Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda: I medgång och motgång

I den här frågelådan diskuteras supporterskap, Zlatan, David de Gea och givetvis Uniteds manager. Vidare följer förstås ett tips inför säsongsavslutningen, tror juryn att United spelar Champions League nästa säsong?

Om supporterskap

Hela säsongen har varit en prövning och på många forum går diskussionerna om medgångssupportrar/plastsupportrar heta. Begränsat till en svensk kontext: vad är en ”riktigt” supporter enligt dig?

 • Mikael Österdahl: En supporter är någon som följer sitt lag i medgång såväl som i motgång.
 • Kent Yxell: En som håller på sitt lag i vått och torrt, bra som dåliga tider !
 • Johan Nilsson: Svår fråga. För mig är det en hen vars liv till mångt och mycket påverkas av United, socialt pratar jag om då främst. Det är en hen som, oavsett spel eller resultat, följer laget via nätet.
 • Åke Karlsson: Att man håller huvudet kallt i både med och motgång. Att inte kritisera utan att veta varför och att man har realistisk kreativ lösning i så fall. Fy för alla dessa medgångs supportrar som inte var med på tiden före SAF…
 • Mikael Krekula: En riktig supporter är de som ser alla matcher (på teve eller live) och som dessutom engagerar sig i frågor och nyheter kring United. De jag har svårt för är de som ser United när det vankas stormatch eller Champions League men inte ”orkar” kolla när det är ligacupen.
 • Johannes Johansson: Svår fråga! En ”riktig” supporter är för mig en som brinner för sitt lag och är engagerad oavsett med- eller motgångar. Som supporter har vi rätt att tycka och tänka, men vi gör det alltid för lagets bästa oavsett om det är positivt eller negativt.

Tråkigt spel och svaga resultat, hur påverkar det dig som människa och hur hanterar du det vecka efter vecka?

 • Mikael Österdahl: Jag tycker inte att jag påverkas så värst mycket. United har som en egen del av min hjärna och den delen av hjärnan samverkar egentligen inte med resten av hjärnan (förutom att den delen är väldigt dominant när det kommer till att koordinera kalendern).
 • Kent Yxell: Mycket – genom hela livet. Har varit med om dåliga tider så tar inte en förlust lika hårt längre men däremot om vi spelar uselt lider jag mer … svårt att bearbeta detta fortfarande!
 • Johan Nilsson: Personligen har jag inte sett en enda match sedan snart 3 månader tillbaka. Spelet under Van Gaal har påverkat mitt sociala liv, familjen i detta fallet, så pass mycket att jag helt enkelt valt att inte se laget spela på länge. Jag har helt enkelt blivit så förbannad tidigare att det påverkat familjen negativt.
  Jag har aldrig under mina 30 år som supporter sett laget spela så fruktansvärt tråkig fotboll, att göra det med sådana spelare som vi har är en bedrift i sig. Det har dock inte hindrat mig att följa laget live på diverse forum, fast att jag lika gärna kunde ha sett matchen på TV, men att SE laget är en helt annan sak än att följa laget online. För mig personligen har detta varit helt rätt beslut att ta, jag är övertygad om att andra hade gjort annorlunda. Och jag har blivit kallad medgångssupporter för detta, vilket i sig är skrattretande.
 • Åke Karlsson: Det är naturligtvis inte roligt att se detta spel, men om vi bortser dom unga spelarna så är inte dom rutinerade inte tillräckligt bra. Vi har ingen Best, Cantona, Scholes, Keane, Van Nistelrooy osv.
 • Mikael Krekula: I början var det tungt, riktigt tungt. Nu har det gått så långt att jag blivit ganska likgiltig. Spelet är dåligt och resultaten svaga, det är så det ser ut under Van Gaal i United.
 • Johannes Johansson: Klart att det påverkar, eftersom jag bygger upp nya förväntningar inför varje match. Tjurar lite några dagar innan jag försöker blicka framåt.

Tips inför säsongsavslutningen

Förnedrande att åka ut mot Liverpool i EL, känslorna kring det?

 • Mikael Österdahl: Patetiskt. Framför allt var insatsen på Anfield patetisk. Det är en sak att förlora mot ett bättre lag men att faktiskt bara vika ner sig är oacceptabelt.
 • Kent Yxell: Alltid jobbigt att förlora mot de bittra från Anfield oavsett vilken sorts match det är.
 • Johan Nilsson: Såg inte matchen som sagt, så spelmässigt kan jag inte kommentera det. Men rent generellt har jag aldrig varit en supporter till Europa League, och med tanke på vårt spel under säsongen så känns det helt ärligt som det kvittar.
 • Åke Karlsson: Det var inget roligt mot just dom men dom åker i nästa omgång, haha.
 • Mikael Krekula: Likgiltig.
 • Johannes Johansson: Oerhört frustrerande! Orkar inte ens tänka tillbaks på det.

