Inför: Manchester United – Liverpool

Manchester United mot Liverpool. Mycket går att säga, lite som egentligen behöver sägas. Trots att stor del av säsongen återstår står båda lagen inför mindre vägskäl, denna match kommer avgöra vem som valde rätt.

Manchester United

Mycket har hänt sedan Uniteds föregående match mot Swansea. Och kanske bra det. Det är en match alla Unitedfans vill glömma. Det var ett stapplande steg bakåt. Vad är det då som har hänt?
Sommarens nuförtiden lika galna transfercirkus framförde sin sista show och i en silly-sommar där det från Unitedsynvinkel handlat om korta efterlängtade skratt, andan i halsgropen och ibland bara cynism landade det till sist i ett enda stort gapskratt när det meddelades att David De Gea blir kvar i klubben.

Också ett landslagsuppehåll hann emellan Swanseadebaclet och årets hittills viktigaste match. Ett historiskt landslagsuppehåll. Wayne Rooney slog mycket efterlängtat det engelska målrekordet och det kan vara ett mål som sätter driver igång hans säsong och kan för Liverpoolögon vara riktigt dålig tajming.

Det har stormat en hel del kring United den senaste tiden. Det har handlat om spelare och det har handlat om tränaren. Matchen mot Liverpool blir därför ännu viktigare än var den redan var. En vinst och stiltje råder. En förlust kan innebära ett riktigt oberäkneligt oväder.

Det är så klart lätt att överdriva situationen. Dagens media- och supporterklimat gör gärna det. Det är lätt att glömma att det bara gått 4 omgångar. Däremot går det nästan inte att överdriva vikten av en vinst mot antagonisten bara en timmes färd väster ut. Speciellt inte på hemmaplan.

Länge var det försvarsspelet, nu är det helt plötsligt anfallsspelet som är problemet. När sitter det i båda ändarna?
Kanske ganska snart. Rooney fick som sagt slå sitt eftertraktade rekord som kan vara en knut som löses upp. De Gea har skrivit på och den defensiva balansen sitter. Det kan göra så att Van Gaal släpper lite på de defensiva tyglarna. Dessutom tror jag att Fellainis återkomst i laget kan hjälpa. Han var en bidragande orsak till att offensiven såg så bra ut i våras.

Embed from Getty Images

Möjlig startelva:

De Gea
Shaw Smalling Blind Darmian
Mata Schweinsteiger Schneiderlin Depay
Fellaini
Rooney

Liverpool

Liverpools säsongsinledning har liknat den United haft. Det har varit tungt framåt men förutom deras senaste match mot West Ham (0-3), stabilt bakåt. Liverpools offensiv har givetvis påverkats av att succéspelarna från två säsonger sedan Suarez, Streling bytt klubb och att Sturridge varit extremt skadeförföljd. Ersättarna har inte lyckats på samma sätt och de är lite tillbaka på ruta ett.

Liverpools senaste match är inte heller den något de skryter med. De blev precis som Arsenal utmanövrerade av Slaven Bilićs West Ham.

Som att inte det var nog blev lagets offensiva fixstjärna Coutinho avstängd efter ett rött kort och missar därför matchen. Daniel Sturridge som ett tag ryktades vara tillbaka tlll den här matchen kommer inte heller till spel, hans skadade lår håller honom borta ett tag till. Vill det säg riktigt illa missar även mittfältsankaret och kaptenen Jordan Henderson matchen.

Liverpool är det lag i ligan som träffat virket flest gånger av alla. Det har blivit ett vanligt inslag under senare år. Det har de inte råd med i morgondagens match.

I övrigt har det talats om en trebackslinje från Rodgers sida inför morgondagens match. Han är en tränare som gärna testar nya uppställningar och kanske har matchen mot West Ham fått honom att återigen byta spår? Men är det verkligen någonting han vågar efter att ha ställt upp med just en trebackslinje när lagen möttes i våras och som även den slutade med förlust 3-0.

Möjlig startelva:

Mignolet
Joe Gomez Skrtel Sakho Clyne
Can Millner Lucas
Firmino Benteke Ibe

Historik

Den starka rivaliteten mellan United och Liverpool är väl dokumenterad. Den är etablerad på både ett kulturellt, geografiskt men framför allt sportsligt plan. Det skiljer bara cirka en timmes bilfärd mellan städerna och rent känslomässigt är matchen av derbykaraktär.
Det har spelats 192 matcher lagen emellan och det är jämnt. United har vunnit 77 gånger och Liverpool 64. De har båda haft egna storhetsperioder. Liverpool under 70/80-talet och United från 90/00-talet och stoltserar med 18 (Liverpool), respektive 20 ligatitlar (United).
Det har funnits både hat och respekt från mötena genom åren och det är två stolta och anrika klubbar.

Övrigt

Sent i går kväll kom uppgifter om att Wayne Rooney saknats på dagens träning och därför är ett frågetecken inför morgondagens match. Men inget är ännu fastställt.

Matchinformation

Manchester United
Liverpool
Turnering: Premier League, omgång 5
Tid: Lördagen den 12 september 2015, 18.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Michael Oliver (assisterande: Burt, Beswick; fjärde: Mason)
Teve: Viasat Fotboll/Viaplay

Manchester United

Skador: Jones (sjukdom, inget datum), Pereira (skadad, inget datum)
Tveksamma:
Avstängda:
Position: 5:e | 2-1-1 | 3-2 | 7
Hemma: 4:e | 1-1-0 | 1-0 | 4
Bästa målskytt: Januzaj, Mata, självmål (1)
Disciplin: 8 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 8/8 Tottenham H PL 1-0
V 14/8 Aston Villa B PL 1-0
V 18/8 Club Brugge H CL 3-1
O 22/8 Newcastle H PL 0-0
V 26/8 Club Brugge B CL 4-0
F 30/8 Swansea B PL 1-2

Liverpool

Skador: Allen (hamstring, inget datum), Flanagan (knä, december), Sturridge (lår, 20 september)
Tveksamma: Henderson (fot), Lallana (lår)
Avstängda: Coutinho (en match)
Position: 7:e | 2-1-1 | 2-3 | 7
Borta: 7:e | 1-1-0 | 1-0 | 4
Bästa målskytt: Benteke, Coutinho (1)
Disciplin: 12 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 1/8 HJK B TR 2-0
V 2/8 Swindon B TR 2-1
V 9/8 Stoke B PL 1-0
V 17/8 Bournemouth H PL 1-0
O 24/8 Arsenal B PL 0-0
F 29/8 West Ham H PL 0-3

United mot Liverpool

Totalt: 192 77-51-64 266-246
Ligan: 46 25-8-13 68-54
Hemma: 91 47-27-17 152-84
FYRA SENASTE MÖTENA
V 2013-09-25 H LC 1-0
F 2014-03-16 H PL 0-3
V 2013-12-14 H PL 3-0
V 2015-03-22 B PL 2-1
MATCHER PÅ NEUTRAL PLAN
V 2013-01-13 H PL 2-1
F 2013-09-25 H PL 0-3
V 2014-03-16 H PL 3-0
V 2013-12-14 H PL 2-1

Domare: Michael Oliver

M
PL 2015/16: 4 20 0 3 1
PL 2014/15: 27 92 3 2 9
PL totalt: 117 376 5 13 34
Snitt (2014-16): 3,61 0,10 0,16 0,32
Alla domare 2014/15: 3,48 0,09 0,09 0,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS