Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester United trea i Football Money League, troligen etta nästa år

Revisions- och konsultföretaget Deloitte har kommit med sin årliga granskning av fotbollsklubbarnas intäkter. Manchester United tappar en placering och är nu tvåa bakom Real Madrid (som toppar för elfte året i rad) och Barcelona (fyra förra året). Efter United följer PSG och Bayern München, som rasar två placeringar. United spås dock ta över förstaplatsen nästa år.

Årets rapport gäller för säsongen 2014/15 och United är den enda klubben bland de tio första som inte spelade Champions League den säsongen.

Bortsett från de fem första platserna är det total dominans för Premier League. Den engelska ligan har 5 klubbar bland de 10 främsta, 9 på topp 20 och 17 bland de 30 främsta. Inom två år är det möjligt att alla Premier League-klubbar återfinnas bland de 30 främsta. Premier Leagues teveavtal ger de engelska klubbarna ett försprång och de engelska klubbarna vinner också på att pundkursen har stärkts kraftigt mot eurokursen.

Klubbarnas intäkter delas in i tre grupper, matchdagsintäkter (United fyra bakom Arsenal, Real och Barcelona), intäkter för broadcasting (United först på åttonde plats) och kommersiella intäkter (United trea efter PSG och Bayern). Uteblivet Champions League-spel innebar ett markant intäktstapp för United i de två första och avtalet med Adidas innebär att de kommersiella intäkterna kommer att öka markant till nästa rapport.

Uniteds intäkter för 2014/15 var 395,2 miljoner pund. I den senaste kvartalsrapporten prognostiserade United med intäkter på mellan 500 och 510 miljoner pund för räkenskapsåret 2015/16, vilket skulle innebära en ökning på mer än 25 procent. Där kalkylerades dock med slutspel i Champions League så den slutliga siffran blir troligen något mindre. Med tanke på att Real Madrid toppar i år på 439 miljoner pund förefaller det ändå vara högst troligt att United går förbi. Notabelt är att Real Madrid, PSG och Bayern alla hade ett intäktstapp räknat i pund men en ökning räknat i euro.

Rapporten i sin helhet finns på Deloittes hemsida.