Efter vinsten mot city, kan vi börja drömma om CL-plats nu?

 • Mikael Österdahl: I mina drömmar finns bara ligatitlar och Champions League-vinster. Vilka som faktiskt tar fjärdeplatsen känns närmast som ett lotteri. Jag tror inte att varken United, West Ham eller city har förmågan att ta fjärdeplatsen av egen kraft, snarare handlar det om att vara laget som misslyckas minst.
 • Kent Yxell: Ja, drömma kan vi och spelar vi med de unga på samma raka sätt de sista 7 matcherna är till och med chansen realistisk.
 • Johan Nilsson: Nä det tror jag inte. West Ham har momentum just nu och kommer troligen att sluta före i tabellen. Liverpool kommer nog också att plocka in avståndet till slut. United är alldeles för ojämna för att klara det. Vi är riktigt bra mot lagen på övre halvan, men usla mot lagen på nedre halvan. Vi har 3 matcher kvar mot lagen på övre halvan, 4 mot de på undre halvan.
 • Åke Karlsson: Möjligheterna finns nu och shitty ser skakiga ut.
 • Mikael Krekula: Det är knappast någon mördande konkurrens, men det är svårt att lita på detta United.
 • Johannes Johansson: Givetvis drömmer jag, och förmodligen flera av oss, om det. Men jag tror dessvärre inte det kommer bli så.

Hur slutar vi i förhållande till Liverpool och Chelsea, håller vi undan eller kommer de att gå om?

 • Mikael Österdahl: Att Chelsea ska gå förbi ser jag som uteslutet efter senaste omgångens resultat. Liverpool är ju lite närmare men jag litar på att de kommer fortsätta tappa poäng i rätt rask takt.
 • Kent Yxell: De kommer båda två definitivt efter oss!
 • Johan Nilsson: Liverpool går om, Chelsea gör det inte.
 • Åke Karlsson: Nej dom gör inte om oss det finns inte på kartan.
 • Mikael Krekula: Ja, jag tror det. Liverpool och Chelsea är inte tillräckligt stabila för att gå om.
 • Johannes Johansson: Vi slutar före båda i tabellen.

Om cupen, Zlatan och De Gea

Omspel mot West Ham, dina känslor kring en eventuell seger i FA-cupen?

 • Mikael Österdahl: Det är på tiden och det skulle åtminstone rädda lite heder från säsongen. Men säsongen som helhet ska ses som misslyckad, oavsett hur det går i cupen.
 • Kent Yxell: Saknar hypen från förr med FA-cupen så hade varit kul om vi kunde komma till Wembley igen – det var länge sen.
 • Johan Nilsson: Är ju det enda glädjeämnet i så fall, vi har inte vunnit FA-cupen på 12 år.
 • Åke Karlsson: Det är inte bara att hoppas jag tror vi vinner. Att vinna FA-cupen ser inte omöjligt ut.
 • Mikael Krekula: Det var längesen United vann FA-cupen och det är klubbens enda titelchans den här säsongen så det vore självklart underbart, och viktigt, om man gick hela vägen denna gången. Men jag har faktiskt svårt att se United spöa West Ham borta.
 • Johannes Johansson: Enda chansen på en titel denna säsong. Så jag skulle givetvis bli väldigt glad vid en seger.

Omspel i FA-cupen ställer ofta till problem med spelschemat under våren. Är det dags att slopa omspelen, eller finns det någon annan lösning?

 • Mikael Österdahl: Situationen som den är nu är befängd men det finns också många goda argument för att behålla omspelen, inte minst fotbollsromantiska skäl. En möjlig lösning skulle kunna vara att dra igång cupspelet tidigare och korta ner tiden mellan matcherna i kvalet och de inledande omgångarna.
 • Kent Yxell: Förlängning och straffar direkt.
 • Johan Nilsson: Slopa Ligacupen för de 2 högsta divisionerna säger jag.
 • Åke Karlsson: Tycker att det är bra som det är.
 • Mikael Krekula: Ja, herregud vad tradigt det är med dessa omspel. Kör förlängning och straffar direkt.
 • Johannes Johansson: Kör förlängning och straffar istället för omspel.

Embed from Getty Images

Är DDG den bästa målvakten United någonsin har haft?

