Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United – Stoke 3-0: Propagandafotboll

Embed from Getty Images
Den här insatsen är precis det samtliga med ett intresse i fotbollsklubben Manchester United gått och väntat på. Besvikelsen över det tråkiga spelet och inaktiviteten i januarifönstret var som bortblåst, det var det United vi saknat. Både offensiven som defensiven var mästerlig. Våra omställningar var dödliga. Sen har vi en fransman på vänsterkanten med kvaliteter vi inte sett i den röda tröjan sedan Cristiano Ronaldos dagar i Manchester.

United inledde matchen frejdigt och de offensiva löpningarna avlöste varandra. Det kvittade om jag gnuggade ögonen både en och två gånger – hemmalaget var ändå löpvilligt, utmaningsbenägna och kreativa överlag. Anthony Martial i synnerhet. Vilken första halvlek den franska guldklimpen hade och som det uppskattades av lagkamraterna. Så fort någon spelare fick bollen rättvänd söktes automatiskt blicken mot vänsterkanten och killen med nummer 9 i den röda tröjan.

Martial må vara stekhet, men han inspirerades än mer av övriga lagets uppsteppande. United såg åter ut som den maskin vi förälskat oss i en gång i tiden, där ingen föll ur ramen utan drog sitt strå till stacken och lite till. 1-0 kom som ett brev på posten efter ett inkast där Juan Mata vred och vände ett tag innan han släppte tillbaks bollen till Cameron Borthwick-Jackson. Födelsedagsbarnet tryckte i sin tur in ett magnifikt inlägg mellan Jack Butland och hans försvarsslinje och medan Stoke funderade på hur de skulle agera hävde sig Jesse Lingard fram och slängnickade in bollen i nät. Ett tvättäkta akademimål. Fantastiskt!

Embed from Getty Images
United fortsatte visa vilja att anfalla även om Stoke stack upp emellanåt. Bojan Krkic och Peter Crouch hade några kombinationer, men David De Gea med försvar hade allt som oftast bra koll på helan och halvan. I och med att Stoke flyttade upp sitt lag gavs det än mer ytor till spelvändningar, vilket United utnyttjade föredömligt och det kommande 2-0-målet var snudd på perfektion. Nej, det var perfektion. Bollen letade sig upp längs högerkanten där Juan Mata, återigen, höll bollen föredömligt och släppte den sen vidare i precis rätt stund till kapten Wayne Rooney. Rooney trampade framåt och chippade elegant bollen över Stokes enda kvarvarande försvarare fram till Martial som utan några krusiduller smekte in bollen i bortre krysset med en elegant och pricksäker bredsida.

Halvleken fortsatte med ett inspirerat hemmalag där Stoke hade en hel del problem. Juan Mata fick ett par gyllene chanser efter inspel från både Anthony Martial och Matteo Darmian. Tyvärr hade inte spanjoren ställt in siktet och missade de båda lägena. Stoke vaskade fram ett par fasta situationer framåt slutet men även vid dessa var de uddlösa. Ena gången plockades Peter Crouch bort av Chris Smalling och andra gången var det inspelet som höll dålig nivå av Erik Pieters.

Till andra halvlek var det fortsatt United som tog initiativet medan Stoke hade förtvivlat svårt att få sitt spel att klicka. Hemmalagets frontfyra var för dagen stekheta, framförallt trion Mata, Rooney och Martial. Den sistnämnde tog vid där han avslutade de första 45 och låg bakom det mesta. Rooney gjorde tidigt 3-0 efter en fin djupledspassning av Martial, men domaren blåste av någon oförklarlig anledning bort målet och gav frispark mot Rooney efter axel- mot axel-duellen han och Glen Johnson emellan. Det skulle dock inte dröja länge innan ett nytt fint anfall byggdes upp, där återigen Juan Mata var dirigent.

Embed from Getty Images
Mata behöll kylan när han kom sprintandes med bollen rättvänd mot Stokes försvarslinje och istället för att släppa bollen i förstaläget på Rooney höll han i bollen en extra sekund för att sedan släppa ut bollen till vänster. Där vet ni vid det här laget vem som befann sig. Matchens gigant satte ett suveränt inspel efter marken in mot bortre stolpen där Rooney dök upp och ostört kunde peta in 3-0 i tom målbur. Ytterligare ett anfall som osade hög klass!

Efter det tredje målet drog United ner på tempot ett snäpp och lät Stoke försöka anfalla, vilket de gjorde men de var för dagen inkapabla att göra det med kvalitet. Bojan var osynlig, Arnautovic otajmad och Crouch för stationär. För anfallen skapade de för att reducera men hemmalagets backlinje gjorde, precis som hela laget, en fenomenal insats. Framåt slutet valde Van Gaal att vila Martial, Mata och Fellaini vilket istället gav Memphis, Herrera och Pereira värdefulla minuter på planen. Hade önskat ytterligare speltid för dessa herrar så de fått känna sig än mer involverade och delaktiga i den fina segern. Memphis visade upp en stark vilja och jag önskar verkligen på en förlösning av hans potential inom en snar framtid, för det finns så oerhört mycket skicklighet i holländarens kropp som inte nyttjas.

Summa summarum: Det här var förmodligen Manchester Uniteds bästa insats den här säsongen, visst gjorde de en fanatisk insats mot Everton borta men denna insatsen gläder faktiskt mer. Det var det United vi vill se. Det United som löper för varandra, står upp för varandra och framförallt det United som vill anfalla och göra mål. Den här matchen gav förmodligen alla spelare, ledare och supportrar den kick av glädje och självförtroende som vi saknat den senaste tiden. Nu blir det intressant att se hur denna insatsen konserveras och bearbetas till söndag. Då är det Stamford Bridge och Chelsea som väntar.

Matchfakta

Manchester United 3
Stoke City 0

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 24
Tid: Tisdagen den 2 februari 2016, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Publik: 75 234
Domare: Roger East
• assisterande: Cann, McDonough
• fjärde: Madley

Matchhändelser

14Jesse Lingard
Assist: Borthwick-Jackson
1-0
23Anthony Martial
Assist: Rooney
2-0
53Wayne Rooney
Assist: Martial
3-0
55Matteo Darmian
60Anthony Martial
85Stephen Ireland

Manchester United

De Gea
Darmian, Smalling, Blind, Borthwick-Jackson
Fellaini, Carrick
Lingard, Mata, Martial
Rooney

Memphis för Martial (79)
Herrera för Fellaini (80)
Pereira för Mata (88)

Avbytare: Romero, Schneiderlin, Varela, McNair
Manager: Louis van Gaal

Stoke City

Butland
Johnson, Wollscheid, Muniesa, Pieters
Whelan, Afellay
Walters, Bojan, Arnautovic
Crouch

Bardsley för Wollscheid (30)
Ireland för Bojan (60)

Avbytare: Haugaard, Odemwingie, Joselu, Diouf, Shaqiri
Manager: Mark Hughes