålder i den lokala klubben FV Oberaudorf. Fem år senare så var Oberaudorf för litet för Schweinstieger och han bytte till TSV Rosenheim. Schweinsteigers nya klubb var tillräckligt stor för att locka till sig talangscouter och hans talang uppmärksammades. Det skulle dock dröja till 1998 innan nästa flytt var ett faktum, då den 14-åriga Bastian började spela för Tysklands främsta klubb genom historien, Bayern München.

Embed from Getty Images

Fyra år senare, vid 18 års ålder, så kunde Schweinsteiger titulera sig tysk ungdomsmästare och tog snart en plats Bayerns reservlag, vilka höll till i Tysklands tredje högsta division. Schweinsteiger visade snabbt att han höll även för denna nivå och därefter gick det fort. Schweinsteiger debuterade i A-laget – som vänsterback (!) – redan under samma år, efter blott två träningar med A-lagstruppen. Debutmatchen kom i Champions League mot Lens där han byttes in sent och stod för en assist. En månad senare så hade han skrivit på sitt första proffskontrakt och gjorde 14 Bundesligamatcher under säsongen 2002/2003. Säsongen därpå gjorde han 26 framträdanden och var mer eller mindre ordinarie i startelvan på sin position som yttermittfältare.

Vid inledningen av säsongen 2005/2006 så kom dock det första fotbollsmässiga bakslaget då Schweinie skickades till reservlaget av den nya tränaren Felix Magath. Detta trots att han hade gjort det bra när han fick chansen att representera Tyskland under sommarens Confederations cup. Magath skulle ganska snart få krypa till korset och när säsongen summerades så hade Schweinsteiger spelat en betydande roll i att Bayern tog hem dubbeln. Därefter har han varit en av storklubbens nyckelspelare och sedan han tog klivet in som central mittfältare, under van Gaal 2009, så han tillhört världstoppen på sin position.

Embed from Getty Images

Det blev totalt 342 Bundesligamatcher och 45 mål för Bastian som bland annat renderade i åtta ligatitlar på elva säsonger. Säsongen 2012-2013 står ut bland dessa, då Schweinsteiger var tungan på vågen när Bayern tog hem trippeln. Han blev i samband med detta utsedd till årets spelare i Tyskland.

Kuriosa

Under ungdomsåren så var Bastian inte bara en talangfull fotbollsspelare, han ska även ha varit mycket duktig på utförsåkning och heller inte oäven på Basketboll. Lyckligtvis så valde han dock fotbollen, kanske tack vare att den två år äldre brodern Tobias också spelade

Embed from Getty Images

Tobias Schweinsteigers framgångar på fotbollsplanen skulle dock aldrig vara i närheten av att kunna mäta sig med lillebroderns. Han höll främst till i klubbar i lägre divisioner innan han avslutade karriären med två år i samma klubb som sin lillebror, men med spel i Bayern II.

Bastian Schweinsteiger

Namn: Bastian Schweinsteiger
Född: Den 1 augusti 1984 i Kolbermoor, Tyskland
Längd/vikt: 183 cm/79 kg
Position: Mittfältare
Till United: Den 13 juli 2015, från Bayern München, 14,38 miljoner pund.
Titlar: Åtta tyska ligatitlar, sju tyska cuptitlar, en seger i Champions League. Ett VM-guld, ett VM-silver och två VM brons.

Landslagskarriär

Bastian debuterade i landslaget som 19-åring under våren 2004 och tog lite oväntat plats i truppen till EM i Grekland efter att ha imponerat på Jürgen Klinsmann under U21-EM, trots att Tyskland misslyckades i den turneringen. Väl där blev det lite speltid och han stod för en assist. Det riktiga genombrottet i landslaget kom två år senare på hemma-VM där han bland annat noterades för två mycket fina baljor i tredjeprismatchen mot Portugal (han hade fått ett hattrick om hans frisparksmål inte hade förts in i böckerna som ett självmål).

Vid 22 års ålder så hade Basti redan gjort 41 landskamper men när det var dags för hans tredje största mästerskap, EM i Österrike/Schweiz 2008, så hade förbundskapten Löw petat honom från startelvan till förmån för Lukas Podolski. Bakgrunden var att Löw ville spela med tre anfallare istället för två och då var det Schweinsteigers vänsterytterposition som rök. Till råga på allt så ådrog hans sig ett rött kort efter att ha blivit inbytt i den andra gruppspelsmatchen mot Kroatien. Bastian reste sig dock efter mardrömsstarten och revanscherade sig under slutet av mästerskapet när han fick chansen från start i kvartsfinalen mot Portugal. Han nätade också i Tysklands 3-2-seger mot Turkiet i den efterföljande semifinalen och spelade 90 minuter i finalförlusten mot Spanien.

