Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Motståndarkollen: Leicester har kopplat greppet

I denna ständigt överreagerande kolumn* konstaterar vi den här veckan att Leicester City nu är storfavoriter att bli engelska mästare 2016. Leicester vann idag borta mot Watford samtidigt som värsta konkurrenterna Tottenham och Arsenal spelade lika mot varandra.

Manchester United är nu sexa i ligan, då West Ham vann mot Everton. United återtar dock femteplatsen vid seger mot West Brom imorgon. En seger imorgon innebär i så fall att United är på samma poäng som Manchester city (som har en match till godo) och bara två poäng bakom Arsenal.

Förlorarmentaliteten är stark i norra London

Derbyt i norra London – uppskrivet som det största derbyt i norra London någonsin – blev det ultimata beviset på hur mentaliteten är i norra London.

Ja, inte bland supportrarna kanske…

Nåväl, tillbaka till fotbollen…

Tottenham var bäst i matchinledningen. Således var det ingen överraskning alls att Arsenal i slutet på första halvlek tog ledningen genom ett drömmål av Ramsey.

För en stund var Arsenal bäst i världen igen.

Sedan kom andra halvlek och med den kom en korkad tackling av Coquelin, som redan hade en varning. Domare Oliver ryckte på axlarna, som för att berätta att han inte hade något val, och drog sedan fram det röda kortet. Med en man mer gjorde Tottenham processen kort med Arsenal. Fem minuter efter utvisningen kvitterade Alderweireld och två minuter senare sköt Kane 2-1 till Tottenham.

För en stund var Arsenal sämst i världen igen.

Tottenham var en man mer och ledningen i matchen innebar tillfällig serieledning. Tillfällig ja. Ni vet ju hur det är i norra London. Således fick Sanchez springa igenom och kvittera för Arsenal då det återstod en kvart.

Sedan försökte båda lagen förlora matchen.

Dier borde ha åkt på sin andra varning efter säsongens tydligaste tröjdragning men domare Oliver var helt plötsligt väldigt snäll och Dier klarade sig. Detta till Arsene Wengers stora glädje kan man anta, nu fick han ju något att skylla poängförlusten på.

Jo, Arsenal försökte förstås också förlora matchen, men Gabriels självmålsförsök misslyckades.

Leicester City har varit bäst i ett år

Finns det nerver i Leicester City? Kanske. Åtminstone såg det ut så när Mahrez sprang runt på kanten och la upp för Jamie Vardy som la bollen utanför det öppna målet.

Vill inte Vardy hjälpa till får jag väl göra det själv, tänkte Riyad Mahrez. Algeriern fick tag på en undanrensning på straffområdeslinjen. Först såg det ut som att han skulle dra till på volley men han valde att kontrollera bollen och avslutade kontrollerat med ett skott upp i krysset (nästan).

Embed from Getty Images

Mahrez mål blev det enda målet i matchen mellan Watford och Leicester. Därmed leder Leicester ligan med fem poäng.

Viss oro för Leicester är att Mahrez haltade innan han blev utbytt i slutskedet.

På sina 38 senaste Premier League-matcher har Leicester nu tagit 82 poäng. Över de 38 senaste matcherna är Manchester city näst bäst, på 71 poäng. Leicester har alltså varit överlägset bäst i en hel säsong nu.

Uträknat West Ham vann mot Everton

På Goodison Park fick Everton straff efter 69 minuter. Hemmalaget ledde då med 2-0 mot West Ham och gick mot en säker seger. Romelu Lukaku klev fram. Han slog dock en dålig straff och Adrian kunde rädda. Det blev väckarklockan för West Ham, som dittills hade varit riktigt dåliga.

Embed from Getty Images

Everton tog programenligt ledningen, genom Lukaku, redan efter 13 minuter. Programenligt för de vinner tydligen alltid mot West Ham och Lukaku gör tydligen alltid mål mot West Ham. Efter 34 minuter fick Everton Mirallas utvisad. Everton fortsatte dock att vara det bättre laget även med tio spelare. Och tio minuter in på andra halvlek gjorde Lennon 2-0 till Everton.

Tio minuter efter Lukakus straffmiss kunde Antonio reducera och tre minuter senare kom kvitteringen genom Sakho. Plötsligt såg Everton ut som ett Roberto Martinez-tränat lag igen. Mycket riktigt skulle West Ham också vinna matchen då Payet slog till.

West Ham är definitivt inblandat i striden om Champions League-platserna. De är också i kvartsfinal i FA-cupen – där de ställs mot Manchester United – så de går mot sin absolut bästa säsong på mycket länge. Everton håller till på den undre halvan.

Bournemouth i Premier League nästa säsong också

Crystal Palace har under 2016 desperat jagat en plats i bottenstriden (de tänkte ta en ny förlust imorgon, då de möter Liverpool). Lagen i botten vägrar dock låta Palace vara med och leka. Norwich och Newcastle förlorade medan Sunderland fick nöja sig med en poäng.

Newcastles förlust kom hemma mot Bournemouth. Därmed tyder allt på att Bournemouth kommer att spela Premier League-fotboll även nästa säsong. Jag räknade ju bort Bournemouth tidigt, då de drabbades av flera långtidsskador på nyckelspelare. De borde faktiskt inte ha klarat en sån sak. Nu har de 35 poäng och matematiskt är det såklart inte klart men då det återstår nio omgångar har de elva poäng och tre placeringar ner till strecket. All heder till Eddie Howe som gör ett strålande arbete.

Swansea tog en mycket viktig seger hemma mot Norwich och kommer med största sannolikhet också att spela i Premier League nästa säsong.

När vi ändå diskuterar bottenstriden kan det vara läge att nämna att hopplösa Aston Villa idag förlorade med 4-0 borta mot Manchester city. Det var förstås ingen överraskning, city gör konsekvent bra resultat mot de dåliga lagen.

Kommande motståndare

United möter ju West Brom imorgon, därmed följer naturligt att West Brom var spellediga idag. På torsdag är det bortamatch mot Liverpool i Europa League. Liverpool spelar också imorgon. Därefter ställs United mot West Ham i FA-cupen på söndag nästa vecka och deras match har behandlats längre upp.

Annorstädes

I Spanien möttes ligatrean och ligasexan. Spännande? Nej, inte alls. Real Madrid vann med 7-1 mot Celta Vigo. En viss Cristiano Ronaldo sköt fyra mål och har nu gjort (minst) 250 ligamål för Real, detta på 228 matcher. Ofattbart.

I Tyskland blir det inte spännande den här säsongen heller. Toppmötet mellan Dortmund och Bayern slutade mållöst, vilket betyder att Bayern fortfarande leder ligan med fem poäng. Så många poäng tappar inte Bayern under säsongsavslutningen (med reservation för poängförluster när titeln är formellt säkrad).

Omgångens resultat

  • Tottenham – Arsenal 2-2
  • Manchester city – Aston Villa 4-0
  • Newcastle – Bournemouth 1-3
  • Swansea – Norwich 1-0
  • Chelsea – Stoke 1-1
  • Southampton – Sunderland 1-1
  • Everton – West Ham 2-3
  • Watford – Leicester 0-1
  • Crystal Palace – Liverpool spelas söndag
  • West Brom – Manchester United spelas söndag

* Den här kolumnen hade till exempel arbetstiteln ”Ingen vill vinna Premier League” när det var mållöst i halvtid på Leicesters match.