Motståndarkollen: Leicester ångar på

Premier League följer verkligen inte manus den här säsongen. När mer än 40 procent av ligan är spelad återfinns Leicester, Crystal Palace, Watford och West Ham på topp sju åtta. Topplagen Leicester, Arsenal och Manchester city har dock en liten lucka nu med minst tre poäng till fyran Manchester United och ytterligare tre till femman Tottenham.

Norwich – Everton 1-1: Omgången inleddes med Norwich mot Everton. Gästerna från Liverpool var överlägsna i första halvlek. Tyvärr för Evertons del räckte överlägsenheten bara till ett mål av Lukaku, efter ett utmärkt inlägg från Deulofeu. Nu var Everton ändå nöjda med det och ställde bara ut skorna i andra halvlek. Sånt har man inte råd med i Premier League den här säsongen. Det tog bara ett par minuter för Hoolahan att sätta bollen i nät. Sen blev det inga fler mål. Uniteds kommande motståndare rasade ner under strecket och har nu bara en seger på de elva senaste.

Crystal Palace – Southampton 1-0: Cabaye gjorde matchens enda mål när Crystal Palace vann mot Southampton. Det var förmodligen precis så tråkigt som det låter. Palace klättrar i tabellen medan det går utför för Southampton. Det skiljer sex placeringar mellan lagen. I poäng är skillnaden dock bara fem och hade Southampton vunnit den här matchen hade man alltså varit före Palace.

West Ham – Stoke 0-0: West Ham inkasserade sjätte raka segerlösa matchen. Trots det är man fortfarande på en hedersam åttondeplats.

Manchester city – Swansea 2-1: Manchester city tog en tillfällig serieledning efter seger mot Swansea. Det såg länge bekvämt ut, även om det bara skilde ett mål. I den sista ordinarie matchminuten slog dock Gomis till med ett briljant mål och managerlösa Swansea såg ut att ha trollat hem en osannolik poäng. De tomma stolarna på City of Manchester Stadium fick dock se sitt lag vinna efter ett riktigt slumpmål, då Toure sköt bollen i mål via ryggen på Iheanacho, som inte var snabb nog för att hinna undan.

Sunderland – Watford 0-1: Watford är sjua i ligan efter seger borta mot Sunderland. Ighalo sköt förstås målet. Allardyceeffekten ser ut att ha avtagit och måhända har vi anledning att hoppas att Sunderland äntligen ska åka ut.

Aston Villa – Arsenal 0-2: Ett lag som definitivt ser ut att spela i Championship nästa säsong är hopplösa Aston Villa som är sämst på att göra mål, (nästan) bäst på att släppa in mål, sämst på att vinna och bäst på att förlora. Vägen till nytt kontrakt är extremt lång redan nu.

Då är tillvaron väldigt mycket roligare för Arsenal just nu. Man inledde veckan med att ordna ett osannolikt avancemang i Champions League och följde upp det med att (tillfälligt) ta över serieledningen i Premier League.

Tottenham – Newcastle 1-2: Tottenham tog programenligt ledningen hemma mot Newcastle och med det borde matchen ha varit över. Borde ha varit. Men den här säsongen är som den är och Mitrovic tryckte in kvitteringen för Newcastle och på tilläggstid vann gästerna matchen efter mål av Perez. Newcastle klättrar upp över strecket medan Tottenham fortfarande är tre poäng efter Manchester United.

Liverpool – West Brom 2-2: Liverpoolspelarna, tillsammans med Klopp, gjorde vågen på Anfield efter matchen mot West Brom. Fullt normalt när man tar en poäng mot Darren Fletchers West Brom.

Liverpool hade tolv poäng när man sparkade Brendan Rodgers efter åtta omgångar. Bevisligen ett klokt beslut då Liverpool under Jurgen Klopp har tagit … tolv poäng på åtta omgångar. Nä, man ska givetvis inte dra såna slutsatser men det säger nog ändå något om någonting.

Leicester – Chelsea 2-1: Den här säsongen innehåller i Premier League innehåller två stora historier: Leicester och Chelsea. För ett år sedan toppade Chelsea ligan på 39 poäng efter 16 omgångar. Leicester var hopplöst sist på tio poäng.

Ett år senare har avståndet mellan klubbarna krympt – det skiljer bara 20 poäng mellan dem nu. Det är ju bara den lilla detaljen att det nu är Leicester som toppar och Chelsea som håller till i botten.

De regerande mästarna ordnade förvisso avancemang i Champions League men det blev en ny förlust i ligan. Man är nu bara en poäng över nedflyttningsstrecket.

Chelsea var inte dåliga mot Leicester. Men Leicester har Vardy och, framför allt, Mahrez. Vardy gjorde förstås mål igen, lika förstås framspelad av Mahrez. Sedan bjöd Mahrez på en uppvisning innan han läckert satte 2-0. Chelsea hade minst lika många chanser men deras anfallare är iskalla. Det blev en reducering efter 77 minuter men sedan stängde Leicester effektivt igen.

Jag tycker att vi kan se fram emot december med entusiasm,” sa Jose Mourinho efter 0-0 mot Tottenham den 29 november. ”Jag är övertygad om att vi i slutet av december kommer att vara i en annan position än vi är nu och vi kommer att klart minska avståndet till topplagen. […] Spelar vi som vi spelade [mot Tottenham] skulle jag inte vara överraskad om vi de kommande tio matcherna inte förlorade en.” Chelsea har efter det förlorat mot Bournemouth och Leicester. När får Mourinho  sparken?

Leicester? De har nu nio poäng till femman Tottenham. De ska rimligen inte hålla hela säsongen men fan vet om inte en Champions League-plats är inom räckhåll.

Den  21 mars i år förlorade Leicester mot Tottenham. Man hade då sju poäng upp till säker mark (förvisso med en match till godo). Sedan dess har Leicester spelat 25 ligamatcher och förlorat två.

Gary Neville inledde karriären i Valencia med att åka ut ur Champions League, efter en förlust mot Lyon. Nu hade man inte gått vidare även om man hade vunnit, så det spelade kanske inte så stor roll.

Embed from Getty Images

I helgen gjorde Neville så sin första ligamatch som manager, borta mot Eibar. Det började illa då Eibar tog ledningen i slutminuten på första halvlek. Det blev värre då Orban blev utvisad efter en dryg timme. Några minuter senare fick Eibar straff… Men målvakten Jaume klev fram och räddade straffen och i slutet kunde Valencia rädda en poäng genom mål av Gomes. Det är sju poäng upp till Celta Vigo på den sista Champions League-platsen. Hemmamatch mot Getafe på lördag, då bör Neville kunna ta karriärens första seger som manager (jaja, först ska de spela mot Barakaldo i cupen, men en seger där räknas knappt).


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS