Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: PSV Eindhoven – Manchester United

Extasen från helgen har precis lagt sig och nu skiftar vi fokus mot Champions League. På tisdag vandrar nämligen Manchester United ut till kamp i Europas särklass hetaste klubblagsslutspel, detta mot de holländska mästarna PSV Eindhoven. 

Manchester United

Efter en frånvaro som känts som en evighet är Manchester United åter tillbaks i Champions League-spel. Senast det begav sig, nämligen 9 april 2014, stod Bayern München för motståndet. Trots att det enbart var 1,5 år sedan har mycket, som bekant, hänt sen dess. Elva spelare ur den matchtruppen är borta och likaså tränarstaben. Det ”nya” United kliver nu ut i 2015-års Europaspel med hög svansföring och stora ambitioner, helgens 3-1-seger hemma mot Liverpool gav förmodligen extra råg i ryggen.

Lördagens match frambringar förmodligen ordentliga huvudbry för Louis Van Gaal. Wayne Rooney finner man fortsatt på skadelistan, Van Gaal var kryptisk angående kaptenens status i lördags, men under måndagen bekräftades det att Rooney inte är spelklar. Marouane Fellaini imponerade inte allt för mycket som anfallsspets senast, något däremot Anthony Martial gjorde under sitt inhopp. Samma gäller vänstermittfältspositionen där Memphis Depay svajade och var obeslutsam, medan Ashley Young kom in och visade sig ordentligt spelsugen. Magkänslan säger att Martial tills vidare fasas in med tålamod samt att Memphis startar på premissen att det är hans forna klubb vi trots allt möter.

I målet senast hittade vi David De Gea, som efter en tids frånvaro numer befinner sig där han hör hemma – på planen. Spanjoren, som nyligen kritade på ett nytt kontrakt, verkar med omedelbar verkan ta över efter den vikarierande Sergio Romero. Det centrala mittfältet roteras med jämnan, men i nuläget känns det som Carrick inleder på avbytarbänken med tanke på vadskadan han ådrog sig förra veckan. Något vi med all förmodan kan räkna in är backlinjen som, om inget oväntat händer, kommer vara identisk med tidigare matcher.

Även om PSV Eindhoven låg i första seedningsgruppen och att holländarna har hemmaplan kommer favoritskapet i denna match ligga på Manchester United. Något spelare och ledare i denna klubb är väl medvetna om när de nu äntrar Champions Leagues gruppspelsmoment.

Möjlig startelva:
De Gea
Darmian Smalling Blind Shaw
Schneiderlin Schweinsteiger
Mata Herrera Memphis
Fellaini

PSV Eindhoven

På tal om råg i ryggen är det något PSV kommer med på tisdag, detta efter en utskåpning med hela 6-0 på bortaplan mot Cambuur i lördags. Spelaren som imponerade allra mest var Luuk De Jong som stod för ett hattrick. Den förre Newcastle-spelaren flankerades av de formtoppade yttrarna Narsingh och Lestienne. Andra spelare som påstås visat sig från sin allra bästa sida mot Cambuur var spelfördelaren Davy Pröpper, den löpvillige högerbacken Arias och inhopparen Locadia (som stod för två av målen). Segern innebar att deras förlustfria svit nu byggts på ytterligare till en imponerande svit av tolv matcher i rad.

I Eredivisie är de regerande mästarna, som jag ovan nämnde, obesegrade med 3 vinster och 2 oavgjorda matcher, med de 11 inspelade poängen ligger de i nuläget på en fjärdeplats. Holländarna, under ledning av den gamla storspelaren Philip Cocu, spelar en traditionsenlig holländsk 4-3-3-fotboll med fart på kanterna och en stark central anfallare. Det är en ung trupp Cocu befogar över, en trupp med stor potential. Den allra största profilen med den allra största potentialen lämnade PSV för Manchester United i somras. Det gäller förstås Memphis Depay. Den förre PSV-tränaren Aad De Mos har en klar bild av hur Memphis kommer hanteras på PSV Stadion:

”Depay kommer inte njuta av återkomsten överhuvudtaget. Santiago Arias, som kan honom utantill kommer att äta honom levande. Ärligt talat är jag hundra procent övertygad om att Arias kommer plocka bort honom.”
(Independent)