Två år senare, i Sydafrika 2010, fick Schweinsteiger ta ett mycket stort ansvar för sitt landslag. Anledningen var förstås att han nu var än mer etablerad som en av Europas bästa mittfältare, samtidigt som Michael Ballack saknades på grund av skada. Schweinsteiger och Tyskland glänste hela vägen till semifinal, där Spanien blev för starka igen. Bastian blev förutom bronsmedaljen, som säkrades efter seger mot Uruguay, även delad vinnare av assistligan samt en av de tio nominerade till turneringens bästa spelare. Lika tongivande var han i EM 2012 i Ukraina/Polen där Tyskland åkte ut i semifinalen och två år senare så ledde han sitt Tyskland till VM-guld. Hans insats i finalen var fullkomligt enastående.

Embed from Getty Images

Efter VM så belönades han med kaptensbindeln efter att Lahm lagt av och i skrivande stund så står Basti noterad för 111 landskamper (5:a totalt genom historien, 40 kamper från att passera Matthäus) och 23 mål.

Koppling till Manchester United

Eric Cantona var en stor favorit för de båda bröderna. Toby, som till och med har Manchester United som sitt favoritlag, har flera gånger uppmanat lillebrodern att någon gång flytta till Premier League och United. Sir Alex försökte också få över den starka tyska mittfältaren till sitt lagbygge, men i samma veva så fanns en viss Louis van Gaal i Bayern. Denne flyttade in Schweinstegier centralt i banan, vilket fick honom att nå nya nivåer i sitt spel. Det skall dock tilläggas att Joachim Löw satte igång processen genom att göra samma sak i landslaget några år tidigare.

Embed from Getty Images

Vi minns kvartsfinalomgången i Champions League 2013/2014 där Bayern ställdes mot United. Schweinsteiger kvitterade till 1-1 på Old Trafford i den första matchen och lämnade sedan planen efter att ha fått syna det röda kortet. Matchen slutade ändå oavgjort och Bayern kunde efter seger hemma på Olympiastadion gå vidare i turneringen bara för att göras till slarvsylta av Real Madrid i semifinalen.

Karriär

Bayern München II Matcher Mål
2001/02 [1] 4 0
2002/03 [1] 24 2
2003/04 [1] 3 0
2004/05 [1] 4 0
Totalt Bayern München II 35 2
Bayern München Matcher Mål
2002/03 10 (6) 2
2003/04 20 (13) 4
2004/05 25 (13) 4
2005/06 28 (14) 3
2006/07 38 (2) 6
2007/08 37 (11) 2
2008/09 42 (2) 9
2009/10 49 3
2010/11 44 (1) 8
2011/12 30 (6) 5
2012/13 42 (3) 9
2013/14 32 (4) 8
2014/15 21 (7) 5
Totalt Bayern München 418 (82) 68
Landslag Matcher Mål
Tyskland [2] 95 (16) 23
Tyskland U21 [1] 7 2
Tyskland U19 [1] 7 2
Tyskland U18 [1] 11 2
Tyskland U16 [1] 1 0

# [1] Information saknas om matcher från start eller inhopp.
# [2] 2015-09-01

Spelarkaraktär

Även om allting gick som på räls på fotbollsplanen för Schweinsteiger i början av hans karriär så kan detsamma inte sägas om livet utanför den. Under ungdomsåren så skapade han rubriker efter kontroverser som bland annat fortkörning och genom att bli tagen på bar gärning med en ung kvinna i jacuzzin på Bayerns träningsanläggning vid ett klockslag då han inte borde ha varit där. Journalisten Michael Cox tror att anledningen till att Schweinsteiger ändrade sitt beteende vid sidan av planen kan härledas till hans positionsbyte, vilket innebar mer ansvar. Cox nämner också att många tror att Bastians möten med Angela Merkel gjorde att han mognade. Bastian träffade nämligen Förbundskanslern i samband med hemma-VM 2006. Två år senare möttes de igen satt han bredvid henne på läktaren när han avtjänade sin avstängning efter den tidigare nämnda utvisningen mot Kroatien:

Hon sa till mig att jag inte borde göra samma dumma misstag igen. När Fru Förbundskansler säger att du måste göra någonting, så måste du göra det.

Vilken betydelse detta har är högst oklart, men enligt Cox sammanföll detta med att Schweinsteiger skärpte till sig och blev mer seriös utanför planen. Resten av seniorkarriären innehåller hursomhelst inte så mycket mer spännande skvaller än en skiljsmässa och en därefter ganska snabbt påbörjad relation med tennisspelaren Ana Ivanovic, sjua på världsrankingen.

Embed from Getty Images

Något som står helt glasklart är att United har fått tag på en riktig vinnare. Det är ingen överdrift att skriva att Schweinsteiger har vunnit allt som han har ställt upp i, och det är bara att hoppas att vinnarmentaliteten smittar av sig på hans nya lagkamrater.


Källor: The Sunday Times, Wikipedia Rabonamag, Manutd.com The Telegraph