Midtjylland – United 2-1: We’re fucking shit

Embed from Getty Images

Manchester Uniteds misär fortsätter, bortamatchen mot Midtjylland slutade med en 2-1-förlust. United tog ledningen genom Memphis men danskarna vände till seger med mål av Sisto och Onuachu. Det är nu fördel Midtjylland inför returen på Old Trafford nästa vecka.

Manchester Uniteds supportrar var märkbart irriterade under matchen.

Freezing cold on a Thursday night,
And we’re playing fucking shite,
What a feeling, what a night.
Oh what a night.

United kom till spel med ett sargat lag. På uppvärmningen gick målvakten David de Gea sönder. En knäskada bekräftade Van Gaal efter matchen, men han kunde inte svara på hur länge målvakten blir borta. Med De Gea adderad till skadelistan är det inte utan att man undrar om en startelva med de skadade spelarna skulle vinna mot laget som startade för United.

Just den här kvällen hade De Gea inte kunnat göra någon skillnad, reservmålvakten Romero är en av få spelare som kan lämna Danmark utan att skämmas. Framför allt var Uniteds defensiv, över hela planen, alldeles för dålig. Midtjylland vann de flesta duellerna, bitvis kändes det som att danskarna sprang i cirklar runt engelsmännen. Det är ingen tvekan om att danskarna ville mer den här kvällen.

Matchreferat

På förhand hade det talats om att Midtjylland var starka på fasta situationer. Det fick vi erfara nästan omedelbart då ett långt inkast ställde till oreda i Uniteds försvar. På en hörna tappade Blind markeringen och Hansen fick fritt nickläge men Romero svarade för en strålande räddning.

United var inte helt ofarliga. Memphis fick en chans framspelad av Lingard men hamnade i dålig vinkel. Om Midtjylland är bra på offensiva fasta situationer så var de sämre defensivt. Mata tvingade målvakten till en hygglig räddning efter en kort hörna och efter en annan hörna fick Smalling ett jätteläge på nick men han kunde inte styra bollen på mål.

Midtjylland fick en fantastisk chans att ta ledningen då två spelare kom fria mot Romero. Kadlec var dock slarvig i bollkontrollen, så Unitedförsvaret  kunde åtminstone löpa tillbaka och stoppa passningsvägen. Romero kom ut bra och Kadlec sköt rakt på honom.

Minuten senare tar United ledningen. Lingard får bollen helt ren på högerkanten. Martial och Memphis är i straffområdet och Lingard slår ett hårt lågt inlägg som når holländaren. Memphis tar balansen men lyckas ändå stoppa bollen och halvsittandes kan han spela in bollen i mål.

Embed from Getty Images

Glädjen är dock kortvarig. Kvitteringen kommer bara sju minuter senare. Carrick ger bort bollen på egen planhalva och Sisto får ohotat driva bollen. Han drar iväg ett skott som styrs i mål via Smalling.

I början på andra halvlek har United några fina chanser att återta ledningen. Martial bjuder Lingard på en bra chans men Lingard drar skottet långt över. Memphis slår ett utmärkt inlägg till Mata men Mata är som bekant inte speciellt bra på att nicka och han träffar inte mål. Den bästa chansen får Lingard i ett anfall där Herrera får bollen av Martial. Herrera lyfter in till Lingard som avslutar med en bredsida på volley men får tyvärr se bollen gå i ribban.

Love blir efter en timme varnad för en ful tackling som en annan dag hade kunnat ge rött kort.

Midtjylland tar efter hand över och satsar också på offensiva byten. Tvåmetersmannen Onuachu kommer in och ställer till stor oreda. Olsson driver runt på högerkanten och hittar Onuachu med ett utmärkt inlägg och Romero står återigen för en superb räddning.

Embed from Getty Images

Det är just Onuachu som blir matchvinnare. Sisto lurar tre Unitedspelare med en enkel kroppsfint och Midtjylland flyttar fram. Bollen går till Onuachu. Halva United står och beundrar honom men han ser ändå ut att tappa bollen. Mata tvekar dock i duellen och Onuachu får tag på bollen på nytt och drar iväg ett välplacerat skott som smiter in vid Romeros högra stolpe.

Embed from Getty Images

Mittfältet svek

På pappret ställer United upp med ett utmärkt centralt mittfält. Carrick, Herrera och Mata är fantastiska spelare i sina bästa stunder. De underpresterade grovt ikväll.

Enkelt kan det illustreras av Midtjyllands båda mål. Det första föregås av en bedrövlig passning från Carrick till Herrera där Herrera också är för dålig i arbetet med försöka vinna tillbaka bollen. Det andra målet föregås av att Mata viker ner sig i en duell mot Onuachu, det var Matas boll och han får helt enkelt inte förlora en sådan duell.

United är överlag för bekväma i duellspelet och danskarna vinner nästan alla 50/50-dueller.

Herrera som en av de två sittande är det många som har önskat, däribland undertecknad. De få gånger han har fått chansen där har det dock som regel sett dåligt ut. Dåligt var det också i Danmark. Herrera var mestadels osynlig, både defensivt och offensivt.

Ändå ett hyggligt utgångsläge

Nu har Manchester United tack vare bortamålet ändå ett hyggligt utgångsläge inför returen på Old Trafford. Midtjylland spelade förmodligen nära sin maxkapacitet medan United var långt under sin förmåga. De gånger United höjde tempot kunde man tämligen enkelt skapa bra lägen, tyvärr var det alldeles för sällan som United gjorde det.

Men det är Midtjylland som leder inför returen. Vi har den här gången vid upprepade tillfällen fått erfara att United inte tar många enkla segrar. Hade United gjort så hade PSV besegrats på Old Trafford och då hade United istället spelat Champions League den här veckan.

Midtjylland kommer att resa till returen med ett stort självförtroende och lite nyvunnen matchform. Vi ska trots allt komma ihåg att det var deras första tävlingsmatch sedan mitten på december.

Jag låter de tillresta Manchester United-supportrarna få det sista ordet.

We’re fucking shit, we’re fucking shit, we’re fucking shit.

Uppdatering: Tyvärr smög det in ett felaktigt videoklipp i den första versionen.

Matchfakta

Midtjylland 2
Manchester United 1

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa Leagueåttondelsfinal, 1:2
Tid: Torsdagen den 18 februari 2016, 19.00
Plats: Arena Herning, Herning
Publik:
Domare: Artur Dias [Portugal]
• assisterande: Tavares, Soares
• målområde: Pinheiro, Machado
• fjärde: Mesquita

Matchhändelser

37 Memphis Depay
Assist: Lingard
0-1
44 Pione Sisto 1-1
60 Donald Love
77 Ebere Paul Onuachu 2-1
85 Jesse Lingard
90+2 Chris Smalling

Manchester United

Romero
Love, Smalling, McNair, Blind
Herrera, Carrick
Lingard, Mata, Memhpis
Martial
Schneiderlin för Herrera (72)
Pereira för Mata (78)
Avbytare: Poole, Riley, Weir, Keane
Manager: Louis van Gaal

Midtjylland

Andersen
Romer, Hansen, Bodurov, Novak
Hassan, Sparv
Kadlec, Sisto, Olsson
Pusic
Onuachu för Pusic (60)
Urena för Hassan (67)
Royer för Kadlec (85)
Avbytare: Dahlin, Duelund, Banggaard, Bach Bak
Manager: Jess Thorup

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS