Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag!

Jag minns det som igår, den senaste segern i Bournemouth. Supporterklubben hade ett par hundra personer på plats. Det var den 2 mars 1957. Hemmalaget från tredjedivisionen hade mycket överraskande tagit sig till den sjätte omgången i FA-cupen.

Brian Bedford gav Bournemouth ledningen och det såg ut att bli en klassisk cupskräll. Johnny Berry lurade dock offsidefällan och kunde kvittera för de goda. Trots att Bournemouth kämpade som demoner var det till slut Manchester United som skulle vinna, efter ännu ett mål av Berry.

United vann ligan den säsongen och slog klubbrekord med 103 gjorda mål. United borde även ha vunnit cupen men svinet Peter McParland knockade Uniteds målvakt Ray Wood när finalen var sex minuter gammal. Det fanns inga avbytare på den tiden och därmed fick United spela resten av matchen med en man mindre (ja, Wood återvände förvisso till spel trots hjärnskakning men han var mest en passagerare), då den patetiska domaren lät svinet McParland fortsätta spela.

Annars är det väl cupmötet i januari 1984 som är den mest kända matchen mellan klubbarna. Ja, förmodligen den mest kända matchen i Bournemouths historia. Det var en så kallad giant killing, då Bournemouth vann med 2-0. George Best kommenterade efteråt att han ”aldrig sett en sämre prestation från ett Unitedlag”.

Bournemouth är stolta över den där segern och har till och med tryckt upp en replika matchprogrammet från den dagen.

En seger på fyra försök i Bournemouth är faktiskt rätt patetiskt av United, då United ju alltid har varit högre upp i seriesystemet. Inte ens Sir Alex Ferguson lyckades vinna i Bournemouth (1-1 var dock tillräckligt för omspel och sedan avancemang via seger på Old Trafford).

Ja, det där med att United alltid har varit högre upp i seriesystemet gäller ju inte längre. Bournemouth spelar faktiskt i Premier League. Förra veckan vann de borta mot Chelsea.

Tiderna är inte vad de brukade vara.

I Wolfsburg kunde Van Gaal möjligen skylla på skador. Skadeläget från start är än värre nu, men det är ingen ursäkt den här gången. Bournemouth har ett lika kritiskt skadeläge och varje skada är såklart värre för Bournemouth än för Manchester United.

Återstår att se vad Louis van Gaal hittar på idag. Måhända får vi se Nick Powell i startelvan?

Uniteds juniorer har idag förlorat med 3-2 borta mot Wolves. Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon laguppställning, det hade ju annars kunnat ge några ledtrådar till hur truppen i Bournemouth ser ut…