Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United – Swansea 2-1: Kaptenen klackade bort den hemska sviten

Embed from Getty Images
Det nya året började bättre än det gamla slutade. Manchester United vann med 2-1 hemma mot Swansea. Lagkapten Wayne Rooney blev matchvinnare med en klackspark, framspelad av Anthony Martial. Just Martial hade gett United ledningen men Sigurdsson såg ut att ha räddat en poäng för walesarna. Men då slog alltså kaptenen till och dödade den hemska sviten.

United öppnade piggt, som mot Chelsea med ett aningen rakare och mer direkt spel. Det resulterade emellertid inte i några kvalificerade målchanser. Sedan mattades hemmalaget av en aning. Det dröjde en halvtimme tills vi fick matchens första skott på mål, då Swanseas Routledge drog till på volley. Det var dock en bekväm räddning för De Gea.

Swansea hade bud på straff när Schneiderlin styrde bollen på sin egen hand men domaren friade. Det gjorde domaren förmodligen rätt i men det händer att det blir straff i såna situationer.

United hade en del hyggliga chanser i första halvleken. Framför allt fick Mata ett stort läge då Herrera tänkte till och friställde Mata med en snabb frispark. Mata tog dock för god tid på sig och avslutet höll inte tillräckligt hög klass. Mata hade också ett skott på mål efter en fin framspelning av Young. Just Young låg bakom det mesta som United skapade i första halvleken, bland annat träffade han Rooney med ett par precisa inlägg. Men efter 45 minuter var det, som så ofta på Old Trafford, mållöst.

Även i den andra halvleken öppnade United i ett högt tempo. Den här gången fick man också utdelning nästan omedelbart. Schweinsteiger vinner boll högt på offensiv planhalva och spelar vidare till Young som den här gången siktar på Martial med inlägget. Ett lyckat recept då Martial nickar in 1-0 till hemmalaget.

Embed from Getty Images

Ett förlösande mål? Inledningsvis ser det ut så. United ligger på för 2-0 medan Swansea bevakar. Men det är gästerna som får de bättre chanserna. Dessa kommer på kontring. Bland annat får de chansen två mot en men det går alldeles för långsamt varvid Darmian hinner tillbaka för att täcka.

En stund senare smyger Ayew dock in mellan Blind och Smalling och trycker en nick i stolpen. På returen blir Rangel korrekt varnad för filmning.

Kvitteringsmålet skulle dock komma. Modou Barrow snurrar med Darmian på Uniteds vänsterkant. Han hittar sedan Sigurdsson, omarkerad, med inlägget och Sigurdssons nick seglar i en båge över De Gea och in i mål.

Embed from Getty Images

United trollar dock fram ett segermål i den 77:e matchminuten. Schweinsteiger serverar Martial på vänsterkanten och fransmannen står för en stunds magi då han enkelt glider förbi försvararen in i straffområdet. Martial tittar upp och ser Rooney i position framför mål. Passningen är aningen bakom lagkaptenen men Rooney tänker snabbt och styr in bollen med klacken. Mycket vackert, mycket oväntat, mycket viktigt.

Swansea får en del kvitteringschanser. Barrow kliver enkelt förbi Blind och tvingar De Gea till en räddning. United är uppenbart nervösa. De stora chanserna kommer på tilläggstid. Först då mittbacken Williams vinner en duell mot McNair och Darmian utanför straffområdet. Han avslutar med ett snabbt skott som De Gea gör en bra räddning på. I den absoluta slutsekunden, då det redan borde ha varit avblåst, dyker målvakten Fabianski upp med en nick på hörna men bollen går tätt bredvid De Geas vänstra stolpe.

Embed from Getty Images

Därmed vinner United och den åtta matcher långa segerlösa sviten är äntligen bruten.

Van Gaal satsade på trebackslinje

Det såg bättre ut mot Chelsea. Då kunde man anta att United skulle fortsätta på samma sätt mot Swansea. Så blev det inte. Louis van Gaal valde att satsa på en trebackslinje och en offensiv 3-6-1-formation, där yttrarna Young och Martial var yttermittfältare snarare än vingbackar.

Man skulle möjligen kunna säga att det var en 3-1-4-1-1-formation med Schneiderlin sittande och Mata släpande bakom Rooney. Oavsett var resultatet att spelet var väldigt centrerat. När Swansea samtidigt spelade med en diamantformad 4-4-2 blev det väldigt trångt i mitten.

När Jones klev av skadad efter första halvlek och ersattes av Darmian var min gissning att det skulle ge en återgång till 4-2-3-1 men Darmian klev rakt in på Jones position till höger i trebackslinjen. Åtminstone initialt, för när United hade ledningen tyckte Van Gaal tydligen att det behövdes stärkas defensivt varvid Darmian skickades ut på vänsterkanten medan Young klev ner som vänsterback. Det gav inte önskad effekt då Swansea hittade fram väldigt enkelt.

