United – CSKA 1-0: Rooneys efterlängtade mål gav United ledning i gruppen

Wayne Rooneys mycket efterlängtade mål gav United segern i mötet mot CSKA Moskva. Segern innebar också ledning i gruppen då PSV hemmaslog Wolfsburg samma kväll. 

Efter fyra stycken oavgjorda matcher i rad, varav de tre senaste med slutresultatet 0-0, var det detta lag som Louis van Gaal valde att starta med inför den viktiga hemmamatchen mot CSKA:

De Gea
Young, Smalling, Blind, Rojo
Schweinsteiger, Carrick
Mata, Rooney, Lingard
Martial

Noteras bör att Young startade matchen som högerback istället för Darmian som på sistone presterat långt under den nivå som han inledde sin tid i den röda tröjan. Phil Jones saknades återigen, antagligen på grund av matchning och skaderisk. Jesse Lingard fick återigen starta en match i Champions League och Martial fick, äntligen, chansen på topp.

Embed from Getty Images

Matchen

Inför matchstart ville LVG ej svara på frågan kring hur Rooney och Martials positioner skulle komma att vara. Efter att domaren blåst igång gick det direkt att konstatera att Martial, äntligen, var placerad på topp med Rooney bakom.

Matchen inleddes i ett högt tempo som var synnerligen efterlängtat med ett par riktigt långsamma och bakåtpassande föregående matcher. Lingard, med uppbackning från Rojo, erbjöd nyttig och välbehövlig fart på sin vänsterkant. Anfallen utfördes i hög hastighet och när väl bollen förlorades kunde Smalling och co. bryta direkt vid halvplan och fortsätta pressen framåt. Precis sådant spel som saknats i flera av matcherna denna säsongsinledning.

Embed from Getty Images

Med en halvtimme spelad hade United skapat fler chanser och bättre offensiv press än de senaste matcherna kombinerat. Chanser i all ära men som van Gaal påpekat så måste laget bli mer konkret och kliniska i avslutningslägen. Faktumet att Anthony Martial fick starta på topp innebar, som väntat, en annan dimension i anfallsspelet med djupledslöpningar, effektiva snabba kombinationer och möjlighet för Mata att smyga in i mitten när fransmannen drog på sig all markering.

All glädje över matchbilden till trots så hade ännu inget mål gjorts när klockan gick upp mot 45 spelade minuter vilket också innebar att United inte gjort ett mål på över sex timmars spel. Ett oroande och dessutom talande faktum.

Embed from Getty Images

Andra halvleken inleddes på samma vis som första, och på några minuter hade Lingard hunnit med ett farligt inspel, Rojo och Martial nicka utanför ostört efter hörna respektive inlägg. Chanser skapades på löpande band men den riktiga skärpan framför mål saknades fortsatt.

Matchens hittills största händelse inträffade efter 65 minuters spel då Martial byttes ut mot Fellaini vilket fick hemmapubliken att reagera med väldigt ljudliga burop och ramsor. Kort därefter byttes också Mata ut till förmån för Memphis. Efter förändringarna fick De Gea och Smalling hjälpas åt att undvika ett mål från Doumbia, en situation som verkligen hade kunnat försvåra avancemanget vidare från gruppen.

Istället lyckades United äntligen göra det där efterlängtade målet med hjälp av Lingards påpassliga inlägg till Rooneys panna. Ett mål som betydde väldigt mycket på flera nivåer, för Rooney, för United i gruppen och äntligen ett mål efter alla mållösa matcher. I och med att PSV också tog en hemmavinst mot Wolfsburg innebar Rooneys mål att United gick upp i topp efter fyra spelade matcher.

Embed from Getty Images

Övriga funderingar

Oktobermånad innehöll ett svårt spelschema som också, tyvärr, märktes i resultatraden. Av sex matcher vann endast laget mot Everton borta (0-3) och förlorade mot Arsenal samt fyra stycken oavgjorda (inklusive Middlesbrough).

I november ser schemat klart mer hanterbart ut och laget bör kunna leverera ett par vinster mot West Bromwich, Watford och PSV. Leicester på bortaplan i sista helgen av månaden blir dock ett test av karaktär och kvalitet.

Vågar man hoppas på lite mer inbjudande och trevlig fotboll i fortsättningen?

Resultat

Manchester United 1
CSKA Moskva 0

Matchinformation

Turnering: Uefa Champions League, gruppspel, 4:6
Tid: Tisdagen den 3 november 2015, 20.45
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 165
Domare: Szymon Marciniak (assisterande: Sokolnicki, Listkiewicz; målområde: Raczkowski, Musial; fjärde: Siejka) [Polen]

Matchhändelser

20 Georgy Schennikov
60 Pontus Wernbloom
79 Wayne Rooney
Assist: Lingard
1-0

Manchester United

De Gea
Young, Smalling, Blind, Rojo
Carrick, Schweinsteiger
Mata, Rooney, Lingard
Martial

Fellaini för Martial (66)
Memphis för Mata (74)
Herrera för Schweinsteiger (89)

Avbytare: Romero, Jones, Darmian, Pereira

CSKA Moskva

Akinfeev
Fernandes, A Berezutski, Ignashevich, Schennikov
Dzagoev, Wernbloom
Tosic, Natcho, Milanov
Musa

Doumbia för Natcho (55)
Golovin för Tosic (75)
Panchenko för Dzagoev (85)

Avbytare: Chepchugov, Vasin, Nababkin

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS