Inför: West Bromwich Albion – Manchester United

Embed from Getty Images
Drygt en vecka har gått sedan den övertygande segern i returmötet mot Midtjylland. Sedan Marcus Rashfords debut har Midtjylland, Arsenal och Watford besegrats. Nu väntar ett tufft bortamöte mot West Bromwich Albion, där United återigen ställs inför prov.

Manchester United

Uniteds formkurva har på nytt hastigt vänt, vilket är något vi vant oss vid under denna säsong. Perioder där spelet varit under all kritik och där laget uppträtt som ett bottenlag, det har varvats med perioder där spelet plötsligt sett lovande ut och där man väntat på den ordentliga islossningen. Nu sitter vi och hoppas på det sistnämnda, en ordentlig islossning där den frejdiga offensiven nyttjas och där segrarna radas upp. Det är förstås mycket att hoppas på, men som supporter får man aldrig sluta hoppas.

Veckans match mot Watford var både upp och ner. När offensiven klickade noterade vi ett kreativt och kvickt lag som forcerade fram – har vi någonsin förknippat Van Gaal med den typen av fotboll under hans United-era? Något har hänt sedan krossen av Midtjylland. Om det är juniorernas intåg eller något som hänt bakom kulisserna låter vi vara osagt, men plötsligt ser vi sekvenser av ett United från förr. Juan Matas sena segermål senast spär på det ytterligare. Mata förresten, kapten senast, stod för ytterligare en finfin insats mot Watford, samarbetet med ynglingarna som löper upp luckor åt den gode spanjoren har gjort honom gott. Plötsligt har han fått tid med bollen rättvänd och där är han briljant. Till skillnad mot Marouane Fellaini, Michael Carrick, Wayne Rooney med flera så löper Anthony Martial, Memphis Depay, Jesse Lingard och Marcus Rashford konstant och det gör Juan Mata till en så mycket bättre fotbollsspelare.

Startelvan är i sedvanlig ordning svår att skissa fram. Hur många skador hinner vi dra på oss innan söndag? Någon hinner förmodligen halka och slå sönder sig i ”snökaoset” som drabbat Manchester. Hur som helst. David De Gea. Guillermo Varela är en spelare jag blivit mer och mer förtjust i och han bör få fortsatt förtroende till höger i backlinjen. Får Fosu-Mensah förtroendet på nytt? Jag tror det. Holländaren blandade och gav senast, men visade upp en fantastisk högstanivå, framförallt med sin inställning och spelet med boll. Daley Blind imponerade däremot inte, men med skadeläget går det inte peta honom. Till vänster har jag en känsla av att Matteo Darmian får chansen.

Michael Carrick vilade senast, och om han inte går in i mittförsvaret så kliver han förmodligen in på mitten på Morgan Schneiderlin eller Ander Herreras bekostnad. Offensivt tror jag på samma kvartett som senast. Jesse Lingard finns även till hands efter att ha startat på avbytarbänken senast, men har svårt att se vem han skulle peta i dagsläget. Möjligtvis om Van Gaal får för sig att ta ner Rashford på jorden. Man vet aldrig med vår holländske manager. På bänken kanske någon av Phil Jones eller Marouane Fellaini tar plats på söndag, då de är tillbaks i träning. Även Antonio Valencia är tillbaks, men med tanke på hans långa frånvaro lär han inte kastas in i hetluften direkt. Van Gaal påpekade även på presskonferensen att även om dessa spelare är tillbaks så vill han helst att dessa matchas in i U21 innan de får chansen.

Möjlig startelva:
De Gea
Varela Fosu-Mensah Blind Darmian
Carrick Herrera
Martial Mata Memphis
Rashford

West Bromwich Albion

West Brom överaskade i veckan och plockade poäng av serieledaren Leicester. Matchen slutade 2-2 efter en stark insats av detta kompakta Tony Pulis-lag. Backlinjen senast formerades med fyra mittbackar, klassisk Pulis-försvar från Stoke-tiden. Med all förmodan kommer han formera försvaret på ett liknande sätt för att förhindra Uniteds kvickhet framåt. Det kommer inte forceras fram á la Varela från hemmalagets ytterbackar. Under veckan drabbades laget av ett avbräck i form av att den rutinerade yttern Chris Brunt som skadade sitt ena korsband allvarligt och blir borta i minst ett halvår. Ett tungt avbräck även för Nordirland som blir utan sin rutinerade pjäs under den kommande EM-turneringen.

Saido Berahino har åter tagits till nåder i West Brom, fjolårets succéanfallare har sakta men säkert börjat komma till sin rätta och samarbetet med Salomon Rondon har hittats. Denna anfallsduo har all potential för att ställa till med oro mot ett icke-samspelt United-försvar på söndag. Craig Gardner är en annan herre att hålla ögonen på. Gardner ligger bakom mycket av hemmalagets offensiv med sin fina högerfot, dels i spelet men framförallt på fasta situationer. Mot Leicester satte han en oerhört fint placerad frispark rakt upp i krysset, helt otagbart för Kasper Schmeichel. Ett råd till United är med andra ord: skänk inte bort några onödiga frisparkar eller hörnor på söndag.

Möjlig startelva:
Foster
Dawson McAuley Olsson Chester
Sessegnon Fletcher Yacob Gardner
Rondon Berahino

Historik

West Bromwich har en rad United-föredettingar i sin spelartrupp denna säsong. I målet finner vi Ben Foster, som fick sina chanser mellan stolparna i United innan han slutligen skeppades iväg. I försvaret återfinns James Chester från start med all förmodan. Chester var ungdomsspelare i Manchester United, där han flertalet gånger blev utlånad utan att avancera längre än någon enstaka match i den röda A-lagströjan. Vanligtvis hade Jonny Evans startat för West Brom, men till denna match är han tråkigt nog skadad. Evans känner alla United-supportrar väl till efter 139 Premier League-matcher för United. Finns många olika åsikter om Evans, men för mig var han en personlig favorit även om han dalade fotbollsmässigt de sista åren på Old Trafford. En annan United-ikon finner vi på mitten i form av Darren Fletcher. Skotten behöver ingen närmare presentation, men hans arbetskapacitet och spel med hjärtat gör honom till en publikfavorit för klubben han representerar. Vilket hans omedelbara utnämning till lagkapten i West Brom bevittnar.

Senaste mötet lagen emellan minns vi gärna tillbaks till. Matchen där Jesse Lingard på allvar spelade till sig en ordinarie tröja i Manchester United efter ett fint mål i andra halvlek. Det andra målet i 2-0-matchen slog Juan Mata in från straffpunkten.

Matchfakta

West Bromwich Albion
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 29
Tid: Söndagen den 6 mars 2016, 17.00
Plats: The Hawthorns, West Bromwich
Domare: Mike Dean
• assisterande: Long, Bennett
• fjärde: Attwell
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador: Johnstone (skadad, inget datum)
Jones (skadad, mitten av mars)
Keane (ljumske, inget datum)
Love (skadad, inget datum)
Rooney (knä, april)
Schweinsteiger (knä, mitten/slutet mars)
Shaw (benbrott, våren 2016)
Young (ljumske, mitten/slutet mars)
Tveksamma: Borthwick-Jackson (skadad)
Fellaini (matchform)
Smalling (axel)
Valencia (matchform)
Avstängda:
Position: 5:e | 13-8-7 | 37-26 | 47
Borta: 7:e | 5-4-5 | 18-19 | 19
Bästa målskytt: Martial, Rooney (7)
Disciplin: 51 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F 13/2 Sunderland B PL 1-2
F 18/2 Midtjylland B EL 1-2
V 22/2 Shrewsbury B FA 3-0
V 25/2 Midtjylland H EL 5-1
V 28/2 Arsenal H PL 3-2
V 2/3 Watford H PL 1-0

West Bromwich Albion

Skador: Brunt (knä, oktober)
Evans (hamstring, mitten mars)
McManaman (fot, mitten mars)
Morrison (hamstring, mitten mars)
Tveksamma:
Avstängda:
Position: 13:e | 9-9-10 | 29-36 | 36
Hemma: 12:e | 5-4-5 | 18-20 | 19
Bästa målskytt: Rondon (6)
Disciplin: 54 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F 6/2 Newcastle B PL 0-1
O 10/2 Peterborough B FA 1-1 [1]
V 13/2 Everton B PL 1-0
F 20/2 Reading B FA 1-3
V 27/2 Crystal Palace H PL 3-2
O 1/3 Leicester B PL 2-2
[1] West Brom vann 4-3 på straffar.

United mot West Brom

Totalt: 127 54-31-42 229-194
Premier League: 19 13-4-2 45-17
Borta: 64 34-16-14 126-78
SENASTE MÖTENA
V 2014-03-08 B PL 3-0
O 2014-10-20 B PL 2-2
F 2015-05-02 H PL 0-1
V 2015-11-07 H PL 2-0
SENASTE BORTAMATCHER
V 2011-08-14 B PL 2-1
O 2013-05-19 B PL 5-5
V 2014-03-08 B PL 3-0
O 2014-10-20 B PL 2-2

Domare: Mike Dean

M
PL 2015/16: 23 74 2 4 7
PL 2014/15: 29 123 6 1 6
PL totalt: 389 1394 37 41 126
Snitt (2014-16): 3,79 0,15 0,10 0,25
Alla domare 2014/15: 3,48 0,09 0,09 0,22
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS