Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Red Issue: Maktkamp i styrelsen om managerposten

Det älskade, och hatade, fanzinet Red Issue la ner verksamheten för ett drygt år sedan men det lever fortfarande kvar på Twitter. Red Issue har tidigare rapporterat om en maktkamp i styrelsen och igår kom de med ett antal tweets om hur situationen är.

United har två styrelser, en företagsstyrelse – med Glazers, Ed Woodward och Richard Arnold – och en fotbollsstyrelse – med Sir Alex Ferguson, Sir Bobby Charlton och David Gill. Formellt är det företagsstyrelsen som har makten men Ferguson, Charlton och Gill har fortsatt ett stort inflytande.

Ferguson uppges, i motsats till den offentliga versionen, ogilla Mourinho skarpt. Ferguson visste att Mourinho ville ha jobbet 2013 och ska då ha fört portugisen bakom ljuset. Vidare sägs Ferguson vara arg över sitt minskade inflytande och han sägs hata Woodward.

Fergusonfalangen sägs önska Ryan Giggs som nästa manager medan Woodward tvekar. Att sparka Louis van Gaal innebär ett misslyckande för Woodward och då David Moyes fick sparken skulle det i så fall vara andra raka misslyckandet. Således vill Woodward behålla Van Gaal till sommaren. Alternativen Giggs och Mourinho är båda dåliga för Woodward. Väljer han Giggs innebär det att Ferguson får mer inflytande. Väljer han istället Mourinho blir Ferguson undanknuffad och risken är att Giggs lämnar. Woodward vill behålla Giggs och Class of ’92 i klubben, även om han ogillar deras ”varumärke”.

Woodward sägs också vara pressad av Glazers som ska ha börjat kolla på en potentiell ersättare. Vidare finns diverse kopplingar med Jorge Mendes och Peter Lim som gör det hela ännu krångligare. Wayne Rooney är fortfarande den i klubben som lockar sponsorer varför alla parter håller sig väl med lagkaptenen.

Ferguson sägs ha uppmuntrat Class of ’92 att såga Van Gaal i media för att sedan backa holländaren när Mourinho blev ledig. Och även utan formell makt skulle Ferguson givetvis kunna ställa till en hel del oreda.

Som vanligt ska uppgifterna tas med en rejäl nypa salt.

Tidningarna har förstås också en del att rapportera i den ständigt pågående såpoperan:

  • Independents Mark Ogden menar att United har siktet inställt på att värva Pierre-Emerick Aubameyang från Borussia Dortmund. Aubameyang skulle kunna kosta 60 miljoner pund men intresset sägs gälla även om Van Gaal får sparken. Den som då efterträder Van Gaal skulle emellertid ha möjligheten att stoppa affären.
  • Guardian skriver Jamie Jackson att Mourinho är beredd att vänta på jobbet till sommaren men inte längre. Mourinho har inte fått några garantier från United.
  • Independent argumenterar Ian Herbert United borde välja bort Mourinho och istället satsa på Mark Hughes.
  • Mirror skriver Simon Mullock att United fortfarande ser Ryan Giggs som nästa manager.