Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Everton – Manchester United

Det är nästan två veckor sedan det senast spelades Premier League-matcher på de brittiska öarna. Anledningen stavas, som ni alla vet, landslagsuppehåll. Jag är precis som ni exalterad över att ligan återigen kommer igång. Och den gör det på tipsextra tiden, lördag 16.00.

Manchester United

Huruvida landslagsuppehållet var positivt eller negativt för Manchester United är svårt att spekulera i. De kommer från en tung förlust mot Arsenal där de såg både temposvaga och tröttkörda ut. På ett sätt känns som att de hade behövt de här två veckorna till att återhämta sig och ta reda på vad det var som gick fel.
Samtidigt är det absurt hur laget 2 månader in i säsongen kan vara slitet (då är det något fel på träningsupplägget).
Dessutom fick spelare som Rooney, Schweinsteiger och Herrera tid att läka skador och bör vara tillgängliga för spel mot Everton. Kanske var det trots allt bra att komma bort lite mentalt från Arsenalmatchen, starta om på nytt i en svår bortamatch.

Formsvaga spelare

Det kanske är dumt att dra allt för stora växlar av matchen mot Arsenal. United hade trots allt innan matchen fyra raka segrar och spelet hade sakta men säkert börja blomma. Men matchen mot Arsenal blev ändå något sorts kvitto på att United saknar fart. Defensivt blev det centrala mittfältet tydligt avslöjat av ett fartfyllt Arsenal. Offensivt finns det trots spelare som Rooney och Memphis just nu bara en spelare med fart och initiativförmåga och det är en 19-åring.

Både Rooney och Memphis är stora frågetecken just nu. Rooney saknar helt självförtroende och även om han försöker och försöker blir det oftast bara fel. Kanske är det dags att ge Wilson chansen eller testa Mata som 10:a?
Memphis blandar och ger men har förtvivlat svårt att göra avtryck i Premier League. Hans självförtroende från förra säsongen är som bortblåst och att han i holländska tidningar blivit en symbol för deras fatala misslyckande stärker honom inte direkt.

Alla frågetecken gör att denna matchen blir väldigt viktig för både laget och fansen. Kan de visa att förra matchen bara var en engångsföreteelse?
Eller blir det ett bevis för att United fortfarande är en bit bit från toppen.

Möjlig startelva:

De Gea
Valencia, Smalling, Blind, Darmian
Carrick Schneiderlin
Mata Rooney Memphis
Martial

Everton

Everton är obesegrade i sju raka matcher och verkar ha skakat av sig fjolårets bedrövliga säsong. De befäste i senaste matchen sin roll som Liverpools bästa lag efter ett kryss i Merseyside-derbyt och skulle de vinna på lördag tar de sig upp på samma poäng som United.

Roberto Martinez, som fick sitta kvar på sin post, trots förra årets mediokra resultat har nu återigen fått ordning på laget. För det är inga bottenlag Everton mött i de här sju matcherna. Tottenham, Swansea, Chelsea och Liverpool har alla gått segerlösa mot Everton och framförallt knocken (3-1) mot Chelsea imponerade. Everton går med andra ord inte in i den här matchen med försiktighet.

Hur kunde det då gå dåligt förra säsongen men så bra i år?

Det finns givetvis flera anledningar till det. Trots att jag verkligen inte har sett alla Evertons matcher i år så känns det ändå tydligt att det var förväntningarna som stjälpte Everton ifjol. De kom från en stark 5:e plats säsongen 13/14 där de under nye tränaren Roberto Martinez gått över till en mer passningsorienterad fotboll och stundtals spelat bländande. Flera unga spelare tog stora kliv under säsongen och efter att ha gjort klart med både Romelu Lukaku och Gareth Barry inför förra säsongen steg förväntningarna på dem och andra lag tog dem på större allvar.
Men Martinez posession- spel blev lättläst och det i kombination med ett allt formsvagare lag, orutinerade spelare och en trög backlinje gjorde att de fick kriga i botten.

Unga spelare tar chansen

Nu ser vi ett helt annat Everton. Unga spelare som Barkley, Lukaku och Stones som kom fram under det lyckade 13/14 har nu fått vara med och känna på hur tuffa tider ser ut och de kommer stärkta ur det.De tre är i tre olika lagdelar Evertons viktigaste spelare.
Att en av Premier Leagues bästa vänsterbackar Leighton Baines saknats under säsongen har knappt synts till då unge Brendan Galloway axlat den rollen utomordentligt.
En spelare som fick mycket kritik för året var Gareth Barry, som ansågs trög och förlegad. Även han har fått en nytändning och axlar tillsammans med James McCarthy ett svårforcerat mittfält.
Tidigare nämnde Stones som fått fart på Evertons backlinje men som utgick innan matchen mot Liverpool har meddelats tillgänglig för spel. Så också Seamus Coleman

Goodison Park är återigen ett högljutt fort och om det är någonting vi vet, så är det att de kommer springa och göra allt vad som krävs för att försvara det fortet.

Möjlig startelva:

Howard
Coleman, Stones, Jagielka, Galloway
McCarthy Barry
Lennon Barkley Kone
Lukaku

Historik

Det är två klassiska lag som möts på lördag. Lagen har mötts så många som 190 gånger och som vanligt är det United som har plusstatistik. Men det ska sägas att det är jämnt och på Goodison har Man United av tradition svårt.
Själv minns jag med farhågor 4-4 matchen från säsongen 11/12. I den matchen ledde United med 4-2, efter bland annat två mål av Wayne Rooney. Everton lyckades dock vända den matchen, vilket senare ledde till att City kunde vinna sin första Premier League titel.
United har faktiskt inte vunnit på Goodison sedan 2011.
Ett minne United dock minns med glädje är förra årets hemmavinst då David De Gea, stod för några världsklassräddningar och United vann med 2-1. Förhoppningsvis plockar både han och Rooney fram sina tidigare insatser mot Everton.

Övrigt

Everton spelar precis så som Arsenal spelade senast. Tempofyllt och aggressivt från start. För United gäller det att de är med från start den här gången, för det kommer att gå undan.

Och vad de än gör. Dra inte ned förväntningarna på Everton, då är de som bäst.

Matchinformation

Everton
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 9
Tid: Lördagen den 17 oktober 2015, 16.00
Plats: Goodison Park, Liverpool
Domare: Jon Moss (assisterande: Halliday, Cann; fjärde: Madley)
Teve: Viasat Fotboll/Viaplay

Manchester United

Skador: McNair (leverskada, slutet oktober), Shaw (benbrott, våren 2016)
Tveksamma: Carrick (ljumske), Herrera (skadad), Rojo (hamstring), Rooney (vrist), Schweinsteiger (lår)
Avstängda:
Position: 3:e | 5-1-2 | 12-8 | 16
Borta:9:e | 2-0-2 | 5-7 | 6
Bästa målskytt: Martial, Mata (3)
Disciplin: 12 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F15/9PSVBCL1-2
V20/9SouthamptonBPL3-2
V23/9IpswichHLC3-0
V26/9SunderlandHPL3-0
V30/9WolfsburgHCL2-1
F4/10ArsenalBPL0-3

Everton

Skador: Baines (fot, november), Besic (hamstring, november), Cleverley (fot, november), Hibbert (knä, november), Pienaar (hamstring, november)
Tveksamma: Stones (matchform)
Avstängda:
Position: 8:e | 3-4-1 | 12-8 | 13
Hemma:11:e | 1-2-1 | 6-6 | 5
Bästa målskytt: Lukaku (5)
Disciplin: 14 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O29/8TottenhamBPL0-0
V12/9ChelseaHPL3-1
O19/9SwanseaBPL0-0
V22/9ReadingBLC2-1
V28/9West BromBPL3-2
O4/10LiverpoolHPL1-1

United mot everton

Totalt: 19082-42-66278-269
Premier League: 4631-7-886-44
Borta: 9229-19-44118-176
FYRA SENASTE MÖTENA
F2013-12-04HPL0-1
F2014-04-20BPL0-2
V2014-10-05HPL2-1
F2015-04-26BPL0-3
SENASTE BORTAMATCHER
V2011-10-29BPL1-0
F2012-08-20BPL0-1
F2014-04-20BPL0-2
F2015-04-26BPL0-3

Domare: Jon Moss

M
PL 2015/16:615113
PL 2014/15:30114539
PL totalt:9430610635
Snitt (2014-16):3,580,170,110,33
Alla domare 2014/15:3,480,090,090,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).