Möjlig startelva:
Zoet
Arias Bruma Moreno Brenet
Pröpper Hendrix Guardado
Narsingh De Jong Lestienne

Historik

Förutom kopplingen med Memphis Depay har även tränarna Louis Van Gaal, Frans Hoek och Philip Cocu en historia tillsammans. Van Gaal var huvudtränare i FC Barcelona under två sejourer, samtidigt var Cocu en viktig pjäs på mittfältet i Van Gaals båda lagbyggen. Frans Hoek fanns även med i bilden då han under samma perioder var målvaktstränare i klubben. Mellan sejourerna i Barcelona coachade Van Gaal och Hoek Hollands landslag, där Cocu, precis som i Barcelona, var en kuggspelare. Under vår managers framgångsrika tid i AZ utgjorde PSV-spelarna Stijn Schaars och Hèctor Moreno en del av mästartruppen, likaså vår argentinske målvakt Sergio Romero. Andreas Pereira har även ett förflutet i PSV, brassen spelade nämligen juniorfotboll i den holländska klubben från att han var 9 år till 15 år, då United 2011 slog till och värvade talangen.

United och PSV har mötts fyra gånger tidigare vilket resulterat i två United-segrar, en oavgjord och en seger för PSV. Senaste mötena lagen emellan slutade med varsin 3-1-seger säsongen 2000/2001. I Eindhoven tog United ledningen tidigt på straff av Paul Scholes, hemmalaget vände senare på skutan och stod som vinnare efter mål av Wilfred Bouma, Mark Van Bommel och Mateja Kezman. På Old Trafford var det som sagt omvända siffror där Paul Scholes och Dwight Yorke gjorde de två första målen innan Mark Van Bommel reducerade, Teddy Sheringham spikade senare slutresultatet 3-1. United slutade som gruppsegrare med en poäng ner till PSV.

Matchinformation

PSV Eindhoven
Manchester United
Turnering: Uefa Champions League, gruppspel, 1:6
Tid: Tisdagen den 15 september 2015, 20.45
Plats: PSV Stadion, Eindhoven
Domare: Nicola Rizzoli (assisterande: Di Liberatore, Tonolini; målområde: Damato, Massa; fjärde: Padovan) [Italien]
Teve: Viasat Sport/Viaplay

Manchester United

Skador: Jones (sjuk, september)
Tveksamma: Pereira (skadad), Rooney (hamstring)
Avstängda:
Position: 3:e | 3-1-1 | 6-3 | 10
Bästa målskytt: Blind, Herrera, Januzaj, Mata, Martial, självmål (1)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
V14/8Aston VillaBPL1-0
V18/8Club BruggeHCL3-1
O22/8NewcastleHPL0-0
V26/8Club BruggeBCL4-0
F30/8SwanseaBPL1-2
V12/9LiverpoolHPL3-1

PSV Eindhoven

Skador: Jozefzoon (knä, inget datum), Koch (knä, slutet september), Willems (knä, oktober)
Tveksamma:
Avstängda:
Position: 4:e | 3-2-0 | 14-4 | 11
Bästa målskytt: De Jong (5)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
V2/8GroningenNsupercupen3-0
O11/8Den HaagBligan2-2
V16/8GroningenHligan2-0
O22/8HeerenveenBligan1-1
V30/8FeyenoordHligan3-1
V12/9CambuurBligan6-0

United mot PSV

Totalt: 42-1-15-4
Borta: 20-1-11-3
FYRA SENASTE MÖTENA
O1984-10-24BUC0-0
V1984-11-07HUC1-0
F2000-09-26BCL1-3
V2000-10-18HCL3-1

United mot Nederländerna

Totalt: 127-2-322-11
Borta: 62-2-2

PSV mot England

Totalt: 309-7-1428-36
Hemma: 155-5-5

Domare: Nicola Rizzoli

M
CL 2015/16:
CL 2014/15:527100
CL totalt (kval exkluderat):31126418
Data primärt via Muss.se, Uefa.com, Soccerway.com, Stretfordend.co.uk, Transfermarkt.de.