United tvingades till ett byte till då Young klev av skadad. Van Gaal slängde in McNair men nöjde sig inte med ett rakt spelarbyte utan skickade Darmian till högerkanten samtidigt som Blind gick ut till vänster. Måhända skönt för Darmian att slippa Barrow då han hade stora problem mot den Östersundsfostrade yttern. Men även Blind blev uppsnurrad av Barrow och det tidigare så stabila försvaret ser nu mer och mer ut som det gjorde i början på Van Gaals tid i United. De många förändringarna hjälper näppeligen.

Swansea utan ambition

Swansea hade tre raka matcher utan insläppt mål då man åkte till Old Trafford för att möta ett sargat United. Det är ett läge då man förväntar sig att ett brittiskt lag ska se möjligheter.

Inte Swansea. De kom inte till Old Trafford med någon annan intention än att spela 0-0. Redan under den första fjärdedelen av matchen började Swansea maska.

Det var kanske tur för United att Swansea uppträdde utan ambition. För när Swansea hamnade i underläge tvingades man gå framåt och då visade det sig att vägen till Manchester Uniteds mål varken var lång eller snårig.

Nu är ju Swansea så dåliga offensivt att det knappt är konstigt att det är deras målvakt som får en av de bästa chanserna. Desto större anledning att kliva fram tidigare och oftare.

Kaptenen bra, kantspringarna bättre

Den stora ljuspunkten i Manchester United var förstås, som så ofta den här säsongen, Anthony Martial. I första halvlek var han tämligen anonym i en position med mycket mer defensivt ansvar än han är van att ha. I andra halvleken var han fantastisk.

Min känsla är faktiskt att Martial just nu är bättre som ytterforward än som centerforward. På kanten får han oftare chansen rättvänd, han får oftare chansen att utmana och pressen att prestera är inte lika stor som i mitten.

Det är ju bara det att det är tunt i mitten. Men Wayne Rooney ser ut att vara på bättringsvägen. Mot Chelsea tyckte jag att han gjorde sin bästa insats för säsongen (och gav honom 6,5 i betyg), idag var han bättre. Inte bara för målet – som innebär att han nu har gjort fler mål än Denis Law, bara Sir Bobby Charlton har fler – utan för spelet överlag. Lagkaptenen hade åtta avslut idag, varav tre på mål, det är siffror han inte har varit nära tidigare den här säsongen (jaja, mot Brugge men det räknas inte).

Embed from Getty Images

Beröm ska också riktas till Ashley Young. Om Martial begränsades av formationen i första halvlek gav det istället Young en optimal position. Gång på gång kom han runt på kanten och det var ack så rättvist att han till slut fick en målpassning för slitet. Slutet var dock trist då han tvingades utgå med en skada. Förhoppningsvis är det inte så allvarligt, det är trots allt en och en halv vecka till nästa ligamatch.

Avslutande tankar

Idag var en förbättring, såklart. Efter åtta utan seger är det oundvikligen en förbättring om man vinner, oavsett hur det ser ut.

Betydelsen av segern är egentligen för tidigt att säga något om. United får lite andrum över cupmatchen mot Sheffield United innan det blir upp till bevis i bortamatcherna mot Newcastle (12 januari) och Liverpool (17 januari) i ligan. Det kan bli en säsongsdefinierande vecka det där. Det är lite tidigare nu men även förra säsongen spelade United borta mot Newcastle mitt i veckan i ett mycket kritiskt läge. Då blev det tack vare ett sent segermål av Young.

Resultat

Manchester United2
Swansea City1

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 20
Tid: Lördagen den 2 januari 2016, 16.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 415
Domare: Jon Moss
• assisterande: Collin, Halliday
• fjärde: Oliver

Matchhändelser

42Chris Smalling
47Anthony Martial
Assist: Young
1-0
64Angel Rangel
70Gylfi Sigurdsson1-1
77Wayne Rooney
Assist: Martial
2-1
85Daley Blind

Manchester United

De Gea
Jones, Smalling, Blind
Schneiderlin
Young, Schweinsteiger, Herrera, Martial
Mata
Rooney
Darmian för Jones (46)
McNair för Young (78)
Carrick för Herrera (90+1)
Avbytare: Romero, Memphis, Fellaini, Pereira

Swansea City

Fabianski
Rangel, Fernandez, Williams, Taylor
Britton
Cork, Ki
Sigurdsson
Ayew, Routledge
Barrow för Britton (62)
Montero för Routledge (82)
Gomis för Ayew (82)
Avbytare: Nordfeldt, Amat, Grimes, Naughton