Derby – United 1-3: Red Army sjöng United till nästa omgång

Embed from Getty Images

Manchester United är klara för omgång 5 i FA-cupen efter en stabil seger borta mot Derby County i omgång 4. Anthony Martial var segerorganisatör och låg bakom två av målen i en match som annars dominerades av Uniteds högljudda supportrar. Rooney, Blind och Mata stod för Uniteds mål.

Överlag stod United för en tämligen kompetent insats mot ett inte speciellt kompetent motstånd. Derby hade inför matchen fem raka utan seger i Championship och av den här matchen att döma är de långt ifrån Premier League-nivå. Sheffield United som United mötte i förra omgången är förstås sämre än Derby men bjöd ändå på klart bättre motstånd.

Marginaler är viktiga i fotboll och det ska konstateras att två av Uniteds mål borde ha dömts bort för offside.

Matchreferat

Två lag i kris och två managers som inte tror på ändringar för att vända trenden. Derby ställde upp precis som väntat och det gjorde egentligen United också. Varela ersatte skadade Darmian medan Mata gick in i startelvan på Herreras bekostnad. Annars var det de spelare som Van Gaal har satsat på den senaste tiden.

En intressant detalj att notera med Uniteds startelva: Tre spelare (Rooney, De Gea, Smalling) värvades av Sir Alex Ferguson, tre spelare (Mata, Fellaini, Varela) värvades av Moyes, tre spelare (Schneiderlin, Martial, Blind) värvades av Van Gaal och två spelare (Lingard, Borthwick-Jackson) är produkter från akademin.

Det var gästande United som öppnade bäst. Redan efter någon minut fick Martial ett ypperligt läge men han skruvade skottet en bit över.

Uniteds ledningsmål skulle dock inte dröja länge. Återigen var Martial inblandad då han spelade fram till Wayne Rooney som mycket behärskat skruvade in bollen i det bortre hörnet. Ett mycket vackert mål! Vän av ordning konstaterar att Rooney faktiskt stod någon centimeter offside men det hade varit väldigt hårt att hänga linjemannen för den missen.

Premier League-laget dominerade sedan tillställningen. Derby stack upp några gånger men det kändes aldrig speciellt farligt. Martial hade lekstuga mot Christie på vänsterkanten men i de avgörande momenten saknade han det rätta flytet.

Istället slog Derby i slutet av första halvlek till med en oväntad kvittering. Målet kom efter hopplöst dåligt försvarsspel av United. Smalling förlorade en nickduell mot Martin på målvaktens långa utspark. Blind vann förvisso den efterföljande duellen men inte bättre än att bollen hamnade hos Martin som tittade upp och såg att Thorne hade sprungit ifrån Schneiderlin. Thorne satte sedan bollen kyligt bakom De Gea. Svagt överlag och framför allt väldigt lojt av Schneiderlin.

Oavgjort i halvtid och var mer än Derby förtjänade, även om United inte direkt skapade chanser på löpande band. Inledningen på andra halvlek var jämnare än första halvlek men United tog efter hand över. Martial fortsatte att dominera på vänsterkanten. Lingard kom sällan runt på högerkanten men de gånger han gjorde det blev det farligt. Mata borde ha gett United ledningen då ett inlägg från Lingard turligt styrdes rakt till spanjoren men han nickade utanför.

Istället var det en mittback som fick ta tag i det. Daley Blind drev bollen framåt och ville väggspela med Mata som dock tyckte att Lingard var ett bättre alternativ. Blind fortsatte emellertid framåt in i straffområdet och tog en löpning mot främre stolpen och på Lingards fina inspel satte han behärskat bollen i nät med en bredsida. Ett mycket bra mål, men det är inte utan att man undrar varför en mittback var enda spelbara Unitedspelare i offensivt straffområde; anfallaren Rooney befann sig till exempel på mittplan. Den faktorn, lika mycket som dålig inläggskvalitet, är en avgörande anledning till att United gör så få mål från kanten.

Efter att Blind hade gett United ledningen var det egentligen aldrig något snack om saken. Derby var inte tillräckligt bra för att kunna hota United. Michael Carrick fick göra en välkommen comeback då han ersatte Schneiderlin, som för dagen var väldigt svag.

Det skulle till slut bli 3-1 till United också. Martials sprang, återigen, lekande lätt förbi Christie på vänsterkanten in i straffområdet. Den här gången hittade han också rätt alternativ då han vinklade bollen till Mata som enkelt kunde sätta bollen i nät. Med stillbild och måttband ser det ut som att Martial är offside då passningen till honom slås. Nu har inte linjedomaren tillgång till det och målet godkändes därmed. Precis som vid 1-0 ett offsidemål men återigen också ett marginellt beslut. Ibland får man med sig dessa beslut, ibland inte. Det selektiva minnet gör att man bara minns besluten som går emot.

På läktarna dominerade 5500 tillresta Unitedsupportrar med sånger om Nemanja Vidic, George Best, Wembley, Busby Babes med mera, med mera. Överlag en trevlig tillställning med snygga mål av United. Det finns alltid mer att hämta men den här kvällen var United klart bättre än sin motståndare. Nu återstår att se om den här prestationen kan upprepas även i Premier League. Närmast väntar Stoke på tisdag och då blir det tuffare.

De unga ytterbackarna imponerade

Guillermo Varela och Cameron Borthwick-Jackson startade på ytterbackspositionerna för United. De gjorde det med den äran.

Borthwick-Jackson fortsätter att spela stabilt och behärskat. Han är inte den mest spektakulära ytterbacken men han går aldrig bort sig och med tanke på att han fortfarande bara är 18 år (han firar sin 19-årsdag med att spela mot Stoke) är det imponerande att han i stort sett varje match står för samma stabila prestation.

Embed from Getty Images

Varela är mer ett piggt yrväder. Många jämför honom med Rafael och det är väldigt enkelt att förstå den liknelsen. Varela fyller hela tiden på offensivt och oroar. Ibland hamnar han lite snett i defensiven men oftast lyckas han reparera detta.

Nemanja till ära stod Varela dessutom för en språngnick i eget straffområde. Bara en sån sak.

Det var Martials match

Varela och Borthwick-Jackson i all ära. En spelare stod ut långt över alla andra i den här matchen. Jag talar förstås om Anthony Martial. Han kostade massor av pengar men det ser redan ut att vara välinvesterade slantar.

Mot Derby hade Martial matchen igenom lekstuga på vänsterkanten. Han tog sig med lätthet förbi högerbacken Christie gång på gång. Vill man vara kritisk kan man peka på att hans avgörande inte tillräckligt ofta nådde rätt adress och att han kanske kunde ha kommit till fler och bättre egna avslut.

Embed from Getty Images

Men när matchen summeras står Martial ändå på assists så han lämnar inte matchen utan att ha gjort avtryck även på resultatet.

Resultat

Derby County 1
Manchester United 3

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, omgång 4
Tid: Fredagen den 29 januari 2016, 20.55
Plats: Pride Park, Derby
Publik: 31 134
Domare: Anthony Taylor
• assisterande: Kirkup, Bryan
• fjärde: Martin

Matchhändelser

16 Wayne Rooney
Assist: Martial
0-1
37 George Thorne 1-1
54 Stephen Warnock
65 Daley Blind
Assist: Lingard
1-2
83 Juan Mata
Assist: Martial
1-3

Manchester United

De Gea
Varela, Smalling, Blind, Borthwick-Jackson
Schneiderlin, Fellaini
Lingard, Mata, Martial
Rooney
Carrick för Schneiderlin (74)
Herrera för Mata (83)
Avbytare: Romero, Memphis, Januzaj, McNair, Pereira

Derby County

Carson
Christie, Keogh, Shackell, Warnock
Thorne
Ince, Butterfield, Johnson, Blackman
Martin
Camara för Blackman (59)
Russell för Thorne (76)
Hendrick för Johnson (76)
Avbytare: Grant, Bryson, Baird, Olsson

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS