Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Leicester City – Manchester United

Seriefinal. Leicester City mot Manchester United. Vem hade trott det innan säsongens start? 18.30 blåser Craig Pawson i sin pipa, då startar en match som kan sluta lite hur som helst.

Manchester United

En märklig säsong har rullat i år. United har enligt många blivit tråkigare, de har blivit solida, de har blivit bättre men även sämre, de har slocknande stjärnor men också stjärnor på väg fram. Så var står egentligen detta Manchester United?

Rent konkret står de någonstans mitt mellan Sir Alex Ferguson och David Moyes. De är på väg tillbaka, de har tagit den hårda, osexiga vägen tillbaka, Louis Van Gaals väg. För ärligt talat, kritiker och fans världen över. Vad väntade ni er egentligen? Att ett 27-årigt imperium skulle krascha för att sedan snabbt och lätt promenera tillbaka?

I så fall har ni blivit lurade! Antagligen av den moderna fotbollens alla lögner och propaganda. Det funkar inte så. Bara för att en klubb har en stark historia, en så kallad vinnarmentalitet, ett DNA, kommer den inte automatiskt vara det för evigt. Det räcker att titta en timme västerut, mot Merseyside för att förstå det.

Och ärligt talat, ni som säger att det alltid sprakade om Fergusons United. Ni har fel och lever i någon sorts romantisk illusion. Jag minns ett Manchester United som inte alltid var så jävla färgsprakande. Ett lag som tuggade sig igenom motståndaren, som avgjorde sent in i matcher. Men ett lag med struktur.

Louis Van Gaal må vara en arrogant jävel. En gubbe som håller fast vid sina principer i vått och torrt. En vattendelare, minst sagt. Men han har fått en uppgift: att styra tillbaka klubben på rätt köl. Och det är precis det han gör. Han börjar men det mest centrala som finns för ett fotbollslag. Strukturen. I lite mer än ett år har han försökt att hitta den struktur som ska passa Manchester United. Och har nu hittat den. United är ett av ligans mest organiserade lag. Det är den vägen en klubb måste gå.

Sen att offensiven har fått lida är en sak. Kanske är det priset United får betala för tillfället. Och jag lovar, den kommer, även om tid är den största bristvaran inom den moderna fotbollen ber jag bara om en sak, att ge ”den galne” holländaren lite mer av just det, tid!

Dagsformen hos United är trots veckans debacle mot PSV ganska bra. I förra helgens match mot Watford dominerade laget över 90 minuter och skapade lägen. Men trots lägen var det ett självmål som avgjorde. Lite signifikativt för ett United som har svårt att få in bollen. Men trots allt en styrkedemonstration och känslan vid målet, förde tankarna tillbaka till en viss skottes stormaktstid.

Möjlig startelva:

De Gea
Darmian Smalling McNair Blind
Schweinsteiger Schneiderlin
Mata Rooney Memphis
Martial

Leicester City

Mycket har sagts om laget som för lite mer än ett år sedan var på vippen att åka ut. Då gjorde de en uppryckning sällan skådad i Premier League. De gjorde tvärtemot vad alla förväntade, behöll Nigel Pearson. Pearson tackade för förtroendet och höll laget kvar. Även då gjorde de tvärtemot vad alla förväntade. De sparkade Pearson. Efter att han försvarat sin sons sexskandal på lagets försäsongstour i Thailand.

En kritiserad Claudio Ranieri tog över och trots lagets uppryckning under våren förväntades laget ligga i botten av tabellen. En vår och en höst senare är laget serieledare och sagan verkar sakna slut.

Ungefär är så låter en kort historia om det Leicester som en tredjedel in i säsongen leder Premier League. ”Foxes”, som aldrig varit det där klassiska Premier League laget utan mest bara funnits där, till och från, backas upp av Thailands ledande rese-återförsäljare King Power och är därmed inte riktigt det där knegande småstadslaget som enbart kämpat sig upp till toppen. För dem är den här succén inte en saga, utan mer ”ett snabbare än förväntat affärsmål”.

För dem är Leicester ett lag som ska finnas uppe i toppen.

Vi får se hur det blir med det. Leicesters nästkommande matcher i tur och ordning mot; Man United, Swansea, Chelsea, Everton, Liverpool och Manchester City. Efter de matcherna kan sagan vara slut för den här gången. Men tro mig Leicester City är på väg framåt, kanske inte i år, kanske inte nästa år men om fem år kan Leicester City vara det lag som regelbundet utmanar om topplaceringar.

Möjlig startelva:

Schmeichel
Simpson Morgan Huth Fuchs
Schlupp Kante Drinkwater Albrighton
Mahrez
Vardy

Historik

Historiskt sätt vinner United mot Leicester. Men den matchen laget med säkerhet minns med stora farhågor är förra årets bortamatch.
I den matchen ledde Manchester United med betryggande, 1-3. Vilket i slutändan inte visade vara sig vara särskilt betryggande. Matchen slutade 3-5 och sällan har nog United tappat en match på det sättet. Då var Jamie Vardy matchens lirare. Nu är han ligans mest giftiga forward, leder skytteligan och vill gå förbi före detta Unitedforwarden Ruud Van Nistelroys målrekord, med mål i mest matcher i följd. Det blir något att bita i för Chris Smalling och company.

Övrigt

Se upp för Riyad Mahrez och Jamie Vardy. Två ligans mest formstarka spelare!

Match

Leicester City
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 14
Tid: Lördagen den 28 november 2015, 18.30
Plats: Filbert Way, Leicester
Domare: Craig Pawson
(assisterande: Ledger, Bryan; fjärde: Madley)
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador: Jones (fot, inget datum)
Herrera (hamstring, inget datum)
Shaw (benbrott, våren 2016)
Valencia (fot, våren 2016)
Tveksamma: Carrick (fot)
Lingard (hamstring)
Rojo (skada)
Avstängda:
Position: 2:a | 8-3-2 | 19-9 | 27
Borta:4:e | 4-1-2 | 10-8 | 13
Bästa målskytt: Mata (4)
Disciplin: 22 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O28/10MiddlesbroughHLC0-0[1]
O31/10Crystal PalaceBPL0-0
V3/11CSKA MoskvaHCL1-0
V7/11West BromHPL2-0
V21/11WatfordBPL2-1
O25/11PSVHCL0-0
[1] Middlesbrough vann 3-1 på straffar.

Leicester City

Skador: James (knä, februari)
Tveksamma:
Avstängda:
Position: 1:a | 8-4-1 | 28-20 | 28
Hemma:4:e | 4-1-1 | 13-11 | 13
Bästa målskytt: Vardy (13)
Disciplin: 24 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O17/10SouthamptonBPL2-2
V24/10Crystal PalaceHPL1-0
O27/10HullBLC1-1[1]
V31/10West BromBPL3-2
V7/11WatfordHPL2-1
V21/11NewcastleBPL3-0
[1] Hull vann 5-4 på straffar.

United mot Leicester

Totalt: 11960-26-33240-162
Premier League: 1812-4-241-16
Borta: 5919-13-2799-103
SENASTE MÖTENA
V2003-09-27BPL4-1
V2004-04-13HPL1-0
F2014-09-21BPL3-5
V2015-01-31HPL3-1
SENASTE BORTAMATCHER
V2000-10-14BPL3-0
V2002-04-06BPL1-0
V2003-09-27BPL4-1
F2014-09-21BPL3-5

Domare: Craig Pawson

M
PL 2015/16:1035100
PL 2014/15:2171342
PL totalt:42136443
Snitt (2014-16):3,420,130,130,06
Alla domare 2014/15:3,480,090,090,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).