West Brom – United 1-0: Tillbaks på ruta ett

Känslan av en baksmälla av den eufori som infunnit sig den senaste veckan låg som en dimma över The Hawthorns. Två timmar efter avspark nådde baksmällan epicentrum och en urusel insats hade fullbordats. Juan Mata tappade huvudet samtidigt som övriga spelare vek ner sig. Det här var ytterligare en i raden av bedrövliga matcher i år och man slutar aldrig förvånas av det under Louis Van Gaals managerskap.

Första halvlek var för oss United-supportrars del av karaktären ”sömnpiller”. Visst inledde United med ett kraftigt övertag gällande bollinnehav, men offensiven hade svårt att bräcka West Bromwich kompakta defensiv. Tony Pulis startade i sedvanlig ordning med en fyrbackslinje bestående av fyra mittbackar och framför dem fanns två städande mittfältare i form av Claudio Yacob och Darren Fletcher. När det väl byggdes upp för farliga United-attacker var det den formstarke Juan Mata som var hjärnan bakom verken. Spanjoren såg fortsatt väldigt spelsugen, och hans roll som offensiv mittfältare verkar gjort gott åt hans självförtroende.

Efter cirka 25 minuter kom matchens första ordentliga chans från första halvleks förmodligen bästa spelare, nämligen Gareth McAuley. Den reslige höger-/mittbacken ryckte sig loss från Michael Carrick på en fint slagen frispark av Craig Gardner och knoppade bollen mot mål i ett utmärkt läge, men på något underligt vis letade sig bollen tack och lov utanför. I slutet av andra halvlek fick McAuley ytterligare en chans, men även denna gång brände backen sitt läge.

Däremellan hade Juan Mata kopplat bort hjärnan under en tvåminutersperiod. Först sprang Mata och ställde sig i vägen för bollen när Darren Fletcher skulle slå en snabb frispark vilket innebar ett solklart gult kort. Minuten senare tappade Ander Herrera bollen strax utanför West Broms straffområde och in i duellen gav sig Mata med en välpendlad spark (skottförsök?), bollen träffades däremot inte för den hade Darren Fletcher petat bort och istället ersatt med sin fot. Klockren spark på Fletcher och ytterligare ett solklart gult kort betydde att Mike Dean fick, som han mer än gärna vill, vifta med det röda kortet redan efter en halvtimmes spel.

Hemmalaget tog omedelbart över spelet medan United uppträdde krampaktigt. Michael Carrick, som för dagen var lagkapten, var förmodligen den det krampade mest för. Tillsammans med Matteo Darmian och Marcos Rojo såg den trion oerhört skakiga ut matchen igenom. De fartfyllda kontringarna vi sett de senaste matcherna bromsades upp kraftigt så fort dessa herrar fick bollen. Addera där en slarvig Ander Herrera och en osynlig trio framåt i form av Anthony Martial, Marcus Rashford och Jesse Lingard kändes inte förhoppningarna allt för stora inför andra halvlek. I första halvleks sista minut rev dock Lingard lite sår i hemmaförsvaret när han dribblade sig igenom och släppte bollen snett bakåt till Martial. Fransmannen tog dock alldeles för lång tid på sig och skottet hann täckas.

Trots den dåliga första halvleken satte United fart några minuter in i andra halvlek. Jesse Lingard fortsatte där han avslutade den första halvlek, med speed och kreativitet började han göra livet allt mer surt för den långsamme McAuley. Med på tåget lyckades Lingard få Martial som äntligen började skapa farligheter. På en långboll nickade fransmannen bollen förbi Jonas Olsson och satte högsta fart, Olsson hade inte mycket alternativ utan var tvungen att fälla vårt anfallsess. Frispark strax utanför hemmalagets straffområde, nu utan Juan Mata på planen. Fram klev istället Ander Herrera och plockade återigen fram Uniteds främsta frisparksvariant – skott på Anthony Martial.

Efter en tiominutersperiod av förtroendeingivande spel slog United av på tempot och släppte återigen in hemmalaget i matchen. Omedelbart skapade de farligheter i form av ett inlägg från vänsterkanten som den tunge anfallaren Salomon Rondon nickade tätt utanför. Denne Rondon oroade konstant i första halvlek och fortsatte skapa oro för United-försvaret. Det straffade sig tillslut när han ostört fick ta emot bollen och avsluta inne i straffområdet efter 66 spelade minuter, bollen letade sig in och 1-0 var ett faktum. Oerhört uselt försvarsspel, främst av Darmian som är helt förvirrad och disorienterad men även av Rojo som blir bolltittande och tappar markeringen. Även Daley Blind misstajmar bollen i förstaläget och den trions amatörmässiga misstag utnyttjade Ronden väl.

Efter målet sjönk United-spelarna in i någon form av dvala som de inte kunde ta sig upp ur. Louis Van Gaal drog ner laget än mer med sina patetiska byten. Manchester United behövde gå för alla tre poängen för att hänga på i kampen om Champions League-platserna. Då byter han ut en offensiv mittfältare mot en defensiv mittfältare, gör ett rakt högerbacksbyte och plockar av en anfallare mot en ytter. Spelarna grävde kollektivt en gigantisk grop och managern gjorde sitt bästa för att hjälpa till. Inga positiva signaler eller någon form av engagemang noterades från sidlinjen. Det är helt ofattbart! Matchen rann ut i sanden och United skapade inga som helst anfall för att kvittera. Istället rensades bollen hejvilt så fort vi fick låna bollen. Väl där uppe fick Anthony Martial kämpa så gott han kunde, men långbollar mot Jonas Olsson och Gareth McAuley – lycka till Martial! Nu väntar Liverpool på torsdag, må f*n ta Van Gaal om han inte får spelarna att ladda om till den matchen.