 • Mikael Österdahl: Nej, han har fortfarande inte matchat Schmeichels närmast omänskliga nivå från säsongen 1995/96 och dansken är också före på långsiktighetsargumentet. Däremot är frågan om han inte är före Van der Sar. Holländaren var bra men han hade också fördelen av att spela bakom världens bästa backlinje.
 • Kent Yxell: Nej. VDS var bättre, men han har utvecklats enormt i United och kommer att bli legend så småningom … när han lärt sig dirigera försvaret också à la Schmeichel!
 • Johan Nilsson: Jag är nog beredd att säga att han är det. Både Schmeichel och Van der Sar hade överlägset bättre försvar framför sig, det är den enkla anledningen.
 • Åke Karlsson: Nej jag tycker han har en bit kvar till Schmeichel och Van der Sar.
 • Mikael Krekula: Jag vet inte då jag var för ung för att bedöma Schmeichel på ett rättvist sätt. Men konkurrensen är stentuff, och även om VDS var superstabil så säger jag att De Gea är den bäste. Han är stabil (om än inte lika säker runt sitt straffområde som VDS var) men han gör otroliga räddningar match efter match och i princip aldrig några misstag heller. Världens bästa målvakt i mitt tycke.
 • Johannes Johansson: Peter Schmeichel var ett monster med både pondus och reflexräddningar. David De Gea räddar i stort sett allt, på alla möjliga sätt. Anser att De Gea sticker ut mer med tanke på hur nivån skiljer sig mellan de olika backlinjerna de har/hade framför sig. Så mitt svar är att De Gea är bäst.

Embed from Getty Images

Är Zlatan en spelare för United?

 • Mikael Österdahl: Ja.
 • Kent Yxell: Ja om man vill ha en ikon à la Cantona och gör sig av med Rooney (please), nej om man ser långsiktigt.
 • Johan Nilsson: Ja.
 • Åke Karlsson: Ja, kanske han skulle vara den som under en säsong skulle få fart på segrarna, mer i parti och minut.
 • Mikael Krekula: Han är en av världens bästa strikers. Dagens United har inte råd att tacka nej till det. Så ja!
 • Johannes Johansson: Ja! För några år sedan hade mitt svar varit nej. Men han besitter en vinnarskalle som ingen i den nuvarande truppen är i närheten av. För många spelare som spelar på halvfart, det skulle de inte våga ifall Zlatan fanns i laget. Sen är jag en stor Zlatan-fantast och det skulle vara fantastiskt att se honom i United-tröjan.

Om managern

LVG tar ära för att han släppt fram många ungdomar den här säsongen. Kommentarer?

 • Mikael Österdahl: Det tycker jag han gör rätt i. Även beaktat det extrema skadeläget och Uniteds förhållandevis tunna trupp har han många gånger haft chansen att välja bort ungdomarna, något jag tror att till exempel Mourinho hade gjort.
 • Kent Yxell: Ja det har han ju gjort men det kanske inte blivit lika många utan alla skadorna. Men han ska ha cred för det, helt klart.
 • Johan Nilsson: Han har ju varit tvingad till det. Hade vi inte haft så många skador så hade aldrig Varela, Rashford och Borthwick-Jackson fått spela, helt övertygad om det. Han skall dock ha cred för att ha valt ”rätt spelare” och att de har lyckats så pass bra som de gjort.
 • Åke Karlsson: Det är några bra saker som han har gjort. Det finns säkert fler bra saker och några dåliga.
 • Mikael Krekula: Han är ganska orädd med att slänga in ungdomarna, men samtidigt har han varit tvungen att göra det då truppen är för tunn. Marcus Rashford skulle troligen inte ens fått speltid om Will Keane inte hade skadat sig.
 • Johannes Johansson: Visst! Men övriga spelare då? Majoriteten av spelarna har försämrats under holländarens styre.

Om du hade varit manager och förfogat över samma United-trupp som LVG, vilka taktiska förändringar hade du gjort?

 • Mikael Österdahl: Detta är förvisso ingen taktisk förändring men det första jag skulle göra är att gå till botten med skadeproblematiken.
  Taktiskt skulle jag spela en snabbare, rakare och mer riskfylld fotboll.
 • Kent Yxell: Jag hade spelat 4-3-3 med offensiva direktiv till ytterbackarna. Använt de snabba kvicka unga spelarna för att spela mer direkt samt även Herrera mycket som 10:a.
 • Johan Nilsson: Jag hade aldrig hamnat i situationen från början då jag definitivt hade köpt in en mittback att komplettera Smalling med. Blind må ha gjort bra matcher men han är ingen mittback, skall han spela så är det som defensiv mittfältare eller möjligtvis som vänsterback. Men om man utgår från dagens trupp så måste LvG spela Blind där då vi inte har några alternativ i mitten (Jones är ju numera bara en spelare på papperet och Rojo är bättre till vänster). Jag hade däremot aldrig spela Fellaini överhuvudtaget, han hade enbart varit en spelare att slänga in på topp om vi jagat mål och börjat chansa på långa bollar. Sen hade Schneiderlin varit den förste spelaren (efter DDG och Smalling) att plitas ned i laguppställningen, vecka efter vecka, match efter match. Fransmannen är hyperviktig, ibland ser man inte det på planen så tydligt men statistiskt sätt så ser man varför. Juan Mata hade också haft svårt i ett lag som jag coachat, han har alldeles för dålig fart i fötterna och hans defensiva jobb är en katastrof. Ander Herrera hade spelat istället för sin landsman, hela tiden.
 • Åke Karlsson: Fortsatt säsongen ut med att satsa på dom unga, vilket har gett mer fart framåt för laget.
  Sålt av Rooney, Jones, Young för att inför nästa säsong kompletterat med spelare som tillför stadga åt laget och dom unga.
  Spelat ett mer traditionellt 4-4-2, med naturliga wingspelare, då jag tror att två anfallare ger mer tryck framåt.
 • Mikael Krekula: Börjat spela Carrick eller Schweinsteiger tillsammans med Schneiderlin så ofta som möjligt, där den senare får stöta lite högre upp och fortsätta med sitt aggressiva spel medan Car/Sch ligger lägre och fördelar boll. Många skriker efter Herrera, vilket jag faktiskt är rätt oförstående till. Han är inte bra som ’sittande’ mittfältare.
  Slutat göra dåliga byten, och framför allt att slösa två byten på ytterbackarna varenda match.
  Gett friare roller åt Rashford, Martial, Lingard, Mata och co så United får ett rörligare anfallsspel. De tre förstnämnda är både löpstarka och snabba, och skapar problem för de flesta försvar med sin fart.
 • Johannes Johansson: Jag hade gett Morgan Schneiderlin en kontinuerlig startplats som städare centralt på mittfältet, där han gör mer nytta än någon annan i truppen. Mitt lag hade dessutom riskerat mer i offensiven och spelat ett rakare spel med bollar efter marken bakom backlinjen för våra offensiva spelare att springa på. Sen hade Daley Blind inte varit involverad i en enda offensiv hörnvariant.

Embed from Getty Images

Vilka krav är egentligen rimliga att ställa på dagens trupp? Är nuvarande trupp för dålig för topp 4 och CL-spel?

 • Mikael Österdahl: Jämfört med de bästa lagen i världen är det nästan en hel startelva som behövs. Men så är det för alla engelska lag. United har en trupp som utan större problem borde sluta bland de tre bästa i ligan. Resultaten mot de bästa lagen visar att kvaliteten är tillräcklig, resultaten mot de sämsta lagen visar att inställningen är otillräcklig.
 • Kent Yxell: Nej. den är väl ok för att slåss om en 4:e-plats och sen åttondel i CL.
  För högre ambitioner saknas en toppforward/målgörare och en högerytter samt en general på mitten och en mittback som dirigerar försvaret.
 • Johan Nilsson: Normalt sätt håller den alldeles utmärkt för båda topp 4 och Europaspel. Men inget är normalt i en klubb som United, våra skadeproblem år efter år gör att vi får gräva djupt i truppen, så pass djupt att vi inte klarar det. Jag anser att vi på papperet har näst bäst trupp i ligan (efter City).
 • Åke Karlsson: Tyvärr kan vi inte ställa dom krav som vi alla vill. Vi räcker inte till för att få en kontinuitet till varje match. Nyförvärven har inte levererat
 • Mikael Krekula: Självklart har United spelarna att komma topp 4. Leicester City vinner ju för tusan ligan.
 • Johannes Johansson: Anser att truppen har tillräckligt med kvalitet för att vara topp 4. Gäller bara att få ut max av samtliga spelare.

Mourinho, Giggs, LVG sitter kvar, kidnappa Ranieri eller någon annan? Vem ska leda United nästa säsong och varför?

 • Mikael Österdahl: Jag gillar fotbollen som Pochettino spelar och jag gillar sättet som han har byggt sitt lag, där de underpresterande stora namnen fick stå åt sidan för ungdomarna som faktiskt presterade.
 • Kent Yxell: Laurent Blanc – har varit i United och kan engelska, är lugn och säker och behärskar media samt har lyckats med både mindre bra lag som Bordeaux och stjärnlag som PSG och haft landslag.
 • Johan Nilsson: Mourinho skall leda laget. Man må tycka vad man vill om honom som person, men en fantastisk tränare är han, kanske den bästa av alla. Han måste dock anpassa sig en del, bl.a. till vår ungdomsfilosofi.
 • Åke Karlsson: Just nu finns det ingen SAF att hitta den ende är väl Joe Labero?
 • Mikael Krekula: Mourinho eftersom de andra alternativen förmodligen är sämre. Det hade varit roligt att chansa med någon manager på uppgång, men jag vet inte vem det ska vara och jag litar inte på att ledningen vet det heller.
 • Johannes Johansson: Hjärtat vill fortfarande ha Ryan Giggs! När ska han annars få chansen? Vi har haft två etablerade managers som misslyckats i rad och jag ser hellre att han får chansen att bygga vidare med alla ynglingar.